Topi-koira alkaa laulaa, kun isäntä Voitto Nieminen soittaa haitaria – Katso video!

Jyväskylän Vapaudenkadulla sijaitsevan harmonikkaliikkeen ikkunassa istuu pystykorvainen koira. Tarkkaavainen katse seuraa kulkijaa oven luo ja sisälle asti. Liikkeen omistaja Voitto Nieminen avaa suuren laukun vetoketjun ja nostaa komean valkoisen haitarin syliinsä. Koira singahtaa salamana isäntänsä tuolin eteen ja istuu maahan – nyt on aika.

6,5-vuotias pohjanpystykorva Topi on tunnettu laulutaidoistaan. Taidokkuus kävi Niemisen mukaan ilmi Topin ollessa yksivuotias pentu.

– Ennen tuota ikää Topi ei hyväksynyt ollenkaan sitä, että otin haitarin syliin. Komensi vaan, että pois se nyt. Sitten vuoden ikäisenä se ilmeisesti ajatteli, että ei tuosta taida eroonkaan päästä.

Yhteisiä keikkoja Nieminen ja Topi ovat tehneet Ikaalisissa asti. Ensimmäiset lauluesitykset nähtiin Niemisen metsästysporukan hirvipeijaisissa. Erikoista on se, että Topi laulaa pääosin vain silloin, kun Nieminen itse on harmonikan varressa.

– Nyt ihan vasta Topi on antanut ääntä muillekin kuin minulle.

Laulamisen ulkopuolella Topi on Niemisen mukaan hiljainen ja rauhallinen koira.

– Eräs mies jopa joskus kysyi, että onko tämä koira mykkä.

Nieminen on pyörittänyt harmonikkaliikkeen ja -huollon toimintaa jo kolmatta vuosikymmentä.

– Taitaa olla 28:s vuosi nyt menossa. Toimialuetta on periaatteessa koko Suomi. Helsingistä Rovaniemelle asti tulee asiakkaita.

Nieminen asuu aivan muutaman askeleen päässä liikkeestään. Aamuisin Vapaudenkadulla kulkevat ovat saattaneet huomata Topin katselemassa ulos liikkeen ikkunasta.

– Aamupäivän ajan Topi yleensä tässä on, aamulenkin jälkeen tullaan paikalle. Kun käyn kotona lounaalla, vien Topin mukanani kotiin.

Seuraavan kerran Topin ja Voitto Niemisen voi nähdä esiintymässä Alakaupungin asukasyhdistyksen yhteislaulu- ja musiikkitapahtumassa Tourujoenpuistossa tänään kello 18 alkaen.

Yhteislaulua johtaa tunnettu laulujen vetäjä Jaana Eloranta. Tapahtumassa esiintyvät myös Karin parhaat -yhtyeen Kari Hokkanen, Mikael Elgland ja Mikko Oinonen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .