Tubettaja Daniel Hakkarainen on ollut kiusaaja, kiusattu ja puolustaja – torstaina vietetään koulukiusaamisen vastaista päivää

Huomenna 18 vuotta täyttävä jyväskyläläinen tubettaja ja Summeri-nuortenohjelman juontaja Daniel Hakkarainen sanoo olleensa itse kiusaamisen kaikissa rooleissa – Sekä kiusaajana, kiusattuna että sinä tyyppinä, joka yrittää ehkäistä kiusaamista.

– Kiusaamisen ehkäisy on sellainen asia johon kaikkien täytyy osallistua yhdessä. Vaikka olisin valmis tekemään vaikka mitä kiusaamisen loppumiseksi, en voi sitä yksin tehdä. En ole mikään supersankari, vaikka ehkä haluaisinkin, Hakkarainen sanoo.

Keski-Suomessa vietetään huomenna #kukaaneioleluuseri-kampanjapäivää, joka huipentuu Hakkaraisen juontamaan iltajuhlaan kaupunginteatterilla. Kampanjaan osallistuvissa kouluissa päivää juhlistetaan julkaisemalla kirjallinen sitoumus koulukiusaamisen ehkäisemisestä. Lisäksi kouluissa toteutetaan monta kiusaamisen vastaista ohjelmaa. Näin esimerkiksi kampanjan kummiluokkana toiminut Viitaniemen 9K-luokka toteutti kiusauskyselyn, jonka tuloksista se rakensi ääntä ja kuvaa sisältävän installaatio. Kokonaisuus on esillä kaupunginteatterin tapahtumassa.

– Tämä on koulumme panos ennaltaehkäistä koulukiusaamista ja luoda asenneilmapiiriä, jossa ketään ei haluta jättää ryhmän ulkopuolelle, 9K:n äidinkielen opettaja Marika Liikanen sanoo.

Kampanjan yhteistyökumppaneina ovat maakunnan koulujen lisäksi Keskisuomalainen, Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri. Kampanjaa on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Media-alaa opiskelevasta Hakkaraisesta tuli tapahtuman juontaja Matiaksen takia. Matias on Jyväskylän nuorisovaltuuston puheenjohtajan, Olli-Pekka Lounialan ohjaama lyhytelokuva vuodelta 2015. Hakkarainen esittää filmissä koulukiusattua poikaa, joka ajautuu ulkopuolisen paineiden takia traagisiin ratkaisuihin. Vaikka videon ajatuksena oli auttaa ymmärtämään huolimattomasti heitettyjen sanojen voima, synnytti se – surkuhupaisaa kyllä – myös kiusaamista. Hakkarainen oli kuulemma liian lyhyt, hänen nenälävistyksensä oli tyhmä ja painoakin oli liikaa.

– Netti on julma paikka, Hakkarainen sanoo.

Sanat satuttivat, mutta ne herättivät myös halun auttaa. Vaikka kuraa tuli omaankin niskaan, Hakkarainen päätti puuttua tästä lähtien jotenkin kiusaamiseen.

Hakkarainen ei väitä olevansa puhdas pulmunen. Hänkin on satuttanut sanoillaan.

– Juuri viime viikolla kohtasin yhden yläasteella kiusaamani pojan ja pyysin anteeksi. Siinä me sitten itkettiin lopuksi molemmat.

Hakkarainen sanoo, että rypistettyä paperia ei saa koskaan suoraksi, eli kiusaamista ei voi pyyhkiä pois anteeksipyynnöllä vaikka haluaisi. Parempi on kuitenkin pyytää anteeksi kuin olla tekemättä mitään.

Hakkarainen puhuu muutoinkin väliintulon ja asioiden ääneen sanomisen puolesta. Tämä koskee niin kiusattuja, kiusaajia kuin sivullisiakin. Jos asioihin ei ota kantaa, ei tilanne muutu miksikään. Pienikin reaktio voi vaikuttaa.

Kiusattu tarvitsee myös kuulijaa. Hakkarainen kertoo ystävästään, joka sanoi naureskellen, että häntä kiusataan. Kun Hakkarainen kysyi, mitä hauskaa siinä on, kaveri vakavoitui. Ei siinä mitään hauskaa ollutkaan, mutta oli helpompi kätkeä todelliset tunteet hymyn taakse.

Naamari esiintyy myös Hakkaraisen ja hänen ystävänsä Noa Korhosen tekemällä videolla Behind the mask. Siinä hymynaamainen poika kohtaa monenlaista kiusaamista, mutta jatkaa hymyilyä. Todellinen naama paljastuu vasta kotona ja siitä on ilo kaukana.

Kampanjajuhla Kaupunginteatterilla 16.5.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .