Tähtikokki Hans Välimäki kolusi Jyväskylän ravintoloita – Nosti esiin kolme kiinnostavaa paikkaa

Kun jyväskyläläinen Remy-ravintola ilmoitti keittiömestari Hans Välimäen toteuttavan tammikuussa kolme kattausta ravintolassaan, illat myytiin loppuun parissa tunnissa.

Välimäki kokkaa Helsingin ulkopuolella harvakseltaan. Keväälle maakuntaretkiä mahtuu muutama. Kysyntää kyllä olisi enemmänkin, sillä Välimäki on monelle korkeatasoisen, Michelin-tähti-ruoan ruumiillistuma.

Nyt jo haudatulla Chez Dominique -ravintolalla tähtiä oli kaksi. Välimäki kantaa niitä ikuisesti mukanaan niin hyvässä kuin pahassa. Toisaalta tähdet johtavat siihen, että miehen tekemisen laatuun luotetaan.

Toisaalta miehen maine tarkoittaa sitä, että ”kaikkien annosten odotetaan räjäyttävän tajunnan”, kuten mies itse sanoo.

– Tämän huomasi marraskuussa Helsinkiin avatun Penelope-ravintolani vastaanotossa. Tähdet ovat iskostuneet ihmisten mieleen ja vaikka kyseessä on baari, jota ei miksikään muuksi haluta profiloida, yleisön odotukset ovat välillä sellaisia, että ne menevät katosta läpi, Välimäki sanoo ja hymyilee.

Hän syö itse matkoillaan usein Michelin-ravintoloissa, mutta aina tähdet eivät takaa parasta laatua.

– Olin juuri Madridissa ja söimme muun muassa kolmen tähden ravintolassa. Mutta se ei ollut reissun paras kokemus. Paras oli ihan tähdetön paikka.

Helsingin Sanomien ravintola-arviossa Välimäkeä soimattiin kaukaa tuoduista raaka-aineista. Miehestä moinen on naurettavaa, sillä hän suosii lähituottajia ja kausituotteita.

– Mutta jos katsoo ikkunasta ulos niin ei täällä ole nyt meneillään hirveästi minkään tuotteen sesonkia, Välimäki sanoo ja osoittaa lumista pihaa.

– Jos me pyöritään vain lantun ja perunan ympärillä, niin aika hiljaista on ravintolassa.

Penelopessa on tarjoiltu viime aikoina runsaasti peuraa, jonka metsästyskausi päättyy helmikuussa.

– Ruoan alkuperä ja siihen liittyvä etiikka kiinnostaa ihmisiä.

Lähiruoan ohella Välimäki sanoo ruokatrendeissä näkyvän vegaaniuden, tapas-tyyppiset annokset ja rennot ravintolat.

– Nykyään kaivataan enemmän paikkoja, joissa uskaltaa nauraa ja viihtyä ennen seuraavan annoksen kantamista pöytään. Euroopassa ravintolat ovat olleet pitkään olohuoneiden jatkumoja. Nyt tämä alkaa juurtua Suomeenkin.

Välimäki on itse vähän kyllästynyt fine diningiin. Ei niinkään sen makuun, vaan sen tekemiseen.

Kun Chez Dominique lopetteli toimintaansa 2013 ja ravintola muutettiin ensin bistroksi, ravintoloitsija julisti, että ”F**k the stars”.

– En tarvitse sellaista tekemistä enää niin paljon, koska olen tehnyt sitä pitkään. Musta on edelleen hienoa syödä tähtiravintoloissa, mutta fine dining -tekeminen ei ole enää niin kivaa. Pidän rennommasta meiningistä.

11 ruokakirjaa kirjoittanut Välimäki sanoo ehdottaneensa kustantajalleen, että kirjoittaisi seuraavaksi fiktiota. Yhtään sivua ei ole kuitenkaan vielä kirjoitettu ja vähän epäselväksi jää, onko Välimäki edes tosissaan.

– Television suhteen on virityksiä, mutta niistä en saa kertoa vielä.

Jyväskylässä Välimäki luennoi myös Gradiassa. Hän kehotti kokkiopiskelijoita lähtemään ulkomaille, sillä maailmalla kielitaito ja ystäväpiiri karttuvat ja ammattitaito kasvaa.

– Uskon vanhaan sääntöön, että 10 000 tunnin harjoittelu tekee ihmisestä kuin ihmisestä taitavan lajissaan. Tunnit eivät korvaa luovuutta, mutta sekin on ammattitaitoa, että pystyy soveltamaan ja se tulee niiden 10 000 tunnin aikana.

Lopuksi Välimäki sanoo Jyväskylän ja sen ravintolaelämän ”pöhisevän kivasti”.

– Ollaan pari päivää oltu täällä ja aika ansiokkaasti koluttu ravintoloita. Täältä löytyy monta kiinnostavaa paikkaa, kuten Kulkuri, Pöllövaari ja Remy, Hans Välimäki kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .