Tapani Kansa ja Mikko Niskanen ystävystyivät iltana, jona toisella heistä oli housujen takamus riekaleina

Suosikkilaulajalla on ollut Keski-Suomessa toinenkin Mikko-niminen ystävä.

50-vuotisjuhlakiertueellaan Suomea kiertävällä laulaja Tapani Kansalla on paljon muistoja Keski-Suomesta. Olennaisena osana niihin liittyy kaksi Mikkoa.

– Olin hyvä ystävä Mikko Koistisen kanssa, jolla oli Jyväskylässä elektroniikkaan ja äänitteisiin keskittynyt Kauppari-niminen liike. Hänhän oli kaikkien tuttu. Aina kun tulin Jyväskylään, niin käytiin lenkillä Mikon kanssa. Juoksimme Laajavuoren ympäri ristiin rastiin, ja talvella hiihdettiin pitkiä lenkkejä. Mikkohan oli varsinainen himolenkkeilijä. Ystävyytemme kesti lähes 40 vuoden ajan aina hänen kuolemaansa asti, Kansa kertoo.

Toinen keskisuomalaisittain tunnettu Mikko oli elokuvaohjaaja Mikko Niskanen. Hänen ensi tapaamisensa ei hevin unohdu Kansan mielestä.

– Olin esiintymässä Äänekoskella Niemelän lavalla, kun roudarina toiminut veljeni Kalle tuli takahuoneeseen mukanaan mies sinisessä haalarissa, jonka takamus oli revennyt. "Hei Tapsa, tässä on kaveri, joka väittää olevansa Mikko Niskanen. Mitä tehdään, kun se tuli tuolta piikkilangan alta?”

– Totesin, että sehän on Mikko itse. Hänellä oli silloin Kahdeksan surmanluotia -elokuvan kuvaukset lopussa. Heillä onnistui ne pontikkatehtaat siellä Liimattalan rannoilla niin hyvin, että Mikko oli hyvässä tuiskeessa, Kansa muistelee.

– "Kuule Tapani, minä pidän erittäin paljon siitä laulustasi Kuljen taas kotiinpäin. Eiköhän lauleta", ehdotti Mikko heti ja niin ensimmäinen duettomme kajahti Niemelän lavan pienessä takahuoneessa. Hän kutsui saman tien minut ja veljeni Konginkankaalle Käpykoloon yöksi, missä nukuimme pienessä aitassa.

– Mikko kertoi kiehtovia tarinoita aamuun asti. Siitä alkoi ystävyytemme, joka kesti koko hänen elinikänsä. Mikko tykkäsi usein pikku nousuhiprakassa laulella ja hänellä olikin hyvä ääni. Ihan yksin hän ei tosin pysynyt täysin nuotissa, vaan hän tarvitsi siihen aina parin tuekseen, Kansa muistelee.

Tapani Kansan mieleen ovat jääneet Keski-Suomesta myös monet ravintola-show't Laajavuoressa, joita hänellä oli 1970–80-lukujen vaihteessa.

– Silloin ravintoloissa oli vielä kunnon ohjelmaa. Harrastin tuolloin juoksua joka päivä ja siellä pyyhkäisin aina aamuisin Laajavuoren ympäri.

– Jyväskylästä on muodostunut minulle läheisiä ystävyyssuhteita yleisön taholtakin. Esimerkiksi Sahin Sinikka on ollut innokas fanini, joka konserttien jälkeen ojentamiensa ruusujen lisäksi antoi jonkun tekemänsä upean porsliinityön.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .