Teemoina mäkihyppy ja kulttuuri – Linnaan kutsuttu Matti Nykänen saanut kultaa kummastakin!

Kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä Matti Nykänen on saanut kutsun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle, kertoo Ilta-Sanomat. Lehden Kanarialta tavoittama ex-mäkikotka kertoo, että hän sai urheilu-uransa huippuvuosina kutsuja vastaanotolle, mutta kilpailumatkat estivät osallistumisen.

Jyväskylästä kotoisin oleva, viime aikoina Joutsenossa asunut Nykänen pitää kutsua suurena kunniana ja kertoo Ilta-Sanomille haluavansa tavata Linnassa veteraaneja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on nostanut mäkihypyn yhdeksi tämän vuoden Linnan juhlien teemaksi. Viime vuonna kutsuttiin suomalaisten toisen leipälajin keihäänheiton arvokisavoittajia, ja muun muassa Äänekosken isä ja poika Jorma ja Kimmo Kinnunen nähtiin juhlahumussa.

Tänä vuonna on siis mäkikotkien vuoro.

– Mäkihyppy yhdistää suomalaisia ja on tuonut meille vuosikymmenten mittaan jännitystä, iloa ja unohtumattomia hetkiä, Niinistö perustelee mäkihypyn painottamista tänä vuonna.

Matti Nykänen voitti huikealla mäkihyppyurallaan muun muassa 4 olympiakultaa, 6 maailmanmestaruutta, 4 maailmancupin kokonaiskilpailua, 46 maailmancupin osakilpailua, 2 mäkiviikon kokonaiskilpailua ja 13 Suomen mestaruutta. Yhtä lukuun ottamatta kaikki Nykäsen olympia-, MM- ja SM-mitalit ovat parhaillaan esillä Keski-Suomen museon mitalinäyttelyssä.

Kultaa myös kulttuurin saralla

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kantavana teemana on tänä vuonna kulttuuri. Tälle vuodelle osuu useita suomalaisen kulttuurin merkkivuosia, kuten Kalevalan 180-vuotisjuhla. Kulttuurin suurnimistä juhlitaan Jean Sibeliuksen, Akseli Gallén-Kallelan ja Pekka Halosen syntymän 150-vuotisjuhlaa sekä Tapio Wirkkalan, Toivo Kärjen ja Olavi Virran 100-vuotisjuhlaa.

Presidentti Niinistö ja puolisonsa Jenni Haukio ovat kutsuneet Presidentinlinnaan monipuolisesti eri kulttuurialojen ja vähemmistöjen kulttuurien edustajia. Presidentin kanslian mukaan kutsu on lähetetty myös monille ruohonjuuritasolla kulttuuriharrastusten parissa työtä tekeville.

– Suomesta löytyy monien taidealojen huippuja ja juhlavuodet ovat tarjonneet upeita elämyksiä. On paljon muutakin kuin korkeakulttuuria. Meillä on valtavan hieno ja rikas kulttuuriperintö, joka muuttuu ja kehittyy kaiken aikaa. Kulttuuri on monin tavoin läsnä jokapäiväisessä elämässämme, se kuuluu kaikille, presidentti Niinistö sanoo.

Vaikka Matti Nykänen muistetaan ennen kaikkea kaikkien aikojen mäkihyppääjänä, on hän saavuttanut kultaa myös kulttuurin saralla. Urheilu-uransa jälkeen laulaja-Nykänen on julkaissut kolme albumia, joista ensimmäinen, vuoden 1992 Yllätysten yö, myi kultalevyyn oikeuttavat 25 000 kappaletta.

Keskisuomalaista kulttuuria Linnassa edustaa myös maailman hauskimmaksi mieheksi äänestetty jyväskyläläissyntyinen stand up -koomikko Ismo Leikola.

Perinteinen itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestetään Presidentinlinnassa sunnuntaina 6. joulukuuta. Juhliin kutsutaan vajaat 1 800 kutsuvierasta. Kutsujen postitus on parhaillaan käynnissä.

Saitko kutsun Linnan juhliin tai tiedätkö jonkun, joka sai? Kerro tietosi itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsutuista keskisuomalaisista sähköpostilla osoitteeseen verkkotoimitus@keskisuomalainen.fi. Keskisuomalainen on jälleen läsnä Linnassa ja tekee juhlista juttuja myös ennakkoon.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .