Tiilenpäitä laskemassa Riihimäellä

Millaista on elämä suomalaisessa vankilassa? Siis ihan oikeasti, ei telkkarin ja elokuvien perusteella. Se selviää uudesta kahdeksanosaisesta tosi-tv-sarjasta Tiilenpäät.

Riihimäen vankila on Suomen kova- ja pahamaineisin rangaistuslaitos. Eikä syyttä. Sillä on suurin turvaluokituskin. Riihimäellä lusitaan, kun tuomio on vähintään kaksi vuotta. Vankeja on yli 200 ja henkilökuntaa lähes saman verran.

Yleensä Riihimäen vankilaan eivät ole olleet tv-kamerat tervetulleita. Nyt tästä säännöstä on siis tehty poikkeus. Vankilan johtajalla Pasi Oksalla on vaativa työpaikka. Jopa neljällä vangilla viidestä on huumeongelma.

Periaatteessa huumeita ei vankilassa voi olla tarjolla, käytäntö on kuitenkin toinen. Kun huumeet ja väkivaltaisuus kohtaavat, syntyy rumaa jälkeä. Tämän näkevät valvontakameroiden kautta myös tv-katsojat.

Ensimmäisessä jaksossa vankilaan saapuu kolme uutta vartijakokelasta.

Tiilenpäät
TV2 klo 22.05

Rock-miehet kalastamassa

Luontoihmisten Erätulilla-ohjelmassa starttaa Rokkarin mielenrauha -sarja. Tuhansien fanien kiljunnan ja rockin räimeen keskeltä on välillä päästävä luonnon helmaan. Tänään Negativen pojat löytävät levollisuuden järvellä.

Negativen rytmiryhmä yrittää saalistaa Tammerkosken vonkaleet Tampereen keskustassa. Basisti Antti Anatomy kertoo, kuinka käy kalamiehelle, jolta lähtee mopo hanskasta.

Rock-onkikisa kerää yhteen rokkareita ja viihdealan ihmisiä. Kilpailemaan lähtee tietysti juontaja Mikko "Peltsi" Peltola, ja mukana on myös Jasper Pääkkönen.

Erätulilla
TV2 klo 19.20

Aistit toimivat yhteistyössä

Neliosaisessa dokumenttisarjassa Aistit tutkitaan, miten ihminen fyysisesti hahmottaa itsensä osana ympäröivää maailmaa. Dokumentissa paneudutaan niihin biologisiin, neurologisiin ja fyysisiin ominaisuuksiin, jotka mahdollistavat aistien toimimisen. Tiedemiehet ovat oppineet paljon aisteista myös heiltä, joilla ne eivät toimi normaalisti.

Ensimmäinen jakso paneutuu kuuloon ja korvaan, mikä vie katsojan nopeasti myös ihmiselämän keskukseen, aivoihin. Tiiviissä yhteistyössä toimivat aistit muodostavat muun muassa käsityksemme siitä, millainen on mielestämme täydellinen aromi.

Tiededokumentti: Aistit
Yle Teema klo 21.00

Rakkautta ja Harlekiineja

Kaikenlaista on tullut elämän aikana luettua, mutta ei yhtään Harlekiini-kirjaa. Silti nuo teokset tiedän, kuten tietää jokainen muukin. Keskimäärin Harlekiineja ostetaan joka neljäs sekunti, ympäri maapalloa.

FST5:n dokumentti Kutkuttavan ihanat kirjat käsittelee Harlekiineja kevyesti ja mutkan kautta. Ohjelmassa kyse on paremminkin romantiikasta yleisesti kuin kevyestä kirjallisesta viihdehömpästä.

Sarjassa tavataan muun muassa ihan tavallinen brittipariskunta, joka hakee Harlekiineista avioelämäänsä pientä lisäkipinää. Valokuvamalli Stephen on komean könsikkään prototyyppi ja yli 200 Harlekiini-kirjan kansikuvamalli. Silti hän ei ole löytänyt itselleen Sitä Oikeaa.

Dok: Kutkuttavan ihanat kirjat
FST5 klo 22.00

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.