The Sun rantautuu Lutakkoon

Kello käy keskiyötä ja Viru-hotellin yökerhossa kiehuu. Paikallisen The Sun -yhtyeen muusikot ovat jo nousseet estradille, mutta bändin keulakuva Tanel Padar, 27, antaa vielä odotuttaa itseään.

Sitten mies ilmestyy verhon takaa ja eturivien naiset tuntuvat sekoavan pahemman kerran. Atleettinen laulaja vetäisee kitarastaan muutaman soinnun ja energinen keikka on saman tien täydessä vauhdissa.

Juhlajuomia nauttinut yleisö antaa odotetun hurmioituneen vastaanoton, onhan The Sun Viron ylivoimaisesti suosituin rockyhtye ja maan seksikkäimmäksi mieheksi valittu Padar kaikkien tuntema julkisuuden hahmo.

- Olen tehnyt vuosien mittaan monia tyhmyyksiä ja valitettavasti osa näistä idioottimaisuuksista on päätynyt juorujulkaisujen sivuille, Tanel kertoo myöhemmin.

- Kerran jossakin lehdessä julistettiin, että "Tanel vihaa rumia naisia". Jutun mukaan hengailen pelkästään mallien kanssa. Silloin olin jo suuttua!

Pitääkö paikkansa, että virolaiset lehdet voivat kirjoittaa lähes mitä tahansa? Ja mikäli tarina ei olekaan totta, niin sitten seuraavassa numerossa jutun kohteelta pyydetään huomaamattomasti anteeksi?

- Juuri tuolla tavalla täällä toimitaan! Lehdet kuvittelevat olevansa täysin vapaita painamaan mitä tahansa. Ja jälki on usein sen mukaista, Padar naurahtaa.

- Toisaalta kohujutut ovat osa kokonaiskuviota. Ne tekevät minusta sekä yhtyeestämme tunnetumman. Sen vuoksi ihmiset tulevat keikoillemme ja ostavat levyjämme.

Valtion vihollisia

Tanel Padar on ollut superjulkkis Virossa jo vuodesta 2001, jolloin hän voitti Euroviisut tanssirytmejä sisältäneellä Everybody-kappaleella.

Mies ei ymmärrettävästi halua enää muistella vuosituhannen alkupuolta, sillä The Sunin esittämällä raskaalla rockilla ei ole mitään tekemistä muutaman vuoden takaisen viisuhuuman kanssa.

- Euroviisut olivat ajan tuhlausta, solisti tyytyy sanomaan nyt.

Keskustelu palautuu nykyhetkeen. Padar ei osaa erotella The Sunin suosion syitä, mutta hän kertoo virolaisten kuuntelutottumuksien olevan kovassa muutoksessa.

- Ihmiset pitävät rockista enemmän ja enemmän. Mutta onhan sekin myönnettävä, ettei Virossa ole vielä kunnollista musiikkiteollisuutta. Bändien täytyy olla sopeutuvaisia ja löytää itse parhaaksi katsomansa kanavat omalle musiikilleen. Me päätimme perustaa oman levy-yhtiön, jotta saamme julkaistua tekemämme kappaleet.

Tilanne on kuitenkin kääntynyt vähintään päälaelleen 1990-luvun alusta, jolloin Viro oli vielä pieni palanen Neuvostoliittoa. Tanel muistelee kommunistista aikaa päätään puistellen.

- Rockia pidettiin jonkinlaisena valtion vihollisena ja ulkomaisten levyjen hankkiminen oli erittäin hankalaa. Virossa oli joitakin bändejä, kuten punkkia soittanut J.M.K.E., mutta miliisi pisti nämä harvat yhtyeet todella koville.

Positiivisia ihmisiä

Vuonna 2003 perustetun The Sunin menneisyydestä löytyy jo useita pitkäsoittoja sekä Metallican ja Aerosmithin lämmittelykeikkoja. Vasta nyt yhtye on kuitenkin yrittämässä tosissaan Baltian ulkopuolelle.

Käyntikortteina toimivat Janne Joutsenniemen tuottama Here Comes The Sun -albumi ja tällä viikolla tapahtuva Suomen-kiertue.

- Pidän Joutsenniemen johtaman Suburban Triben levyistä. Näin bändin Rabarock-festareilla Virossa ja vakuutuin lopullisesti orkesterin loistavuudesta, Tanel sanoo.

- Janne ilmoitti myöhemmin olevansa kiinnostunut yhteistyöstä ja pian löysimme itsemme Sonic Pump -studiolta Helsingistä.

Lopputuloksena on orkesterin tähän mennessä ammattimaisin äänite. Vaikka The Sunin musiikkityyliä voi helposti verrata vaikkapa joihinkin grunge-yhtyeisiin, haluaa Padar kuitenkin välttää raskaan rockin ilmeisimpiä kliseitä.

- The Sun ei tuo maailmaan synkkyyttä ja vihaa. Päinvastoin, olemme hyvin positiivisia ihmisiä. Haluamme jengin hymyilevän keikoillamme.

Tämän olisi toki voinut päätellä yhtyeen nimestäkin - joka on muuten keksitty Suomessa.

- The Sunin ensimmäinen keikka oli erään virolaisen firman tilaisuudessa Suomessa. Meillä ei ollut silloin nimeä ja juontaja esitteli meidät jonkinlaisena "sun ja mun bändinä". Jätimme sitten "mun"-sanan pois, sillä se tarkoittaa viron kielessä sukuelintä, laulaja nauraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.