Tavoite: Epäonnistumisen päivä löytyy kalenterista vuonna 2020

Toimittajan uraansa aloitellut Jari Sarasvuo toimitti aikoinaan eräänä lauantaiaamuna STT:n uutisia. Sähkeenä tuli seuraava pätkä: Wienin keskustassa on räjähtänyt atomipommi, ihmishenkiä ei ole menetetty. Uutislähetyksen jälkeen päivystävä uutispäällikkö soitti: Senkin idiootti, se oli autopommi, ei atomipommi!

Yritysvalmentaja ja median moniottelija kertoo rohkeista epäonnistumisista kertovassa Kantapään kautta -kirjassa, että monet myöhemmin tärkeäksi osoittautuneet vaiheet hänen elämässään ovat alkaneet epäonnistumisella.

Epäonnistumisista sisuuntuu

Jos Sigmund Freud olisi pelännyt epäonnistumista, tuskin olisimme koskaan saaneet kuulla hänen villejä ideoitaan ihmisen mielestä ja alitajunnasta. Imurimies James Dyson puolestaan teki pölypussittomasta imurista ennen onnistumista yli 5000 epäonnistunutta versiota. Työttömäksi ja yksinhuoltajaksi jäänyt Joanne kirjoitti käsikirjoituksen, jota hän tarjosi vuoden ajan eri kustantajille ja sai 12 hylkäystä. Epäonnistumisista sisuuntuneena hän päätti tarjota sitä vielä kerran pienelle Bloomsburyn kustantamolle. Hänelle tehtiin ensimmäinen tarjous, jonka hän hyväksyi kiljuen. Joanne tunnetaan nykyisin paremmin nimellä J. K. Rowling.

Näiden kirjassa esitettyjen esimerkkien valossa voi tänään huoletta polttaa ruoan kattilan pohjaan, tapetoida kuviotapetin niin etteivät kuviot seinällä täsmää, pukea lapselle kuravaatteet väärin päin päälle, sivellä jalkarasvaa kasvoihin sekä tehdä monia, monia, monia muita kömmähdyksiä. Epäonnistumista helpottaa se, että mokailujen kanssa kukaan ei ole yksin, sillä tänään vietetään kansainvälistä epäonnistumisen päivää.

Osa oppimiskokemusta

Päivää juhlimalla halutaan korostaa, että epäonnistuminen on osa oppimiskokemusta. Alun perin Aalto-yliopiston opiskelijoiden ideasta lähtenyttä päivää on vietetty vuodesta 2010 lähtien.

Aalto Entrepreneurship Societyn järjestämän epäonnistumisen päivän vastaavan tuottajan Janika Kallion mukaan epäonnistumista suurempi virhe on pelätä epäonnistumista.

– Kaikki epäonnistuvat joskus, mutta virheistä pitää oppia ja ottaa epäonnistumiset mahdollisuutena. Hyvänä esimerkkinä ovat yrittäjät. Yksikään menestystarina ei ole onnistunut heti ensimmäisellä yrityksellä.

Epäonnistumisen päivä on laajentunut nopeasti ympäri maailmaa. Päivää vietetään Suomen lisäksi esimerkiksi Chilessä ja lähes 70 muussa maassa. Tänä vuonna tapahtumalla on kansainvälinen pääpaino ja sitä juhlitaan enimmäkseen internetissä. Kallion mukaan tavoitteena on saada sana leviämään mahdollisimman laajalle sosiaalisessa mediassa.

– Mitä useampi ihminen tulee tietoiseksi päivästä, sen onnistuneempi päivä.

– Parasta on, jos ihmiset innostuvat kokeilemaan jotain, mitä eivät ole aiemmin uskaltaneet tehdä tai yrittävät uusiksi jotain, missä ovat aiemmin epäonnistuneet.

Sunnuntaille tungosta

Tänään sunnuntaina vietetään myös suomalaisen oluen päivää, luonnonkatastrofien vähentämisen päivää ja kansainvälistä selkeän kielen päivää. Kallion mukaan pitkän tähtäimen tavoitteena on, että vuonna 2020 epäonnistumisen päivä löytyy kalenterista juuri tämän päivän päivämäärän kohdalta. Miten se onnistuu, kun samalle päivälle on selvästi tunkua?

– Epäonnistumisen päivä ei voi epäonnistua, mutta en näe mitenkään, että muut päivät sulkisivat toisiaan pois.

Osoitteesta www.dayforfailure.com löytyy lisää epäonnistumistarinoita sekä ohjeet siitä, miten päivää voi esimerkiksi juhlia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.