Tehosekoitin ja Ex-Girl 19.4.2002

Liveakteistaan ja estottomasti kokeilevista levyistään tunnettu Tehosekoitin kiertää Suomea soittamassa parhaita hittejään uuden Golden Greats -kokoelmansa julkaisun jälkimainingeissa. Yhtyeellä on vihdoinkin vientiä, vai pitäisikö sanoa taas.

Lutakossa yhtye kävi konsertoimassa perjantaina japanilaisen Ex-Girlin kanssa. Ex-Girl on keikkaillut Tehosekoittimen lupaavan englanninkielisen kakkosprojektin The Screamin' Stukasin kanssa Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa. Nyt tämä kolmen naisen garageyhtye kiertää Tehiksen lämmittelijänä.

Ex-Girl on vaikeasti lokeroitava trash-pop-rock -yhtye. Sen pastellinvärinen ja avantgardistinen olemus hämää. (Myyntipöydällä oli kaupan mm. yhtyeen logolla koristettuja penaaleita.)

Puolihuolimaton pop rikkoo rajoja minkä ehtii. Ex-Girl ammentaa muovisesta romantiikasta, jota japanilaisesta arkipäivästä löytyy oletettavasti yli keskimääräisen länsimaalaisen sietokyvyn. Muovinen mauttomuus heijastuu suoraan Ex-Girlin musiikkiin, joka on naivia ja tyttömäistä.

Jos yleisölle olisi suotu enemmän aikaa käsittää yhtyeen juju, olisi menestys ollut varmasti suurempi. Perjantaina kyse ei oikeastaan ollut yleisön lämmittämisestä, vaan pikemminkin hyväntuulisesta hämmentämisestä. Kysyä voi myös, kuinka hyvin Ex-Girl osuu yksiin Tehosekoittimen repertoaarin kanssa. Joka tapauksessa Ex-Girl on oikein sympaattinen ilmiö.

Tehosekoittimella on siinä määrin silkkaa hittitavaraa, että normaalimittainen keikka täydellä höyryllä ei ole haaste eikä mikään. Kappaleet kestävät kulutusta, jotkut kuten Lentää lentokoneetta jopa paranevat ikääntyessään. Tehosekoittimen show näyttää toimivan niin festivaaleilla kuin klubeillakin. Klubiympäristössä yhtye vain virkistyy entisestään.

Tehosekoitinta vaivannut huumorimusiikin taakka karisee livetilanteessa. Otosta tulee oikea rocktähti, jonka karismaa ei voi kyseenalaistaa. Matin (kitara), Hanskin (basso) ja Teron (rummut) pelkistetty kokoonpano saa iskelmäpohjalta ponnistavat kappaleet kuten Valonkantaja soimaan valtavalla tenholla. Suureelliset orkestraatiot vaihtuvat kazoo-riffeihin, hempeys säröön.

Teron kurinalainen, säännöllinen ja napakka rumpusoundi on riisuttu kaikesta kikkailusta. Jäljellä on miehen luontainen tyylitaju. Hanskin ja Teron peruskompit pitävät kappaleet kiinteinä. Ne ovat oivallinen vastapaino Matin rönsyilevälle, brassailevalle ja joskus epätarkalle kitaralle. Bändin yhteisessä soinnissa kuuluu satojen keikkojen kokemus, jota ei horjuta kielen katkeaminen tai sanojen unohtuminen.

Tehosekoittimen live-muodonmuutos yhdistää sen levyillä kuultavien tyylilajien sekamelskan yhdeksi kokonaisuudeksi. Yhtyeen rouhean pelkistetty livesoundi, asettaa pakottomasti Tehis-materiaalin suurin piirtein samaan muottiin. Tämä soundi, yhdistettynä energiseen show'hun tekee Tehosekoittimesta sen kuuluisan rockmonsterin, jonka liikehdintä on enemmän kuin tavallinen konsertti.

Otto toistaa kahdeksankymmenluvun lavasankareiden kuten David Lee Rothin glamouria, mikkitelineellä ja ilman. Hanski ja Matti kiipeilevät monitoreiden päällä ja soittavat kumartaen vuorollaan rockin ikonien suuntaan. Parhaimmillaan Tehosekoitin on liikkeen ja musiikin väsymätöntä rumputulta.

Voisi luulla että Tehosekoitin lyö kerrassaan liian yli. Mutta käykin niin, että yhtyeeltä halutaan lisää, paljon lisää. Kun Tehosekoitin on lavalla, mikään ei ole liikaa. Reilun tunnin settiin mahtui monta vauhdikasta numeroa kuten Maailma on sun, Asfaltti polttaa, Pahanilman lintu, Pillitä Elli pillitä ja Fiksu & kypsä. Suurelta osin setti koostui uuden kokoelman paloista, ja hyvä niin, sillä tupla-albumi on koottu taiten.

Tehosekoitin on nyt suositumpi kuin koskaan. Golden Greats -kiertueesta saattaa tulla ikimuistettava. Settilistoista voidaan sorvata varsinaisia tajunnanräjäyttäjiä entistäkin suuremmassa mitassa, vaikka yhtye on tuskin aiemminkaan joutunut kärsimään yleisökadosta. Parhaita palojaan soittava Tehosekoitin on tarjous, josta on vaikea kieltäytyä.

Miltei täysi sali innokasta yleisöä Lutakossa näytti toteen, että yhtye löytää yleisönsä yhä helpommin. Tai yleisö yhtyeen, sillä eihän rocktähteyden sääntöjen mukaan ylpeästi esiintyvä Tehosekoitin taivu miellyttämään ketään, vaikka yleisön nöyrimpiä palvelijoita onkin.

Uusimmat

Tänään

Uusi KSML.fi-visa testaa maakunnallisen tietämyksesi – kokeile miten hyvin tunnet knoppitietoa Keski-Suomesta

Kolumni: Sohvaperunat on tv-ohjelmien aatelia – legendaarinen lausekin olisi jäänyt syntymättä ilman ohjelmaa

"Virkamieshän minusta lopulta tuli" – liikunnan elämäntyöläisestä Erkki Huovisesta, 70, on tullut eläkkeellä autonkuljettaja, lastenhoitaja ja osa-aikainen talonmies

Kolumni: Ei ole olemassa huonoa ideaa tv-sarjalle

Surffari Annikan maailma muuttui, kun selkään ilmestyi haava – edessä oli uuden elämän opettelu ilman sormia ja varpaita

Jyväskyläläinen Markku Latvala kohtasi golfkerholla formulatähden – "Rennon ja vaatimattoman oloinen mies"

Mikke Valkonen, 23, painoi niin paljon, että kuntosalin vaaka näytti erroria – nyt ihmisen verran kiloja karistanut mies valmistuu ammattikoulusta ja aikoo personal traineriksi

Entiseltä JYP-valmentajalta kirja jääkiekon ja elämän kulmakivistä

230-vuotias tykki juhlisti 50-vuotiasta yhdistystä – Valmetin eläkeläiset ovat aktiivisia ja jopa kokoustilat meinaavat jäädä toisinaan ahtaiksi

Eivät keskisuomalaiset tosi-tv-ohjelmista lopu – nyt lähtee kaksi kaunotarta Ranskaan vankilasaarelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.