Tiesitkö, että kissasi osoite saattaa olla tietämättäsi netissä?

Internetiin on alettu kerätä kattavaa tietopakettia kissoista. Jo vain – nettiin on avattu eräänlainen kattien osoitepalvelu.

Iknowwhereyourcatlives.com-sivusto on kerännyt kissojen sijainteja julkisesti nettiin ladattujen kuvien perusteella. Karttakoordinaatit on kerätty kuvien metatiedoista ja näiden tietojen pohjalta kuvat eläimistä on sijoitettu kartalle ympäri maailman.

Eli jos olet ladannut kuvan kissastasi netin palveluihin Flickr, Twitpic tai Instagram, kissasi saattaa löytyä kartalta. Myös muutama muu palvelu on mukana, mutta esimerkiksi Facebook ei ole.

Kaikkiaan kartastosta löytyy jo noin miljoonan kissan kuvat. Ja kuten arvata saattaa, mukana on myös kuvia kissoista omistajineen – tietämättäsi. Palvelu tosin lupaa ettei kuvien tietoja käytetä eikä jaeta millään tapaa.

Kuvia on sijoitettu karttapalveluun myös Suomesta. Tarkkaa lukemaa kotimaan kissoista ei ole saatavilla, mutta lukema liikkuu muutamissa tuhansissa. Jyväskylän seudulta kuvia on mukana noin 150.

Palvelu ei pysty tarkentamaan tietoja esimerkiksi asuinosoitteeksi, vaan metatietoihin kerääntyy koordinaatteja myös matkoilta tai julkaisupaikoista. Palvelun perustajat täsmentävät, että he eivät tiedä, missä kissasi asuu – ja ettei se heitä edes kiinnosta.

Tekijät kertovat kaiken taustalla olevan haaste näyttää ihmisille, kuinka kattavasti tietoa on olemassa internetin syövereissä – ja ennen kaikkea julkisesti kaikkien saatavilla.

Tarkista oman ja naapureidesi kissojen tilanteet Iknowwhereyourcatlives.com-palvelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.