The great opintotuen asumislisä -adventure

Tästä on russutettu ja mussutettu miljoona kolmesataa kertaa. Mikään ei silti riitä, ja minun on saatava sanoa sananen aiheesta. Tössä se siis tulee, uhkaavan musiikin saattelemana: opintotuki, tai pikemminkin opintotuen asumislisä. Ja vielä tarkennettuna, puolison tulojen vaikutus opintotuen asumislisään.

Ihan tosi, mistä se on kotoisin?

Minun tapauksessani avopuolisoni raksailu tiputti kuukausittaisen elämisavustukseni pelkkään opintotukeen, eli noin 233 euroon. Ensin lähti vähän asumislisää, sen jälkeen loput sentit.

Reilulla kahdellasadalla eurolla muuten juhlitaan ja paljon. Vuokraosuuteni on noin 230 euroa. Siispä minulle jää opintotuesta elämiseen komeat kolme euroa kuussa.

Kolmella eurolla saa muutamia nuudelipusseja. Nuudelipussien jälkeen alkaa ruikutus: Kulta, maksa puhelinlasku. Kulta, maksa ruoat, bensat - ja kaikki naiseuteen liittyvät kuukausittaiset menot.

Minusta ei ole kokopäiväisesti siipeilemään toisen tuloilla. Apua voi toki vähän pyytää, mutta että koko eläminen pitäisi vierittää toisen harteille! Tai soittaa äidille ja isille tarmokkaasti joka toinen päivä: nyt tarttis sitä viikkorahaa.

Ei. Minun sisälläni huutaa pieni olento, jota myös itsenäiseksi naiseksi kutsutaan. Niinpä olen monen muun opiskelijan tavoin käynyt työssä opintojen ohella. Myös silloin, kun sain asumislisää. Näin ollen minulla on työkokemusta siivoamisesta seikkailupuistoon.

Niin ja tietysti sitäkin tienaamista rajoitetaan. Kauan odotettu tulorajojen nostaminen helpottaa, mutta silti täytyy pitää pientä tulopäiväkirjaa: Rakas tulopäiväkirjani, tässä kuussa tienasin 540 euroa. Saan tienata vielä 7 934, 53 euroa jne. Kirjoitan taas ensi kuussa, pus ja moi.

Marraskuussa tulopäiväkirjan sivut ovat rypistyneet ja täynnä uhmaa: Tulopäiväkirja, ensi vuonna, maaliskuuhun mennessä, minun täytyy palauttaa opintotukea. Ärsyttää!

Tähän järjestelmään sisältyy vielä yksi ongelma, mahdollinen opintoihin liittyvä työharjoittelu.

Meidän oppilaitoksemme käytäntöjen mukaan työharjoittelun palkanmaksu on työnantajalle vapaaehtoista. Eli, jos ei huvita maksaa, ei ole pakko. Minulla tämä puoli hoitui vasta kolmannessa työharjoittelussani.

Jos työharjoittelu on palkaton ja asumislisä menee siihen, mihin sen kuuluukin mennä, pitäisi käydä työharjoittelutöissä ja sitten vielä oikeissa töissä. Siinä saa puhdin poljettua aika lailla pohjaan. Usein työharjoittelupaikka ei ole ihan naapurissa, joten pitää maksaa vielä bussimatkat tai bensat.

Ja kuinkas suu sitten pannaan, jos työharjoittelupaikka on toisella paikkakunnalla?

Niin että elämä on.

Angsti on purettu ja tässä kohtaa uhkaava musiikki pääni sisällä loppuu - ainakin hetkeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Laukaassa järjestetään yhdistettynä talviuinnin SM- ja EM-kisat – Tämän vuoden arvokisa jäi pitämättä osanottajapulan vuoksi

Mihin olisikaan Perttu Korhonen urheilijana yltänyt, jos ei olisi pitänyt joogaa humpuukina

Majakkaseuran elokuvakiertue saapuu Jyväskylään: ilmaisleffa Haaksirikkojen Märket esitetään kirjastossa perjantaina

2010-luku oli listapopin, rapin, Spotifyn ja live-esiintymisten juhlaa. Näin musiikin kuuntelu muuttuu 2020-luvulla

Telia tarjoaa ilmaiseksi tv-urheilua, joka normaalisti maksaa: lauantaina muun muassa JYP–KalPa

Muistatko tätä Syksyn sävel -finalistia? Onnettomuuden vuoksi laulajan aivoista jouduttiin poistamaan kolmannes

Jyväskylästä lähdetään urheilun huippuvirkoihin – viimeksi JKU-urheilija, Semmarit-laulaja ja yliopiston viestintäjohtaja

Tommi Soidinmäen kruunaamisesta tangokuninkaaksi 15 vuotta – Onko sunnuntain juhlakonsertissa Saarijärvellä luvassa yllätysilmoitus?

Jyväskyläläismissi juontaa ruudussa uutta musiikkitietovisaa – Avausjaksossa myös jyväskyläläinen kilpailija

Äänekoskelainen naisten teatteriporukka teki alastonkalenterin, mutta joku voi joutua pettymään – "Taiteellinen ja hyvällä maulla toteutettu"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.