Suomenkielistä psykebluespunkkia soittava Around The Hole pysyy tiukasti maan pinnalla ja elämässä kiinni

Viime vuoden maaliskuussa perustettu jyväskyläläisyhtye julkaisee esikoislevynsä keväällä.

Around the Hole on kolmihenkinen jyväskyläläisyhtye, jonka debyytti-ep julkaistaan keväällä helsinkiläisen Mental Beauty Recordsin kautta. Kuuden kappaleen ep julkaistaan ainakin digitaalisena.

Levytyssopimuksen saanut bändi on ollut kasassa vasta viime maaliskuusta. Yhtyeeseen kuuluvat laulaja Emmi Palomäki, kitaristi Pasi Kuosmanen ja rumpali Olli Penttinen.

Sävelistä ja lyriikoista on vastuussa pääasiassa kitaristi Kuosmanen. Osa sanoituksista on Kuosmasen ystävän Helena Ritvasen käsialaa.

– Sanoitukset käsittelevät ihmiselämän arkipäivää. Huolta huomisesta, epävarmuutta…

– Lähinnä, että kaikki on paskaa, laulaja Emmi Palomäki sanoo väliin.

Mutta heti perään Kuosmanen ehättää muistuttamaan positiivisistakin teemoista.

– Lyriikoissa on myös ulospääsyteitä umpikujista.

Laulaja Palomäki on tyytyväinen lyriikoihin eikä tulkitsijan ole ollut tarvetta muuttaa niitä.

– Toisen tekemästä tekstistä ei toki voi aina arvata, mitä kirjoittajan päässä on kirjoitushetkellä liikkunut. Mutta kyllä sieltä aina oman tulkinnan kuitenkin löydän.

Kuosmasen tekemät kappaleet saavatkin lopullisen muodon vasta koko bändin soittaessa. Around the Hole treenaakin ahkerasti, keskimäärin kaksi kertaa viikossa.

Helpoiten Around the Holen musiikkia voi kuvailla suomenkieliseksi punkrockiksi blues- ja progevaikutteilla, mutta yhtye on määrittänyt vieläkin tarkemman genren kuvailemaan, mistä on kyse.

– Suomenkielistä psykebluespunkkia, kitaristi Kuosmanen sanoo.

– Ja herkkää sellaista, rumpali Penttinen lisää.

Ei lässytystä

Bändin primus motor ja biisintekijä Kuosmanen on aloittanut kitaransoiton jo pienenä poikana. Musiikilliseen uraan on mahtunut myös klassista musiikkia.

Rumpali Olli Penttinen on Around the Holea ennen soittanut yläkouluikäisenä punkkia.

Emmi Palomäki oli aiemmassa bändissään kakkoskitaristi.

Around the Hole pysyy tiukasti maan pinnalla, eikä taivaita lähdetä tavoittelemaan.

– Toiveena on musiikkimme kuuluviin saaminen. Nyt kun levy on tulossa, niin sitä kautta toki saammekin, Penttinen sanoo.

– Ei meiltä kuulu mitään sellaista lässytystä, että meidän pitäisi olla seuraava Haloo Helsinki!, Emmi Palomäki napauttaa.

Pasi Kuosmanen puolestaan haluaa bändin säveltämisenkin pysyvän jalat maassa.

– Eli ei mitään hienouksia tai sfäärejä vaan karkeaa, elämänmakuista psykebluespunkkia.

Bändin nimi herättää kuulijassaan monenlaisia ajatuksia.

– Nimi on lähtöisin Suvimäen Klubitalolta, jossa keramiikkataiteilija Panu Koskimies opetteli uutta kitaransoittotyyliä. Tokaisin miehelle että “sinähän pyörit siinä reiän ympärillä”. Sittemmin nimeä on käytetty kuvatekstinä esimerkiksi pilkkiryhmämme valokuvassa, jossa ahvenia oli aseteltu pilkkireiän ympärille.

Around the Hole myös treenaa mielenterveyskuntoutujille tarkoitetun Suvimäen Klubitalon kulttuuripaja Trombin tiloissa. Pasi Kuosmanen on yksi klubitalon vertaisohjaajista. Mental Beauty Records julkaiseekin erityisesti musikaalisesti lahjakkaiden mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten musiikkia.

Mitä Around the Hole -yhtye haluaa sanoa vinkiksi vastaavankaltaisen toiminnan järjestäjille?

– Pihtiputaalaisen Ratsia-yhtyeen Jyri Honkavaaran sanoin: ”Älkää jumaloiko kusipäitä vaan perustakaa itse bändejä. Siihen jokainen pystyy jos vain haluu yrittää”, Emmi Palomäki sanoo esikuvaansa lainaten.

Uusimmat

Tänään

Burleskia kiihkeimmillään: Glamouria, keimailua ja sopivasti paljasta pintaa – Katso kuvat!

Valtawirta julkaisi uuden singlen: "Kurjet" näyttää, että lopulta tärkeintä ovat kiitollisuus, toivo ja lämpö – kuuntele single videolta

Kolumni: Rakastettu komediasarja Frendit tekee paluun, mutta miten siihen pitäisi suhtautua?

Lestadiolaissuvun tyttären harrastus, jossa kroppaa esitellään bikineissä, ei ole ongelma, koska Katariina voittaa asenteellaan

Kolumni: Tositelkkari voi olla hengenvaarallista – ihmisille pitäisi tehdä selväksi, mitä omana itsenä esiintyminen tv:ssä tarkoittaa

Tiesitkö, että Suomen Huutokauppakeisari -ohjelman takana on käsikirjoittaja, joka huusi Toni Niemisen mäkisukset ja tekee dokumenttia trans-sukupuolisen Jennin elämästä

Jyväskylään jälleen menestystä mestaruustasolla – Katutanssin SM-kisoista neljä mitalisijaa

Kolumni: Aika jolloin uskallettiin olla hitaita – tältäkö tuntui kun televisio-ohjelmat antoivat katsojalle tilaa käyttää omaa mielikuvitusta

Uusi KSML.fi-visa testaa maakunnallisen tietämyksesi – kokeile miten hyvin tunnet knoppitietoa Keski-Suomesta

Kolumni: Sohvaperunat on tv-ohjelmien aatelia – legendaarinen lausekin olisi jäänyt syntymättä ilman ohjelmaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.