The Sun 3.4.2008

Näinä kevään ensi viikkoina paikalliset musiikinkuluttajat saavat nauttia useampaan otteeseen eteläisten veljeskansojen rockkulttuurista. Lutakossa torstaina soittaneen virolaisen The Sunin lisäksi ensi viikonloppuna järjestettävän Jyrockin lauantai-illan ohjelmistosta löytyy useampia baltialaisia pumppuja.

Täytyy myöntää, että The Sunista saamani ennakkotiedot herättivät skeptisiä ajatuksia. Kyseessä on "Viron suosituin bändi", jonka keulakuva Tanel Padar on "kotimaansa komein mies". Yhtye on siis paikallinen Lauri Tähkä ja Elonkerjuu.

Karistettuani epäilyksen siemenet päästäni patikoin paikalle avoimin mielin ja havaitsin: Jostain syystä illan esiintyjä vaikutti vetoavan kauniimpaan sukupuoleen. Noin viidestäkymmenestä katsojasta selvä vähemmistö oli miehiä, joista saamieni tilastotietojen mukaan vain kaksi oli saapunut paikalle ilman seuralaista. Allekirjoittanut oli luultavasti näistä toinen.

Illan yhtye asteli lavalle hieman kymmenen jälkeen massiivisen taustanauhan jyristessä. Ensimmäinen varttitunti kului hyvin viisikon paiskomien metallisten rockbiisien tahdissa, mutta tämän jälkeen homman todellinen luonne alkoi paljastua. Tempo tippui puoleen ja meno muuttui niin imeläksi, että edes Pandan tehtailla ei pystyttäisi moiseen.

Suurin osa loppukeikasta sujui näissä siirappisissa tunnelmissa, mutta luultavasti juuri tämän takia kyseessä on Liivinmaan suosituin orkesteri. Ja mikäs siinä, kyllä vähäväkinen suomalaisyleisökin näytti nauttivan esityksestä. Vahvaäänisen Padrin äijämäinen karisma pystyisi täyttämään isommankin areenan.

Illan päätteeksi joukkio päätti hieman leikitellä omalla äidinkielellään. Encorena kuultiin James Brownin Living in America, jonka kertosäe oli kääntynyt englanniksi Welcome to Estoniaksi. Kappale olisi voinut kernaasti jäädä soittamatta.

Tämä oli minun ja varmasti monen muunkin ensimmäisiä kosketuksia virolaiseen musiikkiteollisuuteen. Mitä siitä jäi päällimmäisenä mieleen? Ainakin se valitettava tosiasia, että paikallinen valtavirta on sitä samaa kuin kaikkialla muualla, eli sanalla sanoen amerikkalaistunutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Magnus Mali ällistytti parikymppisenä Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa – nyt Jahdistakin tuttu tietopankki asuu Jyväskylässä, jossa "maalaispoika" viihtyy paremmin kuin pääkaupunkiseudulla

Jämsän maajussi ei päässyt ohjelmaan, mutta sai elämänsä kirjeen – "Siinä on mun mies"

Kolumni: Sinun makusi ei ole koko maailma

Jyväskylän hurja muodonmuutos kuvina – Jussi Jäppisen kuvasarja jatkuu ja ulottuu nyt lähihistoriaan

Legendaarinen ravintola "Tirra" sijaitsi teatterin naapurissa Jyväskylässä: "Jatketaan peliä ihan kohta, kun olen käynyt sanomassa repliikit"

Näyttelijän tytär näki kohtauksen, jota ei olisi saanut nähdä – Ansa Ikosen roolihahmo kivitettiin Keuruulla 1943

Yksi laulu muutti Petri Laaksosen elämän – "Olen saanut esittää sitä kaikille tänä aikana virassa olleille presidenteille"

Kolumni: Onnellinen on se ihminen, joka ei vielä ole nähnyt tänään televisiossa näytettävää huumoriklassikkoa

Jyväskyläläinen kustantamo julkaisee Eppu Normaalista valokuvateoksen tekstimaustein – "20 vuotta sitten herrat eivät edes halunneet olla kuvattavina"

Ruutua, kukkia ja pliseerauksia – Katso kuvasarja naisten syysmuodista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.