Tankotanssin Suomen-mestarit tulevat Jyväskylästä – Kaisa Suistoa, 40, ja Sanni Erämiestä, 22, yhdistää harrastuksen lisäksi biologian tutkimus

Suomalaisen tankotanssin kovimmat nimet tulevat Jyväskylästä. Kaisa Suisto, 40, ja Sanni Erämies, 22, voittivat äskettäin tankotanssin Suomen mestaruuden omissa sarjoissaan. Marraskuun lopulla kaksikko suuntaa maailmanmestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään Hämeenlinnassa.

Sanni Erämies on tankotanssin kaksinkertainen Suomen mestari. Vuonna 2017 Erämies voitti myös lajin Pohjoismaiden-mestaruuden Suomen ennätystuloksella 18–39-vuotiaiden naisten seniors-sarjassa.

Kaisa Suisto voitti viime vuonna SM-hopeaa ja nappasi tänä vuonna SM-kullan naisten masters 40+ -sarjassa.

 

Erämies ja Suisto ohjaavat tankotanssia Jyväskylän Ready Set Pole -tankotanssikoululla. Suisto on harrastanut lajia kuusi vuotta, Erämies kahdeksan. Molemmat hurahtivat lajiin ensikokeilulla.

– Lopetin telinevoimistelun 14-vuotiaana ja kävin kokeilemassa tankotanssia. Opin nopeasti uutta ja jäin saman tien koukkuun, Erämies sanoo.

– Olimme juhlimassa kaveriporukalla ja huomasimme, että seuraavana lauantaina alkaa tankotanssin starttikurssi. Ilmoittauduimme saman tien yhdessä kurssille. Heti kurssin jälkeen ostin kymmenen kerran kortin tankotanssisalille ja sen jälkeen jäsenyyden, Suisto kertoo.

 

Erämies ja Suisto kannustavat kaikkia kokeilemaan lajia, vaikka ajatus tangolla kieppumisesta ei tuntuisikaan luontevalta tai edes realistiselta.

– Tänne voi tulla ihan pystymetsästä. Aloittaminen ei vaadi erityistä lihaskuntoa. Kaikki kehittyy pikkuhiljaa. Harjoittelun myötä kunto paranee ja kitkaan ihon ja tangon välillä tottuu. Tankotanssia harrastaakseen ei tarvitse olla tanssija. Osa harrastajista pitää tanssillisemmasta, osa sporttisemmasta tyylistä, Suisto sanoo.

– Kaikki lähtevät nollasta. Siksi tänne tullaan, että opitaan uutta ja kehitytään, Erämies sanoo.

 

Tankotanssin ja mestaruuksien lisäksi Erämiestä ja Suistoa yhdistävät työt yliopistolla sekä biologia.

– Olen biologi ja työskentelen yliopistolla. Olen mukana evoluutiota tutkivassa ryhmässä, jossa muun muassa hoidan perhosia, Suisto kertoo.

– Opiskelen solu- ja molekyylibiologiaa. Olen kesäisin Kaisalla töissä tutkimusprojektissa, Erämies sanoo.

 

Tankotanssin mestarit alkavat pian valmistautua marraskuisiin MM-kisoihin. Kuukausia kestävä valmistautuminen vaatii paljon paitsi fyysistä harjoittelua, myös luovaa työtä.

– Kilpailuissa tarvitaan voimaa, liikkuvuutta ja luovuutta. Tämä ei ole pelkkää voimistelua, vaan jokaiseen kilpailuun kuuluu myös artistinen puoli, Erämies sanoo.

– Ennen kilpailuja on valittava kisabiisi, tehtävä siihen koreografia ja harjoiteltava sitä, Suisto kertoo.

Kilpatasolla tankotanssi on kovaa urheilua. Esitykset ovat huippuunsa hiottuja kisasuorituksia, jotka tehtäväänsä koulutettu tuomaristo arvostelee.

– Kilpailuissa pisteet jaetaan todella tarkkojen sääntöjen mukaisesti. Kivalla esityksellä ei voiteta kilpailua, vaan tietyistä asioista saa ja menettää pisteitä. Myös koreografian rakentamiseen on omat sääntönsä, Erämies kertoo.

 

Harrastuksena tankotanssi on Erämiehen ja Suiston mielestä koukuttavaa.

– Tankotanssi on antanut minulle ystäviä ja urheiluharrastuksen, joka on intohimoni ja täyttää vapaa-aikani. Myös tyttäreni harrastaa lajia. Tähän koukuttuu täysin, Kaisa Suisto sanoo.

– Olen saanut mielettömän työn, ystäviä, esiintymistaitoja ja itsevarmuutta. Se on myös älyttömän palkitsevaa. Yhdenkin uuden liikkeen oppiminen on wow-elämys!, Sanni Erämies sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .