The great opintotuen asumislisä -adventure

Tästä on russutettu ja mussutettu miljoona kolmesataa kertaa. Mikään ei silti riitä, ja minun on saatava sanoa sananen aiheesta. Tössä se siis tulee, uhkaavan musiikin saattelemana: opintotuki, tai pikemminkin opintotuen asumislisä. Ja vielä tarkennettuna, puolison tulojen vaikutus opintotuen asumislisään.

Ihan tosi, mistä se on kotoisin?

Minun tapauksessani avopuolisoni raksailu tiputti kuukausittaisen elämisavustukseni pelkkään opintotukeen, eli noin 233 euroon. Ensin lähti vähän asumislisää, sen jälkeen loput sentit.

Reilulla kahdellasadalla eurolla muuten juhlitaan ja paljon. Vuokraosuuteni on noin 230 euroa. Siispä minulle jää opintotuesta elämiseen komeat kolme euroa kuussa.

Kolmella eurolla saa muutamia nuudelipusseja. Nuudelipussien jälkeen alkaa ruikutus: Kulta, maksa puhelinlasku. Kulta, maksa ruoat, bensat - ja kaikki naiseuteen liittyvät kuukausittaiset menot.

Minusta ei ole kokopäiväisesti siipeilemään toisen tuloilla. Apua voi toki vähän pyytää, mutta että koko eläminen pitäisi vierittää toisen harteille! Tai soittaa äidille ja isille tarmokkaasti joka toinen päivä: nyt tarttis sitä viikkorahaa.

Ei. Minun sisälläni huutaa pieni olento, jota myös itsenäiseksi naiseksi kutsutaan. Niinpä olen monen muun opiskelijan tavoin käynyt työssä opintojen ohella. Myös silloin, kun sain asumislisää. Näin ollen minulla on työkokemusta siivoamisesta seikkailupuistoon.

Niin ja tietysti sitäkin tienaamista rajoitetaan. Kauan odotettu tulorajojen nostaminen helpottaa, mutta silti täytyy pitää pientä tulopäiväkirjaa: Rakas tulopäiväkirjani, tässä kuussa tienasin 540 euroa. Saan tienata vielä 7 934, 53 euroa jne. Kirjoitan taas ensi kuussa, pus ja moi.

Marraskuussa tulopäiväkirjan sivut ovat rypistyneet ja täynnä uhmaa: Tulopäiväkirja, ensi vuonna, maaliskuuhun mennessä, minun täytyy palauttaa opintotukea. Ärsyttää!

Tähän järjestelmään sisältyy vielä yksi ongelma, mahdollinen opintoihin liittyvä työharjoittelu.

Meidän oppilaitoksemme käytäntöjen mukaan työharjoittelun palkanmaksu on työnantajalle vapaaehtoista. Eli, jos ei huvita maksaa, ei ole pakko. Minulla tämä puoli hoitui vasta kolmannessa työharjoittelussani.

Jos työharjoittelu on palkaton ja asumislisä menee siihen, mihin sen kuuluukin mennä, pitäisi käydä työharjoittelutöissä ja sitten vielä oikeissa töissä. Siinä saa puhdin poljettua aika lailla pohjaan. Usein työharjoittelupaikka ei ole ihan naapurissa, joten pitää maksaa vielä bussimatkat tai bensat.

Ja kuinkas suu sitten pannaan, jos työharjoittelupaikka on toisella paikkakunnalla?

Niin että elämä on.

Angsti on purettu ja tässä kohtaa uhkaava musiikki pääni sisällä loppuu - ainakin hetkeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Pentti Rasinkangas tapasi isänsä ensimmäisen kerran 61-vuotiaana – on saanut saman palkinnon kuin Röllin luoja ja kertoo nyt tehneensä viimeiset laulunsa

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

Marko Ahosen tärpit: Bond-seikkailu Mustekala muistuttaa nimeään ja on kovin vetelä esitys

Sienimetsässä näyttää nyt todella hyvältä – asiantuntija Jenna Purhonen kertoo, miten limanuljaska nyljetään oikeaoppisesti

Nämä olympialaiset järjestetään koronasta huolimatta – Jämsään odotetaan satoja juoksijoita

Jyväskylässä työskennellyt lääkäri Pippa Laukka panee 11 julkkiksen elämän kuntoon – Elämäntaparemontissa keuruulaisille tuttu Jippu

Jyväskylän Rock In The City peruuntui, kaksi sinne buukattua kotimaista kärkibändiä sai äkkipestin samalle viikonlopulle Lutakon Lippaan

Pieni pintaremontti voi nostaa myytävän asunnon kiinnostavuutta hurjasti – "Asiat, jotka ovat häirinneet asukasta, haittaavat todennäköisesti myös ostajaa"

Marko Ahosen tärpit: James Bond ottaa pitkän askeleen vähemmän höpsömpään suuntaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.