Suomen tulli vahtii maamme rajoja

Tulli ei ole uusi reality-sarjan aihe, mutta se on sen verran hyvä aihe, että suomalainen versio kannatti tehdä. Kahdeksanosaisessa sarjassa seurataan tullin toimintaa sen monissa eri toimipisteissä. Yksi päätapahtumapaikoista on Vaalimaan tulli- ja raja-asema, mutta tulli toimii tietenkin myös satamissa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Tullin toimintaa seurataan arkisella henkilötasolla, ilman huumekuningasjahtia. Suomen tullin edustajat kohtaavat ihmisen kerrallaan. Kaikenlaista tossunkuluttajaa siihenkin ryhmään kuitenkin mahtuu.

Tulli
TV2 klo 22.05

Rikos tulee rajan takaa

Harri Nykäsen ja Timo Lammisen käsikirjoittama rikossarja Sergein totuus nähtiin ensimmäistä kertaa vuonna 1996. Pikkurikollinen Reiska ( Tomi Salmela) ajautuu keskelle vaarallista kolmiota, jonka kulmissa vahtia pitävät Supo, KGB ja Pietarin mafia. Hieman vinoillen voisi sanoa, että Sergein totuus oli Harri Nykäsen harjoittelu-tv-sarja tulevaa Raid-läpimurtoa varten.

Sergein totuus
TV1 klo 23.15

Kaunis Irlanti vaikenee pahasta

Komisario Montelbano lähti lomalle, joten Eurodekkari-ohjelmapaikan ottaa haltuunsa irlantilainen sarja Vastavirtaan (Single-Handed). Ylikonstaapeli Jack Driscoll ( Owen McDonnell) on hiljattain palannut Dublinista synnyinseudulleen Irlannin länsirannikolle. Paikalliset ihmiset elävät vanhan ajan tyyliin. Ero hektiseen Dubliniin on valtava.

Mutta täälläkin kuollaan väkivaltaisesti. Asuntovaunurotiskosta löytyy naisen ruumis. Jack tutkii tapausta ammattimiehen ottein mutta törmää vaikenemisen muuriin. Sarja ilahduttaa varsinkin Irlanti-faneja, mutta rikossarjana Vastavirtaan on kovin tuttua kamaa.

Eurodekkari: Vastavirtaan
TV2 klo 23.00

Meri tutuksi pikkulapsille

Uusi 25-osainen, suomea puhuva irlantilainen animaatiosarja Oktonautit sopii pikkulapsillekin. Hahmot ovat isopäisiä ja selkeitä, tarinat kilttejä ja opettavaisia.

Oktonautit työskentelevät meren uumenissa. Heidän vedenalainen tukikohtansa on nimeltään Oktopodi. Kapteeni Valkoinen johtaa kaikkea lempeällä otteella. Miehistö tutustuu meren eläimiin ja kasveihin ja kokee siinä sivussa seikkailuita.

Ensimmäisessä tarinassa esineitä häviää oudosti. Ensin tutka pimenee, sitten sama varas vie Kwaziin rakkaan kaukoputken ja vielä Peson laastarit. Sarjasta nähdään aina torstaisin kaksi jaksoa peräkkäin.

Oktonautit
TV2 klo 17.00

Syväluotaus kanan elämään

Kolmiosaisessa brittiläisessä tiededokumenttisarjassa tutustutaan kanojen, lehmien ja sikojen elämää. Jimmy Doherty vierailee maatilalla Devonissa ja ottaa selvää esimerkiksi siitä, liikkuuko kanan pienessä päässä mitään, mitä on lehmien isojen ruskeiden silmien takana ja millaista on sian tyypillinen käyttäytyminen.

Ensimmäisen osan aiheena ovat kanat. Tiesitkö, että kanat ovat Tyrannosaurus Rexin läheisin sukulainen? Tai että kanat näkevät liikkeen kaksinkertaisena nopeutena verrattuna ihmiseen? Tänä päivänä Isossa-Britanniassa syödään noin 800 miljoonaa kanaa ja 11 miljardia kananmunaa vuodessa.

Tiededokumentti:
Kanan elämää
Yle Teema klo 21.00

Uusimmat

Tänään

Lestadiolaisperheen tyttären harrastus, jossa kroppaa esitellään bikineissä, ei ole ongelma, koska Katariina voittaa asenteellaan

Kolumni: Tositelkkari voi olla hengenvaarallista – ihmisille pitäisi tehdä selväksi, mitä omana itsenä esiintyminen tv:ssä tarkoittaa

Tiesitkö, että Suomen Huutokauppakeisari -ohjelman takana on käsikirjoittaja, joka huusi Toni Niemisen mäkisukset ja tekee dokumenttia trans-sukupuolisen Jennin elämästä

Jyväskylään jälleen menestystä mestaruustasolla – Katutanssin SM-kisoista neljä mitalisijaa

Kolumni: Aika jolloin uskallettiin olla hitaita – tältäkö tuntui kun televisio-ohjelmat antoivat katsojalle tilaa käyttää omaa mielikuvitusta

Uusi KSML.fi-visa testaa maakunnallisen tietämyksesi – kokeile miten hyvin tunnet knoppitietoa Keski-Suomesta

Kolumni: Sohvaperunat on tv-ohjelmien aatelia – legendaarinen lausekin olisi jäänyt syntymättä ilman ohjelmaa

"Virkamieshän minusta lopulta tuli" – liikunnan elämäntyöläisestä Erkki Huovisesta, 70, on tullut eläkkeellä autonkuljettaja, lastenhoitaja ja osa-aikainen talonmies

Kolumni: Ei ole olemassa huonoa ideaa tv-sarjalle

Surffari Annikan maailma muuttui, kun selkään ilmestyi haava – edessä oli uuden elämän opettelu ilman sormia ja varpaita

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.