Toivakan "olohuoneesta" löytyy saman katon alta kahvila, kauppa, kirpputori, sosiaalityön yksikkö ja paljon muuta

Toivakasta Toivakantie 42:stä löytyi joskus kirkkoherranvirasto ja pankki. Jälkimmäisestä on muistona jykevä kassakaappi, joka on nyt rahan sijaan täynnä ”kaikenlaista tavaraa”.

Nyt ulko-ovessa lukee Myymälä / Kirppis by Toivakka.

Kahvista ja teestä maksetaan täällä omantunnon mukaan ja pöydän ääreen saa istahtaa parantamaan maailmaa ilman ostopakkoa.

Sisällä käy reipas pulina ja naiset Veera Riekkinen ja Hanna-Leena Pöyry ovat pelkkää hymyä. 34-vuotiaalla Riekkisellä on työn alla nippu pärekylttejä, joihin hän on kirjoittanut elämänviisauksia tai opastetekstejä tyyliin WC.

– Äh. Tämä oli vääränlainen kynä. Lakka levittää tekstin rumasti, hän manaa hyväntuulisesti.

Tunnelma on leppoisan kiireetön.

– Tämä on meidän vastaisku sille, että jossain yrityksissä työntekijöitä ohjeistetaan näyttämään kiireisiltä, jotta asiakkaalle tulee kuva tehokkaasta työskentelystä, 33-vuotias Pöyry sanoo.

Myymälä on Toivakan kunnan ja Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksen yhteisprojekti. Kunnan työnsuunnittelijana työskentelevä Pöyry pyörittää paikkaa neljänä päivänä viikossa ja 4H-yhdistyksen edustaja yhtenä.

Myynnissä on käsitöitä 36:lta eri tekijältä. Osa on päivätoiminnan kuntoutuksessa tehtyjä, pääosin ne ovat kuitenkin paikallisten harrastajien luomuksia.

– Yksi vanhempi mies kysyi saisiko tuoda tänne tekemänsä pienen puisen mökin. Sanoimme, että tuo vaan ja tässä se nyt on. Ei osattu aavistaakaan, että se voisi olla näin hieno, Riekkinen sanoo ja osoittaa suloisen taidokasta mökkiä.

Toivakan olohuoneeksi itseään mainostavalla paikalla on vain yksi rajaus. Myytävien tuotteiden tulee olla toivakkalaisten tekemiä. Kirpputoripöydän voi toki vuokrata pilkkahintaan ulkopaikkakuntalainenkin, mutta käsityötuotteissa halutaan tukea paikallisia. Sillä ei ole väliä, onko korun, linnunpöntön, lapaset tai vaikka puisen kaktuksen tekijä käsityöalan ammattilainen vai harrastaja. Ovi on avoin kaikille.

– Ainoastaan muutamille isoille töille, kuten keinutuoleille on jouduttu sanomaan ei, Riekkinen sanoo.

Myydyistä töistä menee viisi prosenttia paikalle ja tästä summasta lyhennetään arvonlisävero. Myymälä ei siis tao toiminnallaan rahaa, mutta se ei ole tarkoitustaan. Paikka toimii myös kuntoutusyksikkönä, joten hyöty otetaan jostain muusta kuin rahakirstun kilahtelusta.

 

Riekkinen kertoo poteneensa itse keskivaikeaa masennusta ja melkein linnoittautuneensa sen takia kotiin. Kun lapset lähtivät kouluun, naisella oli aikaa vajota yksin syvemmälle tummiin vesiin. Toivakan työllisyyskoordinaattori Mia Friman ehdotti kuntouttavaa työtoimintaa Myymälässä.

– Vastasin ensin, että ei. Mutta se jäi muhimaan. Kun sitten tulin tänne, itkin aluksi aina sen ensimmäisen tunnin. Niin vaikealta se tuntui, Riekkinen sanoo nyt ja hymyilee.

Onnistumisen kokemukset, hyvät keskustelut ja paluu ihmisten pariin auttoivat osaltaan naisen pois tummista hetkistä.

– Tästä tuli satama, josta on helppo lähteä kalastamaan ja jonne voi palata, jos kalaa ei tulekaan, Riekkinen sanoo ja viittaa niin elämään yleensäkin kuin työmarkkinoille paluuseen.

Veera Riekkistä ja Pöyryä harmittaa, että mielenterveyden ongelmiin ja kuntouttavaan työhön suhtaudutaan tarpeettoman ennakkoluuloisesti.

– Suomalaisen on helppo sanoa, että hänellä on vaikka sydänvika, mutta kun mennään mielen alueelle, siitä puhuminen on todella vaikeaa, Hanna-Leena Pöyry sanoo.

Myymälä / Kirppis by Toivakka on auki arkisin kello 10–14, paitsi keskiviikkoisin kello 14–18.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .