Suomalainen menestyselokuva rikkoi lakia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut huomautuksen tapauksessa, jossa ylilääkäri ja mielisairaanhoitaja luovuttivat kuolleen ihmisen potilastietoja kirjan ja elokuvan tekemistä varten. Mediuutisten mukaan kyse on muutaman vuoden takaisesta menestyselokuvasta Prinsessasta, joka kertoi Kellokosken sairaalan potilaan elämästä.

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan ylilääkäri ja hoitaja käyttivät hallussaan olleita tietoja lainvastaisesti. Prinsessa-elokuva kertoi Kellokosken sairaalan potilaasta Anna Lappalaisesta (1896-1988), jonka tarina oli tunnettu jo ennen kirjan ja elokuvan julkaisua. Viraston mielestä kuitenkaan se, että potilas on itse puhunut asioistaan julkisuudessa, ei anna terveydenhuollon henkilöstölle lupaa luovuttaa potilastietoja sivullisille.

Asia tuli aluehallintoviraston käsiteltäväksi, kun kaksi sivullista henkilöä kantelivat siitä.

Prinsessa-elokuva julkaistiin vuonna 2010. Sen pääosan esittäjä Katja Küttner sai roolistaan parhaan naispääosan Jussi-palkinnon. Keskeisissä rooleissa esiintyivät myös Krista Kosonen ja Samuli Edelmann. Ennen elokuvan julkaisua Lappalaisesta oli jo kirjoitettu kirja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.