Sunnuntain 27.1. valinnat

Luck

TV2 klo 21.00

Uusi HBO-sarja Luck on kauttaaltaan vakuuttavaa työtä. Ammattitaitoa ja rahaa on selvästi ollut käytettävissä runsain määrin. Silti en itse sarjasta valtavasti innostunut. Laukkahevoskilpailumaailma ei vain kiinnosta henkilökohtaisella tavalla.

Chester ”Ässä” Bernstein (Dustin Hoffman) vapautuu vankilasta ja aikoo palata välittömästi laukkaradalle. Vedonlyönnissä liikkuu valtavia summia. Koska Ässä on rikostensa vuoksi toimintakiellossa, lailliset kasvot hevosbisnekselle antaa uskollinen autonkuljettaja ja henkivartija Gus Demitriou (Dennis Farina).

Sarjan kaikkia hahmoja ja juonikuvioita yhdistää sama kalifornialainen laukkarata. Tärkeitä henkilöhahmoja ovat muun muassa hevostallin omistaja Walter Smith (Nick Nolte) ja piinkova perulainen valmentaja Turo Escalante (John Ortiz).

Tuottaja David Milch tunnetaan sellaista tv-viihteen merkkiteoksista kuin NYPD Blue ja Deadwood. Projektissa on ollut mukana myös elokuvantekijä Michael Mann.

Luck päätettiin lopettaa yhdeksän jakson jälkeen, mutta syy ei suinkaan ollut huonot katsojaluvut. Virallisen ja uskottavan selityksen mukaan sarjan tekeminen oli hevosille liian vaarallista. Kolme hevosta antoi henkensä, jotta kansa saisi laadukasta tv-draamaa.

Rockin klassikkolevyt: Peter Gabriel

Yle Teema klo 21.00

Vaikka suhteeni rock- ja popmusiikkiin on maltillinen, olen seurannut sarjaa Rockin klassikkolevyt säännöllisesti. Kyse on kiehtovasti toteutetuista laatudokumenteista, joista näkyy ilmiselvä rakkaus populaarimusiikkia kohtaan.

Tämän illan jaksoa ei ole Suomessa ennen nähty. Peter Gabriel tuli tunnetuksi Genesis-yhtyeen laulajana ja perustajajäsenenä. Sooloartistina hänen läpimurtonsa oli vuonna 1986 ilmestynyt viides albumi So. Hitit ja korvamadot Don’t Give Up, Big Time ja Sledgehammer ovat jääneet ikuiseksi ajoiksi meidän nelikymppisten sukupolven mieliimme. Sledgehammer on klassikko myös musiikkivideona. YouTube auttaa uteliasta.

Viikon päästä palataan vuoteen 1975 ja Pink Floydin levyyn Wish You Were Here. Valtavan hyvin menestyneen ja ylistetyn The Dark Side of the Moon -albumin seuraajaan kohdistui suuret paineet, minkä myös Pink Floydin jäsenet harteillaan tunsivat.

AVA Dokumentti: Pilalle hemmotellut

AVA klo 18.00

Eräänä päivänä elokuvantekijä ja äiti Tracey Jackson joutui tunnustamaan rankat faktat. Hänen 15-vuotias tyttärensä Taylor oli hemmoteltu pilalle. Lapsen elämä on helppoa ja yltäkylläistä, eikä hänen tarvitse tehdä rahaa saadakseen yhtään mitään. Silti teini valittaa ja on tyytymätön elämäänsä. Tuttu juttu monessa suomalaisessakin kodissa.

Tracey ottaa itselleen kaksi missiota. Hän aikoo korjata perheen sisäiset tulehtuneet välit ja opettaa lapselleen hieman suhteellisuudentajua. Asiantuntijat ja muun muassa lääkärit muistuttavat hemmoteltua siitä, millaisissa oloissa suurin osa maailman ihmisistä joutuu elämään. Lopulta äiti ja tytär lähtevät tutustumaan Intian slummeihin.

Dokumentti Pilalle hemmotellut on ollut kunnianhimoinen projekti. Traceyn ja Taylorin yhteistä elämää seurataan peräti kahden vuoden ajan. Äidin oma vaikea lapsuus on jättänyt hänen mieleensä syvät jälkensä ja traumansa, jotka hän joutuu nyt kohtaamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.