Takkuilevasta alusta tasaiseen suosioon

Jyväskylän elävän musiikin yhdistys Jelmu perustettiin 18. tammikuuta 1989. Samana vuonna yhdistys kiinnostui Lutakossa tyhjilleen jääneestä tiilirakennuksesta.

Vanha leipomo muunnettiin rock-klubiksi. Vapaaehtoistyöhön perustuvalla voittoa tavoittelemattoman yleishyödyllisen yhdistyksen toiminnalla oli nyt oma tila.

Keskisuomalaisen nykyinen uutistuottaja Mikko Voutilainen kirjoitti Tanssisali Lutakon avausillasta 15.11.1990 näin:

"Fiilinki oli kuin olisin salakapakkaan menossa. Tiedotusvälineissä ei hommasta mitään näkynyt/kuulunut, kaupungin julistepaikoilta ei löytynyt edes hätäisesti tussilla väsättyä ja monistettua A4-paperia, ja vanhan teollisuuskiinteistön piha, jonne astelin, näytti autiudessaan todellakin vanhan teollisuuskiinteistön pihalta. Ei kylttejä tiiliseinässä, ei opasteita. Vain muutama kynttilälyhty arasti vihjaamassa tietä sisäpihan sisäänkäynnille."

Ensimmäisellä keikalla soitti Rajuilma, ja kuulijoita oli parisataa.

Tasan 20 vuotta myöhemmin Jelmu juhlii pyöreitä vuosia. Keskisuomalainen julkaisee verkossa juhlan kunniaksi teemasivuston, johon on koottu kaikki Keskisuomalaisessa julkaistut Tanssisali Lutakon keikka-arviot.

Alkuvuodet sujuivat suuresta innostuksesta huolimatta takkuillen, ja alkuvuonna 1992 Jelmu sai häädön maksamattomien vuokrien takia. Kuiville noustiin monien vaiheiden jälkeen ja lopulta 8. lokakuuta 1998 yhdistys juhli saatuaan pankkilainansa maksetuksi.

Jelmun siirtyi nettiaikaan ja avasi omat verkkosivut 1996. Seuraavana vuonna Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavan, jossa Tanssisalin alue oli merkitty yleiseksi pysäköintialueeksi, jossa olisi 11 autopaikkaa. Vuonna 1999 Lutakon säilyttämisen puolesta järjestettiin mielenosoitus, ja vetoomuksen Tanssisalin säilyttämiseksi allekirjoitti 5 200 ihmistä.

Vuonna 2003 valtuustolle jätettiin aloite rakennuksen säilyttämisen puolesta. Kaupunginhallitus päätti Tanssisalin säilyttämisestä saman vuoden marraskuussa.

Jelmun oma sisäfestivaali Kickstart on järjestetty vuodesta 2001 ja kesäfestivaali Lutakko Liekeissä vuodesta 2006.

Lutakko remontoitiin vuonna 2005. Lokakuussa 2007 rakennuksesta tuli suojelukohde.

Vuodesta 2008 Jelmu on järjestänyt Mikkelin Jurassic Rockia yhdessä Provinssirockin järjestäjätahojen kanssa.

Jelmu järjestää keikkoja 125-140 iltana vuodessa. Toiminta on vakiintunut tasaisen suosituksi: kävijöitä on ollut viime vuosina noin 38 000 per vuosi. Jelmun puheenjohtaja on John Pajunen. Toiminnanjohtaja on Jonna Paananen ja promoottori Matti Salmela.

Tomi Tuomaalan kirja Schaumaninkatu 3. Tanssisali Lutakko 1990-2010 julkaistaan 29. marraskuuta. Kirjan julkaisija on Jelmu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .