Toisenlaiset, silti aika samanlaiset

Olenko sittenkin tekopyhä? Kysymys tuli mieleeni, kun reality-sarjan Toisenlaiset frendit uudet jaksot alkavat. En nimittäin yleensä ole suuremmin innostunut sarjoista, joissa seurataan tavallista, siis tylsien, ihmisten elämää milloin missäkin.

Toisenlaiset frendit ovat poikkeus, mutta kehunko sitä siksi, että esiintyjät ovat kehitysvammaisia? Yritänkö olla poliittisesti korrekti ja esittää itseäni parempaa ihmistä? Ajattelenko ylimielisesti, että minun pitää olla kiltti kehitysvammaisille, koska heillä on muutenkin vaikeaa?

Mietin asiaa pitkään ja voin vastata vilpittömästi, että "en". En vain kestä, että tosi-tv-sarjoissa ihmisiä nöyryytetään ja kiusataan. Enkä halua seurata tomppeiden touhuamista.

Toisenlaiset frendit kertoo samassa talossa asuvista kehitysvammaisista, jotka ovat toistensa ystäviä. Sarjan voima on sen inhimillisyydessä ja positiivisessa otteessa. Tositelkkarin ei tarvitse olla henkistä jatkoa koulukiusaamiselle.

Toisenlaiset frendit
TV1 klo 21.00

Murha on murha myös Aasiassa

Itseäni kiinnostaa selvästi enemmän fiktiivinen rikos kuin oikea. Toisinajattelijoita saattaa hyvinkin kiinnostaa uusi yhdeksänosainen JIM-sarja Rikostutkintaa Aasiassa.

Kiitos telkkarin ja elokuvien amerikkalaisen rikoksen tunnemme aika hyvin kuten myös suomalaisen. Aasia on valtava manner, joten sieltä luulisi löytyvän runsaasti mielenkiintoisia rikostapauksia. Vaikka kulttuurieroja toki onkin, myös Aasiassa murhataan ihmisiä ja tehdään ryöstöjä.

Aloitusjakson sarjamurhaaja Ahmad Suradji on hyvä esimerkki siitä, miten vaarallinen ilmiö taikausko on. Noitatohtori tappoi kymmeniä naisia siinä uskossa, että saisi yliluonnollisia voimia. Sarja edustaa tyylipuhdasta rikospornoa, jolle löytyy aina omat ystävänsä.

JIM D Rikos:
Rikostutkintaa Aasiassa
JIM klo 21.00

Kuolema vetää haaskalintuja

Illan kahdesta uudesta niljaisesta tosipohjaisesta rikossarjasta niljaisempi on MTV3:n ohjelmistoon palaava Murhavaisto. Onneksi sarja on tajuttu kätkeä yömyöhään.

Sarjassa selvitellään meedioiden avulla Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Yhdysvalloissa lähinnä ihmisiä katoamisia ja väkivaltaisia kuolemia. Tai siis "selvitellään" ja "meedioiden".

Oikeasti kyse on siitä, että huomionkipeät harhaiset tai valehtelevat ihmiset tekevät arvauksia, jotka toisinaan osuvat vähän sinne päin tai menevät ohi. Tv-ohjelmaan on tietenkin valittu korostetusti osumia, jotta sarja ei vaikuttaisi niin typerältä kuin se oikeasti on.

Murhavaisto on ihmisen muiston häpäisemistä ja vainajan läheisten pilkkaamista.

Murhavaisto
MTV3 klo 01.00

Joulupukin pikkuapulaiset

Animaatiosarja Red Caps on suomalaista tuotantoa. Tämä ei tosin sarjasta juuri mitenkään näy, mutta se ei ole moite. Suomalaisuus on siinä, että joulupukin apulaisten päämaja on Korvatunturilla. Itse seikkailut ovat kansainvälisiä. Red Caps ei ole vain lastenanimaatio, vaan samalla se piilomarkkinoi kansainvälisesti Lapin-matkailua ja varsinkin Rovaniemeä.

Red Caps
Nelonen klo 8.00

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.