Superfanit bändin puolesta

Innokkaimmat fanit eivät tyydy evää vain palvomaan idoliaan kotinurkissaan passiivisesti kuvien ja musiikin keskellä. Nyt he haluavat aktiivisesti jakaa tietoa maailmalle ihailemastaan bändistä tai artistista.

Näistä aktiivisimmista ja innokkaimmista faneista onkin syntynyt ilmiö Street Team. Kyse on idolin kannattajajoukoista, jotka pitävät bändin tai artistin nimeä eri tavoin näkyvillä. Markkinoivia katujoukkoja löytyy nykyään usealta bändiltä ja artistilta. Esimerkiksi The Rasmuksella, Ismo Alangolla, Apocalypticalla on omansa. Myös saksalaisella Tokio Hotellilla on suomenkielinen ryhmä koossa.

Yhteisöllistä pr-työtä

Pukkilalainen Kamilla Aropelto, 14, ja paltamolainen Jasmin Leinonen, 19, tutustuivat toisiinsa Poets of the Fallin Suomen Street Teamin kautta. Molemmat liittyivät tiimiin viime syksynä internetissä. Nyt he ovat aktiivisia tiimiläisiä.

Aropellon ja Leinosen mielestään kyseessä ei ole yhtään hassumpi harrastus. Street Teamissä voi kokea tekevänsä jotakin konkreettista suosikkiyhtyeensä tai -laulajan puolesta.

- Minulle Street Team on ihan ykkösjuttu ja teen omalta osaltani kaiken minkä pystyn, jotta bändi saa mainosta, kertoo Poets of the Fallista tykkäävä Leinonen.

Molempien tyttöjen innostuksen syynä on bändin musiikki, se on heidän mielestään "niin mahtavaa!". Leinosen asusteistakin voi päätellä mitä musiikkia abiturientti kuuntelee.

- Olemme Poets of the Fallin käveleviä mainoksia ja teemme bändin eteen pieniä asioita, emme välttämättä mitään räiskyvää. Liimaamme tarroja ja kiinnitämme julisteita sekä raahaamme kavereita keikoille, Leinonen kertoo.

Kaikki kanavat käytössä

Street Teamissä vannotaan tietyn bändin nimeen ennen kaikkea fanilähtöisesti. Aropelto kertoo, että street teamiläiset tuovat bändiä esille niin radiossa, internetissä kuin kadullakin.

He esittävät toivebiisipyyntöjä radioille, ja näin lempimusiikki saa soittoaikaa taajuuksilta. He tuovat bändiä esille myös eri nettifoorumien keskusteluissa.

Aropelto on itse mukana parissa muussakin Street Teamissä. Hän tekee toisinaan jopa bändin promokuvista flaijereita ja jakaa niitä kadulla.

- Innokkuus ja oma-aloitteisuus on tärkeää. Netin kautta pidämme yhteyttä, jaamme keikkakokemuksia ja kuvia sekä vaihdamme uusia ideoita Street Teamin toiminnasta, Aropelto summaa.

- Bändistä riittää yhteistä keskusteltavaa loputtomasti. Monelta kaverilta on mennyt varmaan jo hermotkin. Harrastamme siis hirveää käännytystä, Leinonen nauraa.

Street Team puuhailu on tietysti sitä helpompaa, mitä tunnetumpi fanituksen kohde on. Usein ensimmäiseksi uhriksi joutuu oma lähipiiri.

- Pitää vaan puhua kavereille paljon bändistä ja soittaa heidän musiikkiaan aina tilaisuuden tullen. Siitä se lähtee, Aropelto toteaa.

Aropelto kertoo, että tuntuu todella hienolta, jos saa jonkun tulemaan vaikka ensimmäistä kertaa keikalle tai joku kehuu bändiä tutustuttuaan siihen. Parhaassa tapauksessa syntyy uusia faneja ja kenties uusia street teamiläisiä.

"Tärkeää sakkia"

Poets of the Fallin laulaja Marko Saaresto hehkuttaa, että Street Teamit ovat bändille tärkeää sakkia. Yhtyeellä on Street Teamejä myös ulkomailla, muun muassa Keski-Euroopassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

- Street Team tarjoaa loistavan mahdollisuuden superfaneillemme päästä omalta osaltaan puhkumaan samaan hiileen. Se luo hyvää fiilistä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Se on myös bändin promotyölle hyvää jeesiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.