Suomenkielistä psykebluespunkkia soittava Around The Hole pysyy tiukasti maan pinnalla ja elämässä kiinni

Viime vuoden maaliskuussa perustettu jyväskyläläisyhtye julkaisee esikoislevynsä keväällä.

Around the Hole on kolmihenkinen jyväskyläläisyhtye, jonka debyytti-ep julkaistaan keväällä helsinkiläisen Mental Beauty Recordsin kautta. Kuuden kappaleen ep julkaistaan ainakin digitaalisena.

Levytyssopimuksen saanut bändi on ollut kasassa vasta viime maaliskuusta. Yhtyeeseen kuuluvat laulaja Emmi Palomäki, kitaristi Pasi Kuosmanen ja rumpali Olli Penttinen.

Sävelistä ja lyriikoista on vastuussa pääasiassa kitaristi Kuosmanen. Osa sanoituksista on Kuosmasen ystävän Helena Ritvasen käsialaa.

– Sanoitukset käsittelevät ihmiselämän arkipäivää. Huolta huomisesta, epävarmuutta…

– Lähinnä, että kaikki on paskaa, laulaja Emmi Palomäki sanoo väliin.

Mutta heti perään Kuosmanen ehättää muistuttamaan positiivisistakin teemoista.

– Lyriikoissa on myös ulospääsyteitä umpikujista.

Laulaja Palomäki on tyytyväinen lyriikoihin eikä tulkitsijan ole ollut tarvetta muuttaa niitä.

– Toisen tekemästä tekstistä ei toki voi aina arvata, mitä kirjoittajan päässä on kirjoitushetkellä liikkunut. Mutta kyllä sieltä aina oman tulkinnan kuitenkin löydän.

Kuosmasen tekemät kappaleet saavatkin lopullisen muodon vasta koko bändin soittaessa. Around the Hole treenaakin ahkerasti, keskimäärin kaksi kertaa viikossa.

Helpoiten Around the Holen musiikkia voi kuvailla suomenkieliseksi punkrockiksi blues- ja progevaikutteilla, mutta yhtye on määrittänyt vieläkin tarkemman genren kuvailemaan, mistä on kyse.

– Suomenkielistä psykebluespunkkia, kitaristi Kuosmanen sanoo.

– Ja herkkää sellaista, rumpali Penttinen lisää.

Ei lässytystä

Bändin primus motor ja biisintekijä Kuosmanen on aloittanut kitaransoiton jo pienenä poikana. Musiikilliseen uraan on mahtunut myös klassista musiikkia.

Rumpali Olli Penttinen on Around the Holea ennen soittanut yläkouluikäisenä punkkia.

Emmi Palomäki oli aiemmassa bändissään kakkoskitaristi.

Around the Hole pysyy tiukasti maan pinnalla, eikä taivaita lähdetä tavoittelemaan.

– Toiveena on musiikkimme kuuluviin saaminen. Nyt kun levy on tulossa, niin sitä kautta toki saammekin, Penttinen sanoo.

– Ei meiltä kuulu mitään sellaista lässytystä, että meidän pitäisi olla seuraava Haloo Helsinki!, Emmi Palomäki napauttaa.

Pasi Kuosmanen puolestaan haluaa bändin säveltämisenkin pysyvän jalat maassa.

– Eli ei mitään hienouksia tai sfäärejä vaan karkeaa, elämänmakuista psykebluespunkkia.

Bändin nimi herättää kuulijassaan monenlaisia ajatuksia.

– Nimi on lähtöisin Suvimäen Klubitalolta, jossa keramiikkataiteilija Panu Koskimies opetteli uutta kitaransoittotyyliä. Tokaisin miehelle että “sinähän pyörit siinä reiän ympärillä”. Sittemmin nimeä on käytetty kuvatekstinä esimerkiksi pilkkiryhmämme valokuvassa, jossa ahvenia oli aseteltu pilkkireiän ympärille.

Around the Hole myös treenaa mielenterveyskuntoutujille tarkoitetun Suvimäen Klubitalon kulttuuripaja Trombin tiloissa. Pasi Kuosmanen on yksi klubitalon vertaisohjaajista. Mental Beauty Records julkaiseekin erityisesti musikaalisesti lahjakkaiden mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten musiikkia.

Mitä Around the Hole -yhtye haluaa sanoa vinkiksi vastaavankaltaisen toiminnan järjestäjille?

– Pihtiputaalaisen Ratsia-yhtyeen Jyri Honkavaaran sanoin: ”Älkää jumaloiko kusipäitä vaan perustakaa itse bändejä. Siihen jokainen pystyy jos vain haluu yrittää”, Emmi Palomäki sanoo esikuvaansa lainaten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Ilta-Sanomat: Katri Helena harkitsi lopettamista toipumislomallaan

Juti, Nelli ja Sulo ovat sankarikoiria, jotka Kennelliitto palkitsee ihmishenkien pelastamisesta – lue tästä Keski-Suomen urhojen tarinat

Jyväs-Shakki otti kaksi voittoa shakin SM-liigassa

Runoilija Sinikka Aaltola puhuu suomalaisen naisen vahvuuksista ammentaen omasta äidistään: Synnytti kahdeksan lasta, erosi ja muutti töihin ulkomaille

Luontokuvaaja herkistyi, kun emo etääntyi vasoistaan ja onnistui tallentamaan parin sekunnin painovoimaa uhmaavan loikan

Kolumni: "Odotin koko ajan, että Javier Bardemin roolihahmo tappaa tainnutusaseella elokuvan tähden" – joskus rooli tarttuu tiukasti näyttelijään

Jyväskyläläinen Milla seitsemän viikon jälkeen ulos Big Brother -talosta – kyynelehti studiohaastattelussa rakastaan

Tiedätkö, mitä ovat tulppi, flippi ja salto? KSML.fi-tietovisa tulee tällä kertaa urheilun maailmasta

Alba tarjoaa ansaittuja annoksia, arvioi Keskisuomalaisen makuraati

Niina kertoi lapsuuden seksuaalisesta hyväksikäytöstä Keskisuomalaisessa, mutta mitä sitten tapahtui: "Poikkeuksetta ihmiset ovat pitäneet minua rohkeana"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.