Tiedon ahmija – Yliopistonopettaja Miguel Lópezin tunneilla nautitaan myös yleissivistystä

Miguel López ottaa esille painavan valurautaisen paistinpannun ja laittaa sen kuumenemaan. Aamiaiseksi on luvassa arepas, venezuelalaisia maissileipäsiä.

Taikinaan tulee maissijauhoa, vettä ja suolaa. Arepat valmistuvat uunissa, mutta ensin ne paistetaan nopeasti kuumalla pannulla.

– Tässä vaiheessa soi yleensä palohälytin, López varoittaa.

Kuuma arepa täytetään voilla, juustolla tai muilla oman maun mukaisilla lisukkeilla.

Valurautapannun López toi Venezuelasta 1996. Sen jälkeen hän ei ole entisessä kotimaassaan käynyt. 40 vuotta ulkomailla ovat tehneet tehtävänsä: López ei tunne Venezuelaa kohtaan koti-ikävää. Maa ei ole sama mistä hän lähti, vaan tuntuu jo vieraalta. Vuosikymmenet Suomessa ovat muuttaneet Lópezin ulkonäköäkin kalpeammaksi niin, ettei häntä viimeisimmällä reissulla aina edes hoksattu venezuelalaiseksi.

– Sain kuulla ihmettelyä, miten hyvin puhun espanjaa!

Suomessa López yritti aluksi olla kovasti suomalainen. Niin kovasti, että tunsi välillä näyttelevänsä.

– Vieraassa maassa voi kuitenkin olla vain huono kopio. Sitten päätin olla oma itseni, Miguel vaan.

Miguel López opettaa työkseen espanjaa ja Latinalaisen Amerikan opintokokonaisuutta Jyväskylän yliopiston kielikeskuksessa. Viestintää opiskelleen miehen suunnitelmissa oli aikoinaan myös toimittajan tai tutkijan työ, sillä tiedonjano oli ja on yhä sammumaton. Se on ominaisuus, joka tuo uuden ulottuvuuden myös opettajan työhön.

Lopez on opettaja, jonka tavoitteena on saada ihmiset tietämään enemmän. Hän puolustaa koulutusta koska tietää, että sivistynyt kansa on paljon valmiimpi erottamaan mitä on totta, mikä valetta ja mikä silkkaa propagandaa.

– Sivistys on tärkeä keino estää ääriliikkeiden syntyä, epärationaalisia reaktioita ja väkivaltaa.

Historiaan, filosofiaan ja taiteeseen perehtyneenä López pystyy nivomaan kiinnostavaa tietoa kielen opetukseen. Internet on parantanut tilannetta ennestään ja tuonut kaiken maailman uuden tiedon käden ulottuville.

– Enää en lue juurikaan kirjoja, vaan istun vapaa-ajallani kuulokkeet päässäni ja seuraan luentoja Youtubesta ja muualta netistä. Monesti ajattelen, että oi, voisinpa kertoa tästä jo huomenna opiskelijoille.

Esimerkki: kun alkeiskurssilla opetellaan värit, kertoo López harmaan (gris) kohdalla espanjalaisesta taidemaalarista ja kuvanveistäjästä Juan Grisistä.

– Hän on yksi suosikeistani, mielestäni paljon parempi kuin Picasso.

Punaisen (rojo) kohdalla käsitellään tomaatin mielenkiintoinen historia. Se oli pitkä jo siinä vaiheessa, kun Kolumbus toi vihanneksen Eurooppaan vuonna 1498. Jokainen kieliä opiskellut tietää, että tarinoiden avulla tieto uppoaa päähän paremmin kuin pelkästään kuivakkaasti pänttäämällä. Silläkin tyylillä tosin on kannattajansa.

– Tiedän kyllä, että jotkut ovat sitä mieltä että "ukko on niin ärsyttävä, että en kestä".

López lähti maailmalle jo 16-vuotiaana. Hän oli aloittanut yliopisto-opinnot 15-vuotiaana Caracasissa, mutta koki itsensä parrakkaiden opiskelukavereiden joukossa pikkupojaksi ja keskeytti. Hän kiistää olleensa huippulahjakas.

– Sairastelin paljon ja opiskelin itsenäisesti kotona. Siksi etenin nopeasti.

Äiti lähetti jonkun ajan kuluttua pojan Englantiin, jottei tästä tulisi aivan mammanpoikaa. Elämä kveekariperheessä loi pohjaa tasa-arvoiselle ja suvaitsevalle ajattelulle, joka on elämän eri vaiheissa vain syventynyt. Kveekarit uskovat jumalaan, mutta eivät noudata kirkkohierarkiaa tai kirjoitettuja opinkappaleita. Kukaan ei ole toista arvokkaampi, ja siitä syystä kenenkään edessä ei oteta hattua pois päästä.

Miguel López on Suomen Kommunistisen Puolueen varapuheenjohtaja, mutta yhdessä asiassa hän ei jaa puolueensa arvoja.

– En ikinä tule sanomaan, että olen ateisti. Kuten J.K. Chesterton sanoi: Kun ihminen päättää olla uskomatta jumalaan, se ei tarkoita sitä, että hän ei enää uskoisi mihinkään, vaan sitä, että hän saattaa alkaa uskomaan mihin vaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .