Tällaisia ovat olleet Jyväskylän kaupunkikierrokset 60-luvulta lähtien – mukaan mahtuu kömmähdys ja toinenkin, mutta ajat ovat muuttuneet

Kun Jyväskylän matkailuoppaiden kiertoajelu starttasi 1969 vanhalta linja-autoasemalta, kierrokseen kuului muun muassa pyörähdys yliopistolla, ortodoksikirkolla, keskussairaalalla ja Laajavuoressa.

Kun kaupunki kasvoi, reitti piteni.

– Kun Seppälänkankaalle rakennettiin 1970-luvulla Suomen ensimmäinen Prisma, automarkettia esiteltiin suurena ihmeenä, Eija-Liisa Välimaa sanoo ja hymyilee.

Hän on yksi Jyväskylän matkailuoppaat yhdistyksen perustajista. 50 vuotta sitten perustetun yhdistyksen muut puuhanaiset olivat Marja Nieminen ja Mirjam Kilpi.

– Kielitaitoiset opiskelijat olivat järjestäneet Jyväskylässä kierroksia jo 50-luvulla, mutta 60-luvulla toiminnasta alkoi tulla ammattimaisempaa kun joukko paikallisia kävi opaskurssin.

 

Yhdistys rekisteröitiin 1969 ja sen toimenkuvaan kuuluivat – samoin kuin nykyisinkin – tilaus- ja yleisökierrokset. Tulevana kesänä yleisökierroksia on 25.

Alkuaikoina kierroksia oli kesällä päivittäin.

– Moni tuli kierrokselle suoraan torilta ja kukka- ja vihanneskasseja aseteltiin kyytiin penkkien alle. Ihmisillä ei ollut silloin niin paljon muuta puuhaa ja menoa kuin nykyisin, joten bussi tuli yleensä täyteen, Välimaa kertoo.

Suurin osallistujamäärä oli kesällä 1996. Silloin yleisökierroksille osallistui 1 743 ihmistä.

 

Välimaa sanoo kierrosten sujuneen yleensä kömmähdyksittä. Mitä nyt pari arkkitehtia oli hävitä Säynätsalossa Aallon koehuvilalle ja muutama pohjalaisrouva pelästyi hyppyrimäkeä niin paljon, etteivät uskaltaneet enää tulla bussin kyydissä alas.

– He oikaisivat kävellen rinteen kautta, mutta eihän se ole mitään tasaista mäkeä sekään. Toiselta rouvalta repesi siinä rämpiessä hihakin takista, Välimaa sanoo ja naurahtaa.

Yhden bussilastillisen taas otti marjatilalla vastaan hämmentynyt emäntä. Tieto vierailusta oli jäänyt matkan varrelle. Kun Linda Lampeniukselta näyttänyt neito tarjoili kyytiläisille marjoja ja emäntä kantoi kellarista tilan viiniä, oli kaikilla lopuksi hyvä mieli.

– Ja kerran kun oltiin menossa ryhmän kanssa hyppyritorniin, itse Matti Nykänen oli myymässä meille lippuja, Välimaa muistelee.

Päivittäiskierroksen kohokohtiin kuului vierailu Lohikosken kirkossa. Jos urkutaiteilija Matti Vainio oli paikalla, ryhmä lauloi hänen säestyksellään Suvivirren.

Matkailuoppaiden toiminta oli aluksi aktiivista opastusten ulkopuolellakin. Yhdistys järjesti esimerkiksi pitkään Jaakon päivän kivenheittäjäiset satamassa. Nyt yhdistykseen kuuluu 19 Suomen Opasliiton vaatimusten mukaisen kurssin suorittanutta, auktorisoitua jäsentä. Viime vuonna opastuksia oli noin 180.

Jyväskylän matkailuoppaat ry:n puheenjohtaja 55-vuotias Anne Yliniemi sanoo kävelykierrosten suosion kasvaneen viime vuosina.

Klassikoksi ovat nousseet hautausmaakierrokset, mutta valikoimaan kuuluu tänä vuonna myös muun muassa Spirito Aalto, Minna Canth 175 ja Liikuntapääkaupunki Jyväskylä -kierrokset. Suurin osa ryhmistä on suomenkielisiä, mutta tilauskierroksien opastuksia tehdään tarvittaessa yhdeksällä kielellä.

– Moni jyväskyläläinen kuvittelee tuntevansa kotikaupunkinsa, mutta myöntää kierroksen jälkeen oppineensa paljon, Eija-Liisa Välimaa sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .