Tiesitkö, että Suomessa vuoden vaihtumista juhlittiin muinoin syksyllä? – Näistä syistä uudenvuoden ajankohta vaihtelee eri puolilla maailmaa

Kun joulukuun päivät käyvät vähiin, länsimaalaiset valmistautuvat juhlistamaan mennyttä vuotta ja tekemään lupauksia uudelle.

Kalenterivuoden alun sijoittuminen tammikuulle on perua Rooman valtakunnan ajoilta vuosisadoilta ennen ajanlaskun alkua.

Elinkeinollisista ja historiallisista syistä vuoden vaihtumista vietetään eri puolilla maailmaa hyvin eri tavoilla ja eri aikoihin. Uudenvuoden juhlinta saattaa linkittyä myös sääolosuhteisiin. Esimerkiksi Intian Kutchin piirikunnassa kansa juhlii kesäkuussa kalenterivuoden vaihtumisen ohella sitä, että pitkälti aavikkoisen alueen sadekausi alkaa.

Joissakin kulttuureissa uudenvuoden ajankohta vaihtelee vuosittain. Esimerkiksi Kiinassa juhlapyhät voivat osua tammikuun lopun ja helmikuun välillä mihin kohtaan tahansa. Kiinalaisille uusivuosi on vuoden tärkein juhla, jota vietetään peräti neljän päivän ajan. Vuoden vaihtumista juhlistetaan esimerkiksi ilotulitteilla ja lohikäärmetansseilla

Kiinalaisen uudenvuoden erikoisuus ovat punaisiin kirjekuoriin pakatut rahalahjat, joita naimisissa olevat henkilöt antavat naimattomille sukulaisilleen tai tuttavilleen. Kiinalaisen uudenvuoden pyhät ovat kansallisia vapaapäiviä myös esimerkiksi Malesiassa ja Singaporessa.

Kuunkierto määrittää kalenterivuoden myös islamilaisissa maissa, joissa vuoden ensimmäinen kuukausi muharram on ramadanin jälkeen pyhin. Tänä vuonna islamilainen vuosi vaihtui jo elokuun lopussa. Islamilaiselle uudenvuoden vietolle ominaisia tapoja ovat rukoilu, paasto sekä uskontoon liittyvien historiallisten merkkipäivien muisteleminen.

Monissa maissa uusivuosi on räiskyvine ilotulituksineen karnevalistinen ja iloinen juhla. Vastakohtaista vuodenvaihdetta vietetään esimerkiksi Indonesiaan kuuluvalla Balin saarella, jossa vuosi vaihtuu maaliskuussa.

Hindulaiseen saka-kalenteriin perustuva vuodenvaihde nyepi on paaston, meditaation ja itsetutkiskelun juhla. Normaalisti vilkas saari muuttuu 24 tunnin ajaksi lähes aavekaupungiksi, kun jopa ainoa lentokenttä pidetään suljettuna. Turistit saavat hotellihuoneissaan tehdä mitä tahtovat, mutta kaupungilla liikkumista tai rannalla oleskelua ei katsota hyvällä. Ainoastaan hälytysajoneuvot saavat liikkua ja toimia nyepin aikaan normaalisti.

Vaikka uuttavuotta on Suomessa juhlittu jo kauan, juhlapyhä ei ole aina täälläkään ollut tiukasti sidoksissa kalenteriin. Muinoin vuoden vaihtumista juhlittiin jo aiemmin syksyllä, kun maataloustyöt oli saatu päätökseen.

Ilotulitusrakettien ampumisen ja tinojen valamisen sijaan entisaikojen suomalaiset viihdyttivät itseään tekemällä ennustuksia tulevasta vuodesta. Heidän tiedetään esimerkiksi heittäneen heiniä kattoon. Mitä enemmän olkia jäi katto-orsille, sitä onnekkaammaksi tulevaa vuotta ennustettiin.

Aattoillan saunan jälkeen saatettiin myös heittää vihta saunarakennuksen katolle ja tulkita sen asennosta tulevan vuoden tapahtumia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .