Tämän hotellin oveen koputtaminen on ehdottomasti kielletty – lemmikkihotellit ovat yrittäjän mukaan nouseva ilmiö

Lemmikkihotellin ensimmäinen sääntö käy toimittajalle ja kuvaajalle selväksi heti, kun saavumme paikalle Palokan Ritopohjassa sijaitsevan Doggies & Kittiesin ovelle: ei saa koputtaa. Selväksi se käy juuri siksi, että erehdymme koputtamaan napakasti hotellin ulko-oveen. Oven avaa lemmikkihotellin omistaja Jaana Urpilainen, joka nuhtelee meitä lempeään sävyyn – emme selkeästi ole ensimmäiset, jotka ovat tätä sääntöä (ja koirien leporauhaa) epähuomiossa rikkoneet.

 

Toukokuusta 2018 toiminnassa ollut lemmikkihotelli Doggies & Kitties on rakennettu suureen teollisuushalliin, jossa ilmastointi hurisee heinäkuun helteissä täysin voimin katosta lattiaan asti. Koirien huoneet (32 kappaletta) sijaitsevat varsinaisessa hallitilassa. Kissojen omaa aluetta on sivummalla sijaitseva soppi, joka sisältää seitsemän huonetta. Tällä hetkellä vain hotellin nimestäkin löytyvät kaksi eläinlajia hyväksytään hoidokeiksi, mutta se ei ole estänyt ihmisiä tarjoamasta muitakin kaikenkarvaisia ystäviään Urpilaisen hoidettavaksi.

– Esimerkiksi kaneja ja kilpikonniakin on kyselty, Urpilainen sanoo nauraen.

 

Kysyttäessä, mikä sai vaihtamaan alaa Jyväskylän kaupungin sosiaalipuolelta lemmikkihotellin franchising-yrittäjäksi, Urpilainen vaikenee hetkeksi ja hymyilee.

– Mitä luulet? Totta kai rakkaus eläimiä kohtaan. Olen kouluttanut koiria näyttelypuolella, ja sain aina ihailevaa palautetta siitä, miten koirat eivät pelkää minua. Hotellinpitäjäksi ryhtyminen oli sattumien summa. Näin netissä mainoksen, jossa etsittiin yrittäjää lemmikkihotelliin Jyväskylään. Mietin, että olisiko tämä minun juttuni, ja siitä kaikki lähti. Enkä ole päivääkään katunut.

Luottamuksesta lemmikkihotellin ammattitaitoon kertoo ehkä eniten se, että ihmiset tuovat Urpilaisen mukaan eläimiään hoitoon siitä huolimatta, että heillä olisi sukulainen tai ystävä, jonka luokse viedä lemmikkinsä.

– Ihmiset uskovat siihen, että täällä oikeasti osataan hoitaa. Varsinkin, jos eläimessä on jotain ”ekstraa”, esimerkiksi koiran lääkitys.

 

Lemmikki voidaan tuoda hoitoon Urpilaisen mukaan aivan kaikenlaisissa tilanteissa, päivähoidosta lomamatkaan.

– Koira saattaa myös haukkua tai ulvoa kotona omistajan ollessa poissa ja silloinkin se voidaan tuoda tänne. Myös tötteröpäitä eli toipilaita tuodaan paljon hoitoon, muun muassa siitä syystä että täällä eläimet ovat omassa rajatussa tilassaan, jossa ei voi vöyhöttää aivan miten sattuu.

Ainoa rajoite koiran ottamiselle hotellin asiakkaaksi on sen vihaisuus. Toisten eläinten kanssa ei tarvitse tulla toimeen, koska jokainen koira ja kissa on omassa huoneessaan.

– Mutta ihmiselle ei koira saa olla vihainen. Kissat ovat yleensä melko arkoja, jolloin niiden voi vain antaa olla omissa oloissaan. Koiraa pitää pystyä käsittelemään.

Urpilainen itsekin omistaa useita koiria, joista yksi on varsinainen ”jättikoira”.

– Skotlanninhirvikoiran kanssa on tottunut isoihinkin koiriin, eikä suurta kokoa enää kavahda.

 

Kesä ja loma-ajat ovat Urpilaisen mukaan ehdottomasti kiireisintä aikaa lemmikkihotellin toiminnassa. Urpilainen kertoo hänellä olevan sekä työntekijöitä että harjoittelijoita.

– Nyt kesällä paikalla on ollut kahdesta kolmeen ihmistä päivässä.

Doggies & Kittiesissä on saatavilla koirille kolme lomavaihtoehtoa: lepoloma, touhuloma ja hemmotteluloma. Kissoille on tarjolla lepoloma. Yön aikana eläimet ovat hotellissa yksin, ja häiriötilanteen sattuessa valvontakamera ottaa suoran yhteyden Urpilaisen puhelimeen.

Urpilanen toteaa lemmikkien viemisen hoidettavaksi hotelliin olevan vahvasti nouseva ilmiö.

– Jyväskylässä on ollut aina todella vähän lemmikkihoitoloita. Olen todella onnellinen tästä uranvaihdosta ja siitä, että toiminta on lähtenyt näin hienosti käyntiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .