Syksyn runot kertovat kuolemasta

Syksyn ensimmäisessä runoraati saa pohdittavakseen toiverunoja, joilla on yksi yhteinen teema. Kirjailijat Kari Hotakainen, Riikka Pulkkinen, Kauko Röyhkä, Johanna Sinisalo ja Tommi Melender valitsivat kukin tuoreen kotimaisen runon kuolemasta.

Runot esittävät näyttelijät Antti Litja, Rea Mauranen, Ilkka Heiskanen, Joanna Haartti ja Jussi Nikkilä. Raadissa Minna Joenniemen kanssa runokuvia tulkitsevat muusikko Yona, elokuvaohjaaja Elias Koskimies, kulttuuritoimittaja Tarleena Sammalkorpi ja Jukka Virtanen.

Runoraati: Kuolleelle
rakastetulle
Yle Teema 20.00

Brittihuumoria ilman kumartelua

Sketsisarjan Harry & Paul takana on tuttu brittihuumorin tehoduo Harry Enfield ja Paul Whitehouse. Vaikka Harry & Paul toki naurattaa, Ruuvit löysällä (The Fast Show) -tasolle ei ylletä.

Imitaatioissa tärkeintä ei ole näyttää ja kuulostaa kuuluisuudelta, vaan rikkoa tuttu julkkiskuva ja tehdä siitä pilkkaa. Esimerkiksi Nelson Mandela mainostaa alkoholia, ja Bono on todellisuudesta vieraantunut, pönäkkä Jeesus-hahmo.

Muita naurun kohteita ovat yleiset ilmiöt ajassamme ja ihmisten hölmöys. Brittihuumorissa viehättää siitä usein löytyvä surrealismi ja rohkeus. Yli lyödään sen verran reilusti, että ensin suu rävähtää auki hämmennyksestä ja naura alkaa vasta 1,5 sekuntia myöhemmin.

Harry & Paul
Sub klo 19.20

Musiikin historia telkkarin silmin

Fiktiivinen rouva Ruutu on palauttanut suomalaisten mieleen kotimaisen tv-historian tärkeimpiä hetkiä. Neliosainen Rouva Ruudun musiikinhistoria nähdään uusintana, ja sitä seuraa uusi sarja Rouva Ruutu ja nuoriso-ongelma.

Suomalaisen populaarimusiikin historia on tallentunut vanhoihin tv-ohjelmiin. Aikojen edetessä monet joskus hyviltä kuulostaneet musiikilliset ideat ovat muuttuneet campiksi. Mutta monet esityksistä myös toimivat yhä mainiosti..

Aluksi nostalgiassa palataan kotimaisen tv-historian katsotuimpiin musiikkiohjelmiin, varsinkin Syksyn Sävel, Euro- ja Interviisu-kisoihin.

Rouva Ruudun
musiikinhistoria
TV1 klo 18.45

Nixon ei ollut vain valehtelija

Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon jäi historiaan valehtelevana ketkuna ja Watergate-skandaalin roistona, joka joutui eroamaan virastaan kesken kauden. Nixonina pidetään kieron poliitikon prototyyppinä mutta oli hän muutakin. Siitä kertoo kaksiosainen Jim D Henkilökuva -dokumentti.

Ihan toivoton tapaus Nixon ei voinut olla, sillä hän nousi köyhistä oloista maailman tärkeimpään virkaan. Matka Washingtonin valtapiireihin oli pitkä ja vaikea, eikä sinne päästy pelkällä kieroilulla.

Jim D Henkilökuva:
Richard Nixon
JIM klo 21.00

Hyvinvointi-Suomi kohtaa kerjäläisen

Ohjaaja Hanna Maylett seurasi lähes kahden vuoden ajan romanikerjäläisten tilannetta Suomessa. Dokumentti Kerjäläiselokuva sai alkunsa, kun ohjaaja kuuli alaikäisestä Mihaelasta, joka karkotetaan Suomesta heti synnytyksen jälkeen pienen poikavauvan kanssa. Suomalainen aviopari, Stella ja Pekka, oli päättänyt saada Mihaelan pois kadulta ja kouluun.

Dokumenttiprojekti:
Kerjäläiselokuva
TV2 klo 22.05

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.