Trine 3: The Artifacts of Power

Frozenbyte

Suomalaisen peliteollisuuden kehittymistä on ollut ilo seurata. Ensimmäisen aallon studiot ovat jo maistaneet menestystä, toisen aallon pelitaloilla supermaineeseen oikeuttava hittipeli on vain ajan kysymys.

Frozenbyte kuuluu toisen aallon lupaavimpiin yrittäjiin. Yhtiö on jo saanut mainetta kauniista ulkoasustaan tunnetulla Trine-tasohyppelysarjalla.

Pelisarjan kolmas osa on intohimoinen kehitysaskel, sillä sivusta kuvattu tasoloikkasarja laajenee uutuusosassa myös syvyyssuuntaan.

Suomalaiset tunnetaan rehellisyydestään. Frozenbyte on tästä loistava esimerkki. Kun Trine 3: The Artifacts of Power ilmestyi elokuun lopussa, pelikansa suuttui seikkailun lyhyestä kestosta. Niinpä kehittäjät julkaisivat faneille vastauksen Youtube-videopalvelussa: kunnianhimoiseen pelin suunniteltiin olevan huomattavasti laajempi, mutta tiukka budjetti vaati lanseeraamaan pelin karsitummassa muodossa.

Pääsisältö videolla oli pahoitteleva ja ihan turhaan: Trine 3 on loistava tasoloikkapeli, jota myydään kuluttajille edullisesti keskiverron räiskintäpelin lisäpaketin hinnalla.

Suomalainen vaatimattomuus on kaunista, mutta kansainvälisessä seurassa ei kannata surkutella liikaa: samoihin synteihin kun syyllistyvät myös kilpailijat.

Vaatimaton elinikä on The Artifacts of Powerin pahin ongelma, sillä pelin tarinaa jaksaisi seurata huomattavasti pidempään. Mikäli pääpeli menestyy, lisäsisältöä nähtäneen onneksi muodossa tai toisessa.

Teknisesti Trine 3 ottaa tuntuvan loikan pelisarjan aikaisemmista osista. Siinä, missä tekijät ovat aikaisemmin tyytyneet kaksiulotteiseen kenttäsuunnitteluun, uutuusosassa seikkaillaan myös syvyyssuunnassa. Suurimmat haasteet uusi toteutus asettaa pelin ohjattavuudelle. Loistavasta pelattavuudesta tunnettu Trine-saaga ei kolmannessa osassaan yllä edeltäjiensä tasolle.

Pelillisesti uutuusosa jatkaa tutulla linjalla. Tasohyppelyn lisäksi Frozenbyten uutukainen sisältää aivopähkinöitä, joiden ratkominen on vaatimus pelissä etenemiseen. Pelillisesti syvyyttä luovat kolme eri päähahmoa, joista jokaisella on omat vahvuutensa. Vahvuuksien hyväksikäyttö vaatii pelityylin muokkaamista pelihahmolle sopivaksi, mikä luo mukavaa vaihtelua eri pelitasojen välille.

Ulkoasu on Frozenbyten uutukaisen suurin vahvuus. Pelin maisemat ovat uskomattoman kauniit: hahmojen animointi on virheetöntä ja värikäs kenttäsuunnittelu saa pelaajan paikka paikoin haukkomaan henkeään. Satunnaiset grafiikkaongelmat eivät vaikuta pelinautintoon.

Kokonaisuutena Trine 3: The Artifacts of Power on loistava esimerkki suomalaisesta peliosaamisesta. Mukaansa sieppaava tasoloikka näyttää ja kuulostaa todella upealta. Ohjausongelmista ja lyhyydestä huolimatta sitä onkin helppo suositella kaikille tasoloikkapelien ystäville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.