Tiesitkö tämän: Jyväskylässä Kauppakatu 41:ssä toimi vuoteen 1944 IKL:n pyörittämä Musta Karhu -ravintola

Jyväskylän Kauppakatu 41 sijaitsevassa punaisessa tiilitalossa iloitaan. Feel Vegas -ravintolaketjun peliautomaatti on antanut hetkellistä voitonvahvistusta uskolliselle sijoittajalleen.

Vain reilu 80 vuotta aiemmin samassa paikassa hurrattiin oikeistovallankumouksen läheisyydelle. Ravintolasalin pianon ympärillä laulettiin Horst Wesselin sävelellä Luo lippujen: ”Näin rinta rinnan kulkee nyt mustapaidat tahtiin vakavaan!”

Aren aukion puolelta pääsi sisään 1930-luvun kuuluisaan ketjuravintolaan Mustaa Karhuun. Ketjun ravintolat sijaitsivat kaupungeissa Jyväskylän tapaan keskeisillä liikepaikoilla. Mustat Karhut kuuluivat Isänmaalliselle Kansanliikkeelle (IKL). Puolue oli kevään 1932 Mäntsälän kapinan jälkeen lakkautetun äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen poliittinen perillinen. Se näkyi siinäkin, että Lapuan liikkeen musta tunnuskarhu jatkoi elämäänsä ravintolakyltissä.

Jyväskylässä Musta Karhu oli koululaisten suosiossa, sillä kahvilapuoli houkutteli työväenkin nuoria sisään edullisella teellä ja korpulla.

Laihaa teetä vahvempaakin oli tarjolla. IKL tunnettiin kommunismia helvettiin manaavien pappiskansanedustajiensa ohella hurjista juomamiehistään. IKL:n puheenjohtaja Vihtori Kosola sammui puhekierroksillaan pitkin poikin Mustia Karhuja.

Kauppakadun Musta Karhu oli jaettu liukuovella kahvilaan ja saliin, jossa esitettiin soveliasta isänmaallista musiikkia. Jatsi oli rappiomusiikkina soittokiellossa. Myöskään vuoden 1937 radiosuosikkia Mikki Hiiri merihädässä ei aitosuomalaisessa ravintolassa kuultu, sillä laulun esittäjä George Malmstén oli suomenruotsalaisena pannassa.

IKL ja Mustat Karhut eivät onnistuneet Suomen valloituksessaan. Puolueen ja ravintolaketjun taru päättyi syksyn 1944 välirauhansopimukseen, jonka nojalla äärioikeistojärjestöt kuppiloineen päivineen lakkautettiin.

Lähes puoli vuosisataa Mustan Karhun sulkemisesta samalla paikalla kuitenkin käynnistyi pienimuotoinen ravintolavallankumous, kun Old Bricks Inn avasi ovensa vappuna 1993. Margo Saxberg tuli Pekka Tähden ja Veli-Pekka Turpeisen perustamaan pubiin aluksi työntekijänä, mutta siirtyi pian ravintolan osakkaaksi.

Alku oli hankalaa niin omistajien kuin asiakkaiden kannalta.

– Kun tulit baarin ovesta pihalle, piti varoa, ettei jäänyt linja-auton alle, Saxberg muistelee.

Nuori ravintola sai lisää asiakasvirtaa, kun autoliikenne katkaistiin Kauppakadun alapäästä ja siitä rakennettiin Kävelykatu 1994–95.

– Ravintola suunnattiin kaupunkilaisille ja ohikulkijoille. Me haettiin Englannista ideoita, miten pubia pyöritetään. Siitä lähdettiin kehittämään ja jalostamaan ravintolaa, Saxberg kertoo.

Pubikoulutus ei mennyt hukkaan, sillä Old Bricks Inn nousi kestosuosikiksi Suomen parhaita olutravintoloita listattaessa. Ruokapuoleenkin panostanut ravintola laajeni hiljalleen tiilitalossa.

Old Bricks Inn kykeni erottautumaan kaupungin ravintolamassasta.

– Ketjuravintoloissa oli samat ruuat ja juomat. Me pystyttiin tarjoamaan laaja olutvalikoima. Silloin ei ollut pienpanimokulttuuria, Saxberg sanoo.

Ravintola olikin aikaansa edellä. 90-luvun lopun Bricks olikin nykyhipsterin märkä uni: rappaamattomia teollisuusseiniä, vitsikkäitä seinätauluja ja pienpanimo-oluita liitutaulussa.

Asiakaspalvelussa hyödynnettiin Englannissa opittuja myyntikikkoja.

– Jos asiakas oli yksin tiskillä, niin baarimestari jutteli hänelle, kunnes tuoppi oli tyhjä. Jos viereen tuli toinen asiakas, baarimestarin tehtävä oli tutustuttaa ihmiset keskenään, jolloin baarimestari saattoi siirtyä seuraaviin asiakkaisiin, Marko Saxberg kertoo.

Ravintolassa kävikin paljon vakioasiakkaita. Saxberg myi ravintolan vuonna 2001. Sen jälkeen parikin omistajaa pyöritti Bricksiä, joka lopetti ruokatarjoilun keväällä 2015 ja toimintansa vuonna 2017. Vanha nimi kuitenkin elää, kun jyväskyläläiset edelleen sopivat tapaavansa ”Old Bricksin kulmilla”.

Lähde: Jaana Ojala: Niinikankaan kulmalta Café Eloseen. Atena, 1999. Keskisuomalainen muistelee kymmentä edesmennyttä jyväskyläläistä ravintolaa juttusarjassa. Muistele kanssamme ja laita meille muistosi niin Mustasta Karhusta kuin Old Bricks Inn´stä osoitteeseen tanaan@keskisuomalainen.fi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .