Tietovuotaja Chelsea Manning saapuu Suomeen queer-festivaaleille

Presidentti Barack Obama lievensi 35 vuoden vankeuteen tuomitun Manningin tuomiota.

Yhdysvaltalainen tietovuotaja Chelsea Manning, 30, saapuu Suomeen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen Querelle-tapahtumaan elokuussa. Manning tunnetaan ensisijaisesti salaisten asiakirjojen vuotamisesta Wikileaks-sivustolle.

Entinen Yhdysvaltojen maavoimien sotilas Manning tuomittiin yhteensä 35 vuoden vankeuteen vuonna 2013. Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama kuitenkin ilmoitti juuri ennen kautensa päättymistä vuonna 2017, että Manningin tuomiota lievennetään. Manning vapautui vankilasta toukokuussa 2017.

Transsukupuolinen Manning kärsi vankeusrangaistustaan ainoastaan miehille tarkoitetussa armeijan laitoksessa Kansasissa. Hän on ristimänimeltään Bradley Manning.

Manning yritti vankeudessa kahdesti itsemurhaa.

– Ensi kertaa näen tulevaisuuteni Chelseana. Pystyn kuvittelemaan, että selviän ja elän ihmisenä joka olen, hän kommentoi vapautumisensa aikoihin.

Manning liittyi armeijaan vuonna 2007 ja palveli Irakissa tiedusteluanalyytikkona. Työnsä takia hänellä oli pääsy armeijan tietoverkkoon.

Manning otettiin kiinni vuoden 2010 toukokuussa sen jälkeen, kun hän oli vuotanut Yhdysvaltain armeijan asiakirjoja, kuten kohuvideon Yhdysvaltojen tekemästä helikopteri-iskusta Bagdadissa.

Manning on myöntänyt vuotaneensa asiakirjat Wikileaksille. Hän on sanonut asiakirjojen vuotamisen motiiviksi totuuden paljastamisen.

Manningin osallistumisesta Querelle-tapahtumaan kertoi ensimmäisenä Yle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Pentti Rasinkangas tapasi isänsä ensimmäisen kerran 61-vuotiaana – on saanut saman palkinnon kuin Röllin luoja ja kertoo nyt tehneensä viimeiset laulunsa

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

Marko Ahosen tärpit: Bond-seikkailu Mustekala muistuttaa nimeään ja on kovin vetelä esitys

Sienimetsässä näyttää nyt todella hyvältä – asiantuntija Jenna Purhonen kertoo, miten limanuljaska nyljetään oikeaoppisesti

Nämä olympialaiset järjestetään koronasta huolimatta – Jämsään odotetaan satoja juoksijoita

Jyväskylässä työskennellyt lääkäri Pippa Laukka panee 11 julkkiksen elämän kuntoon – Elämäntaparemontissa keuruulaisille tuttu Jippu

Jyväskylän Rock In The City peruuntui, kaksi sinne buukattua kotimaista kärkibändiä sai äkkipestin samalle viikonlopulle Lutakon Lippaan

Pieni pintaremontti voi nostaa myytävän asunnon kiinnostavuutta hurjasti – "Asiat, jotka ovat häirinneet asukasta, haittaavat todennäköisesti myös ostajaa"

Marko Ahosen tärpit: James Bond ottaa pitkän askeleen vähemmän höpsömpään suuntaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.