Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus 11.12.2004

Seitsemän vuoden mittainen tuhkimotarina on saanut eräänlaisen päätöksen, kun Timo Rautiaisenluotsaama Trio Niskalaukaus heitti toistaiseksi viimeisenkeikkansa. Pitkälle on tultu Lyijykomppanian raunioilta. Kukapa olisi uskonut, että näistä tanakkavartisista karvanaamoista sukeutuisi koko kansan tiernapoikia, joiden keikalla tanssisivat tonttulakein koristautuneet neitoset ja keski-ikäiset pariskunnat.

Huomionarvoista on myös, että jäähyväisten näyttämöksi valittiin Tanssisali Lutakko. Niskalaukaus olisi varmasti vetänyt täyteen vieressä sijaitsevan Paviljongin. Sen sijaan sällit halusivat kunnioittaa juuriaan ja sitä skeneä mistä he ovat aikoinaan ponnistaneet. Ja mikäs sen hienompaa, kuin huipentaa ura loppuunmyydyllä keikalla, yhdellä Suomen parhaimmista rock-klubeista, ystävien ja sukulaisten edessä.

"Pitäkää huoli yksi yksistänne"

Näin on herra Rautiainen omaksi ihmetyksekseen todennut. Mitä se sitten tarkottaakin, voi sen myös tulkita kuvaavan sulkeutuvan esiripun tunnelmaa. Muhkean setin polkaisi käyntiin Rajaton rakkaus, jota seurasivat tasaisessa sarjassa tutut Niskalaukaus-rallit. Tovin tahkoamisen jälkeen keikka uhkasi lopsahtaa rutiininomaisille urille, mutta kuten arvata saattaa, eihän suurta finaalia sovi ilman erikoisnumeroita lopettaa.

Ilmeisestä liikutuksesta takellellen Rautiainen esitteli lavalle saapuvan Mokoma-yhtyeen solistin, Marko Annalan, joka rykäisi tyylikkäästi takavuosien yhteistyön hedelmän, Rahat ja henki. Heti perään saatiin hieman hevimpää Niskalaukaus-tulkintaa, kun Tarot-yhtyeen Tommi Salmela nousi lauteille esittämään oman parodiansa Rautiaisesta.

Vieraiden tulkinnat piristivät esitystä sen verran mukavasti, että loppu mentiin kuin vettä vaan. Eipä aikaakaan kun puolitoista tuntia oli vierähtänyt ja oli jäähyväisten aika. Bändi suostui tarjoamaan yhden annoksen encorea, mutta yleisö olisi halunnut lisää, paljon lisää. Veikkaan, että tuossa huutokuorossa ei raja olisi aivan heti tullutkaan vastaan.

Orkesteri olikin kaukaa viisas, kävi kumartamassa vielä kerran ja viritti Saksan reissuilta tutun rullaati-rullaan, jonka saattelemana kundit marssivat takahuoneen suojiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.