Tanssin Aika Kamp ja Pakettiratkaisu -tilausteosten kaksoisensi-ilta 27.9.2007

Tanssin aika -festivaalin monipuolisen ohjelman aloitti kaksoisensi-ilta, jonka koreografeina toimivat keskisuomalaiset Miia Elivuo ja Anne Joutsimäki. Molemmat teokset toivat esiin taiteilijoiden persoonallisen tavan tarkkailla elämää.

Miia Elivuo on kiinnostunut ryhmätyöhön perustuvasta koreografisesta metodista. KAMP -teoksen liikemateriaali on syntynyt yhteistyössä tanssijoiden kanssa. Pienet ja intiimit eleet vaihtelevat rajumman liikeilmaisun kanssa. Kirsi Keisanen ja Antti Nieminen ovat molemmat keskisuomalaislähtöisiä tanssijoita ja yhteistyö on selvästi ollut hedelmällistä.

Vaikka lavalla on kaksi tanssijaa, taistelu käydään enemmänkin yksilön sisällä. Toinen ihminen lähinnä todistaa ja kommentoi, välillä kysymyksen tai uuden ratkaisun heittäen. Vain hetkittäin kuljetaan rinnakkain. Vaikka naisen vahvuus saa miehuuden koetukselle tai mies yrittää leipoa naista mieleisekseen, ei ilmassa ole suuren draaman aineksia. Koreografinen ratkaisu on arkinen ja konstailematon.

Puvustus korostaa henkilöiden tavallisuutta. Nämä voivat olla keitä tahansa meistä. Elämä on tavallista, eikä ulkoapäin näe kuin heijastus sisäisistäb kamppailuista.

Äänimaailma koostuu hiljaisuudesta ja rytmisistä osuuksista, jotka ovat kuin arkinen äänellinen ympäristömme: joka puolella soi, ja rytmi saa arjen tuntumaantärkeältä ja tehokkaalta. Hiljaisuus tuo kiusallisesti esiin omat ajatukset.

Kirsi Keisanen on monipuolinen ja ilmaisullinen tanssija, joka löytää vaivattomasti erilaiset liikedynamiikat. Hän on vaikuttanut pedagogina muun muassa Äänekoskella, ja jatkaa tanssipedagogiikan opintojaan Teatterikorkeakoulussa. Antti Niemisen rytmisesti tarkka tanssijanlaatu tulee esiin, ja ilmaisu on vapautunutta yhteistyössä Keisasen kanssa.

Tanssijat pelaavat hyvin yhteen. Pylvästä vasten tanssittu kohtaus on voimakkaasti latautunut. Valaistulla areenalla käyty taistelu alkaa etäkontaktissa. Lähentyminen on enemmän fyysistä kuin psyykkistä. Pikemminkin näkyy yritystä päästä toisen läpi tai ohi kuin halua voittaa.

Teoksen lopussa mies avaa oven Lutakon iltaan, ja nainen seuraa häntä ulkona odottavaan hämärään. Elämä - toden totta - jatkuu tanssisalin ulkopuolellakin.

Älykäs ja hauska pakettiratkaisu

Anne Joutsimäki on tanssin moniottelija, jonka vaikutus Jyväskylän tanssielämään on suuri niin opettajana kuin koreografinakin. Pakettiratkaisu on älykäs ja hauska, suorastaan viihteellinen sooloteos, jossa tutkaillaan muiden odotusten ja omien toiveiden välistä ristiriitaa niin taiteessa kuin elämässä yleensäkin.

Pakettiratkaisu -teos täyttää kaikki yleisön toiveet yhdellä kertaa. Väliajalla rastitettujen yleisökaavakkeiden faktat nähdään näyttämön takaseinällä tilastokaavioina. Tanssija vaihtaa nopeasti tyylistä toiseen. Liike-äänitunniste herättää katsojat, joiden vireystilaa kuvaava palkki häilyy epäilyttävästi ylös ja alas.

Eri tanssin alojen tyypillisyydet on kiteytetty muutamaan liikkeeseen. Karikatyyri toimii kuin päivälehden pilakuva tuoden esiin jotain oleellista aiheestaan. Älyllistä komediaa näkee liian harvoin!

Tanssijan tyylikäs valkoinen asu - ensin housut ja ja sitten mekko - korostaa liikettä. Muovikalvoa, johon kaikki nykyään paketoidaan, käytetään moneen. Visuaalinen maailma vie ajatukset kertakäyttökulttuurista tietokoneen sisäavaruuteen ja viihteellisen pelimaailman kuvitteelliseen hallinnan tunteeseen.

Antti Viitamäen musiikki muokkaa tilaa kolmiulotteiseksi ja synnyttää monia assosiaatioita. Ylimaallisen kauniit jouset vaihtuvat avaruuskohinaksi tai koneääniksi. Ajatus lentää musiikista liikkeeseen, kuvasta sanaan, esineestä ihmiseen.

Kokonaisuus syntyy eri osatekijöiden saumattomasta yhteistyöstä. Tanssijan näyttämöllisenä vastapelurina toimii myös tehokas pr-henkilö Enni Kokkonen, joka ohjaa esitystä yleisön toiveiden suuntaan. Keskiössä Anne Joutsimäen hahmo yrittää hiki päässä täyttää kaikkia nyky-yhteiskunnan vaatimuksia.

Oivaltavassa ja filosofisessa teoksessa on myös runolliset hetkensä. Anne Joutsimäen tanssi on kehon runoutta parhaimmillaan. Liike virtaa pakottomasti kehon osasta toiseen, vie tanssijan sulavasti lattiatasoon ja jälleen ylös. Orgaaninen tanssillinen jatkumo maalaa tilaan laajoja kaaria ja yllätyksellisiä tiloja, joissa tanssija seikkailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.