Tiesitkö tämän Nikolainkulmasta? Jyväskylän historian merkittävin pidätys ja yhteys vuoden 1912 olympialaisiin

Kirjailija, rikoskomisario Mikko Porvalin yksi suosikkipaikoista Jyväskylässä on Nikolainkulma, rakennus vuodelta 1899.

– Nikolainkulma on elävä muistomerkki Jyväskylän puutalokeskustasta. Harvassa rakennuksessa Suomessa on yhtä paljon kulttuurisia kerrostumia, Porvali sanoo.

Hotelliksi valmistuneeksi ja siinä käytössä pitkään olleen rakennuksen historiaan mahtuu lukuisia vaiheita ja käänteitä, värikkäitäkin. Syksyllä 1916 siellä tehtiin eräs kuuluisa pidätys. Porvali pitää sitä Jyväskylän historian merkittävimpänä.

– Kolme nuorta jääkäriä, jotka olivat värväämässä suomalaisia sotilaita Saksan armeijaan opiskelemaan sotaoppeja, jäivät kiinni ja joutuivat vankilaan Pietariin. He vapautuivat sieltä myöhemmin Venäjän vallankumouksen aikana.

Miehet olivat Aarne Sihvo, Juho Heiskanen ja Ilmari Relander. Heistä Sihvo toimi myöhemmin kahteen otteeseen Suomen puolustusvoimain komentajana.

Pidätyksen teki Venäjän tsaarin salaisen poliisin ryhmä jyväskyläläisillä poliiseilla vahvistettuna. Rakennus piiritettiin, ja punssia juomassa olleet miehet yllätettiin.

– Molemmat osapuolet olivat aseistautuneita, mutta minkäänlaiseen laukaustenvaihtoon ei ryhdytty, Porvali kertoo.

Nykyisin Nikolainkulmassa toimivat muun muassa Wilhelmiinan Konditoria, Pitopalvelu Sipinen ja kirjankustantamo Atena, joka julkaisee Porvalinkin teoksia. Porvali on erikoistunut sotahistoriaan. Hän on kirjoittanut tieto- ja kaunokirjoja.

Nikolainkulman nykyinen omistaja on Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiö.

Lääkäri, lääkintöneuvos Artturi Nyyssönen tunnetaan suomalaisen äitiysneuvolajärjestäjän kehittäjänä. Hän pelasi 1910-luvulla jalkapalloa Suomen maajoukkueessa, myös Tukholman olympialaisissa 1912.

– Niissä kisoissa Suomi voitti Italian 3–2 ja Venäjän 2–1. Venäjää vastaan Nyyssönen teki ottelun avausmaalin, Porvali kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .