Syysmuoti 2018: Ylisuurta ja hieman niukkaa, ruutua, villaa ja lilaa – katso kuvasarja

Villapusero tai -takki on syksyn ykkösvaate. Housujen lahkeet ovat leveät ja vyötärö korkealla. Kuvioista eniten näkyy ruutu.

Tämän syksyn muoti tarjoilee naisille pörröisiä villatakkeja, paitamekkoja, leveitä housuja, muhkeita kaulaliinoja ja ruutukuosia. Klikkaa pääkuvaa ja katso myös kuvat syysmuodista.

Lila nousee värikartalla

Syksyllä vaatteiden väritys muuttuu maanläheiseksi ja tummaksi: metsänvihreää, oliivia, rusehtavan keltaista sekä paljon luumun, viininpunaisen ja burgundinpunaisen sävyjä. Talvea kohti valikoimissa lisääntyvät hennot pastellit. Myös puhdas vihreä, sähkönsininen sekä fuksia yhdistettynä oranssinpunaiseen ovat pinnalla. Nouseva väri, vaikkakaan ei vielä vallitseva, on lila. Kansainvälisillä catwalkeilla suositaan valkoista: valkoiset, leveälahkeiset housut tai valkoiset nilkkurit.

Villatakkia monessa mitassa

Muhkeat neuleet korvaavat bomber- ja nahkatakit. Neuletakit ovat takavuosikymmenten tyyliin söpöjä, lyhyitä villatakkeja tai paksuja, midimittaisia ja etniskuvioisia. Huippufashionistat vetävät harteilleen ponchoksi aidon viltin. Muotia on myös sitaista harteille pusero. Kaulaliinat ovat pitkiä ja leveitä. Bleiserit ovat olkapäistä topattuja, mitaltaan pidentyneitä ja usein ruutukuvioisia. Myös teddymäiset tekoturkikset ovat pinnalla, vaikkakin takkien valtavirtaa ovat pitkät villakangastakit ja trenssit, joissa on kaksiriviset napit.

Ruutu on ykkönen

Ruutua nähdään runsaasti esimerkiksi pitkissä housuissa ja kaulaliinoissa. Ravintolapöytäliinoista tuttu vichy- eli keittiöruutu toistuu minikokoisena ylisuurissa paitapuseroissa. Ruudun lisäksi retromaiset kukkakuviot näyttäytyvät syksyllä tummahkoissa sävyissä. Eläinkuvioisia keinoturkistakkeja löytyy viime sesongin tapaan valikoimista. Materiaaleista sametti ja vakosametti ovat palanneet.

Ylisuurta ja hieman niukkaakin

Melkein kaikki on tänä syksynä ylisuurta ja -leveää. Hameetkin ovat leveneviä tai pliseerattuja ja pohkeisiin asti ulottuvia. Sen sijaan t-paidoissa ja huppareissa on cropattuja eli vyötäröltä katkaistuja malleja. Housujen vyötärö on korkealla myös farkuissa, esimerkkinä suora- ja leveälahkeiset mutsifarkut. Lahkeensuut käännetään ylös ja lahkeet ovat myös saksilla vajaamittaiseksi pätkäistyt eli raakareunaiset.

Paita- ja huppumekkoja

Paitamekkoja voi käyttää alkusyksystä mekkoina ja ilmojen viiletessä tunikan tapaan housujen kanssa. Niin ikään hupullista collegemekkoa voi pitää joko hupparina tai mekkona. Monelle vartalotyypille sopii mekko, jonka vyötäröllä on rypytys. Rypytyksiä ja solmukkeita on myös paitojen ja neuleiden päänteissä.

Iskälenkkarit ja vyölaukku

Muodin trendisettereillä on nähty jonkin aikaa vanhaa kunnon vyölaukkua. Laukku-uutuutena esittäytyy nyt cityreppu, repun ja laukun välimuoto, jota voi kantaa selässä tai käsilaukun tapaan. Syyskengät ovat enimmäkseen matalia. Paluuta 1980- ja 90-luvulle edustavat niin sanotut iskälenkkarit, jykevät, paksupohjaiset lenkkikengät. Iskälenkkareita ei yhdistetä kuitenkaan muodikkaaseen tuulitakkiin, vaan esimerkiksi midimittaiseen kukkahameeseen ja villapaitaan.

Lähteinä muun muassa Nina Paavilainen / S-ryhmä, Elle, H&M. Kuvat Fashion Unitin järjestämästä Muotipäivät-tapahtumasta, joka pidettiin Jyväskylässä 31.8.–1.9.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .