Tämä peli teki kaiken oikein 20 vuotta sitten

Tasohyppelypeli Super Mario World 2: Yoshi's Island oli rohkea veto Nintendolta vuonna 1995. Pelissä ketterä ja suosittu Mario siirrettiin taustalle ja esiin nostettiin hänen raskasliikkeisempi apuri, vihreä Yoshi-dino. Myös grafiikka koki perusteellisen muutoksen, kun ulkoasu matki lasten satukirjoja.

Pelattavuudessa muutokset eivät jääneet päähahmon liikenopeuteen ja erilaiseen hyppytyyliin, vaan suunnittelu tuntui kauttaaltaan raikkaalta. Yoshi pystyi esimerkiksi syömään vihollisia ja munimaan ne heiteltäviksi ammuksiksi – siten oltiin vaarallisia etäältä ja kerättiin muutoin saavuttamattomia esineitä.

Keräämisestä ammennettiinkin tuoretta näkökulmaa tasoloikkaan, sillä kenttien läpäisy oli vain osa kokemusta. Salaisuuksien haastava haaliminen avasi uusia alueita ja tuntui antoisalta. Tällaisesta pelisuunnittelusta on sittemmin muodostunut oleellinen osa moderneja pelejä genreen katsomatta.

Nintendon riskinotto kannatti, sillä Yoshi's Island nousi silloisen sankkalukuisen 2D-tasoloikan kärkeen. Se myös päätti lajin huipulle: tästä eteenpäin pelintekijöiden ja yleisön huomio siirtyi 3D-grafiikkaan ja sen mahdollistamaan uuteen pelattavuuteen.

20 vuotta myöhemmin Yoshi's Islandin pariin palaaminen tarjoaa iloisen jälleennäkemisen. Pelattavuus ja ulkoasu ovat kestäneet kunniakkaasti aikaa, ja kasassa on yhä maaginen tasoloikkakokemus, jonka valtavan mielikuvituksen ja kunnianhimon rinnalla monet nykypelit kalpenevat.

Lue arvio Nintendo Wii U:n uudesta Yoshi's Woolly World -pelistä keskiviikon 24.6. Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Marko Ahosen tärpit: Menu Finnjävel vie katsojat suomalaisen perinneruuan ytimeen

Vanhat kuvat: Nelostietä mentiin venekyydillä, kun vedet nousivat tulvakorkeuteen 1955 – katso kuvat Pihtiputaalta, Saarijärveltä ja Koskenpäältä

Tiedätkö, arvaatko, muistatko? Tällä kertaa tietovisassa sukelletaan historiaan: Tiedätkö Suomen kuninkaan oikean nimen?

Somen supertähti Keuruulta on nyt kirjailija ja filosofian maisteri – "Nyt voin ryhtyä täysillä kehittämään uraa"

Marko Ahosen tärpit: Inside Out – mielen sopukoissa on yksi Pixarin lukuisista merkkiteoksista

Jyväskyläläinen, sinut on tanssihaastettu! Opettele yksinkertainen tanssisarja, kuvaa se ja lähetä eteenpäin

Marko Ahosen tärpit: Renny Harlin muutti elokuviensa kielen hollywoodista kiinaksi – New Year’s Even käsikirjoitusta ei herättäisi eloon Jeesuskaan

Umpikaupunkilainen emäntä alkoi kuvata maatilan eläimiä – nyt possu, aasi ja poni ovat some-tähtiä

Marko Ahosen tärpit: Mad Max – Fury Road on viiden tähden toimintaelokuva ja tyylilajinsa suuri merkkiteos

Nämä tarinat kuulostavat saduilta, mutta ovat täyttä totta! Kuningas söi itsensä hengiltä, toinen ei peseytynyt koskaan, kolmas juoksi alasti pitkin katuja...

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.