Sukupolven mittainen dokumentti

Mikä oli elämäntilanteesi 20 vuotta sitten? Miten matka siitä hetkestä tähän päivään sujui ja mitä silloin tapahtui? Suuria kysymyksiä, joihin on yhtä monta vastausta kuin vastaajaakin. Juuri se on Ilkka Ruuhijärven ja Ulla Turusen kaksiosainen Sukupolvi-dokumentin idea.

Dokumentissa kuvataan 20 vuoden ajan elokuussa 1985 Helsingin Merihaassa peruskoulunsa aloittaneiden ihmisten elämää. Jokaisen kohteen elämän jokaista hetkeä on tietenkin mahdotonta seurata vuosikausia. Joten asiaan palataan aina muutaman vuoden välein. 1990-luvun alkupuolen lama iskee kovalla voimalla moniin perheisiin.

Tuntuu hieman oudolta nähdä oikeiden ihmisten kasvavan näin nopeasti ihan silmien edestä. Dokumentti antaa kuvan puhua eikä selitä, selosta tai ylidramatisoi.

Ykkösdokumentti: Sukupolvi
TV1 klo 21.30

Linnunrata on lähiseutua

Marraskuun loppupuolella Prisma-dokumenttina nähdään kaksiosainen Avaruuden rajaa etsimässä. Siinä perehdytään satoja vuosia kestäneeseen kehitystyöhön, jonka avulla ihminen on pyrkinyt selvittämään avaruuden saloja. Ensimmäisessä osassa keskitytään Linnunrataan ja aurinkokuntaamme. Millaisina näemme aurinkokuntamme planeetat ja kuut tällä hetkellä?

Toisessa osassa näkökulma laajenee. Linnunrata on vain yksi galaksi miljardeista, ja galaksit loittonevat keskenään eksponentiaalista vauhtia. Dokumentissa tapaamme muun muassa Nobel-palkitun Arno Penziasin, joka yhdessä Robert Wilsonin kanssa pääsi alkuräjähdyksestä peräisin olevan kosmisen taustasäteilyn jäljille.

Prisma: Avaruuden
rajaa etsimässä
TV1 klo 19.00

Hieman kuin Maija Poppanen

Brittiläinen lastenhoitaja Jo Frost palaa telkkariin sarjalla Supernannyn uudet opit. Jos ihan tarkkoja ollaan, uudet opit ovat ihan samoja kuin vanhatkin. Se on vain hyvä asia. On lohduttavaa huomata, että lastenkasvatuksessa pääsee pitkälle terveellä järjellä, kärsivällisyydellä, välittämisellä ja johdonmukaisuudella. Tänään tavataan 4-vuotias Kira, joka syö vain herkkuja. 12-vuotias Browny kärsii jo nyt ulkonäköpaineista.

Supernannyn uudet opit
Liv klo 17.00

Australia pitää huolta rajoistaan

En tiedä, kuka sai aikoinaan idean tehdä reality-sarjan tullin ja rajavartiolaitoksen toiminnasta, mutta toivottavasti hänet palkittiin hyvin. Sillä matkijoista ei ole ollut pulaa.

Australian rajalla on tyylilajin veteraani, sillä siitä alkaa JIMillä jo kuudes kausi. Rajavartijat ovat nykyajan salapoliiseita, sillä salakuljettajilta ja hämäriltä ihmisiltä eivät keinot kesken lopu. Rajavartijoilla on käytössään uusinta teknologiaa, joka tuo usein mieleen CSI-sarjat.

Australian rajalla
JIM klo 20.30

Bono panee parastaan

Kuvittelenko vai ovatko uudet stadion-bändit harvinainen ilmiö? U2:n ei ole tarvinnut tyytyä pikkuareenoihin enää aikoihin. Parisen vuotta sitten U2 kiersi maailmaa ja kävi myös Suomessa mahtipontisen 360 astetta -kiertueen merkeissä. Teemalla nähtävä konserttikooste on Los Angelesin Rose Bowl -stadionilta lokakuulta 2009.

U2 - 360 astetta
Los Angelesissa
Yle Teema klo 21.00

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

70 vuotta täyttävä järjestökonkari Mirja Huovinen vaalii urheilun tasa-arvoa ja lasten innostamista liikunnan pariin – "Ilolla katson tätä päivää"

Oman kylän kulttuurimies Tapio Piilo saa arkiston Multian kirjaston kotiseutukokoelmiin

Jyväskyläläinen metalliyhtye Lost Society vaihtaa rumpalia uuden albumin julkaisun kynnyksellä

Jyväskylä Sinfonia kävi kouluissa todistamassa, ettei klassinen musiikki ole tylsää – näin komeasti soi Finlandia sählypallolla

Jyväskyläläinen lääkäri Anni Saukkola lähti vastaiskuun huuhaata vastaan – pyrkii dialogiin, vaikka mustasalva- ja hopeavesi-jutuista meneekin "kuppi nurin"

Kolumni: Pessimisti pettyy aina ja nauttii siitä – mahtaa olla melkoinen taakka jatkuvasti pohtia, miten jokin menee kohta pieleen

Katso seitsemän poimintaa Tukholman huonekalumessujen osastoilta: keväisiä värejä ja uusia muotoja, myös vastuullisuus näkyi

Vanhat kuvat: Erimus ja Purje taistelivat voitosta Korpilahden jääraveissa

Uusi tietovisa on taas täällä: testaa, millainen Keski-Suomi-tietäjä olet

Yli 200 auton mies kertoo kuudesta erityisestä biilistään – "Autoihin ei saa rakastua, mutta silloin mulla oli kyynel silmässä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.