Ultra Bra 26.1.2001

Niin menestyksen kuin kokonsakin puolesta Suomen suurimpiin yhtyeisiin lukeutuva Ultra Bra konsertoi perjantaina Lutakossa. Kuten olettaa saattoi, sali oli tupaten täynnä.

Vaihtoehtoisuudesta valtavirtaan luovinut kaksitoistahenkinen kokoonpano on ajautunut uudemmassa tuotannossaan yhä lähemmäs suorasukaisempaa, rockimpaa ilmaisua. Keikalla soitetut uudet kappaleet eivät hyvistä edellytyksistään huolimatta kuitenkaan nostattaneet samankaltaisia reaktioita kuin muutaman vuoden takaisen läpimurtolevyn Kroketin hitit.

Kun tämän suuruusluokan yhtye tekee keikan, meininkiä on aina luvassa. Kyse on lähinnä siitä, millaista meininkiä. Yleisö oli kokoonsa nähden harvinaisen passiivinen. Myös itse orkesteri tuntui hieman kyllästyneeltä. Esityksestä muotoutui aika ajoin molemminpuolinen pakkopulla. Kun sounditkaan eivät olleet oikein kohdallaan, oli innottomuus luettavissa monen kasvoilta. Pelottavan käsinkosketeltavasti välittyi vaikutelma intohimottomasta liukuhihnakeiksta.

Bravuureilla eloa


Uneliaisuus vaivasi esitystä varsinkin alussa. Settilistan edetessä saatiin yhä enemmän kosketuspintaa musiikkiin. Vuokko Hovatan bravuurit Heikko valo ja Pärnu olivat väkisinkin upeita, samoin Terhi Kokkosen Vesireittejä. Tällaiset helmet piristivät kummasti kokonaisvaikutelmaa.

Kroketilta tutut Lähetystyö, Minä suojelen sinua kaikelta ja Heppa kulkivat tuttuja teitä, varmasti ja mukaansatempaavasti. Kalifornialta repäistyt Kirjoituksia, Jäätelöauto, Ilmiöitä ja Hei kuule Suomi liikkuivat niin ikään Ultra Bralle ominaisessa mahtipontisessa äänimaailmassa. Debyyttilevyltä Vapaaherran elämää mukaan mahtuivat Ken Saro-wiva on kuollut ja Nainen, joka elää vapaaherran elämää.

Uusimman levyn Vesireittejä kappaleet eivät tavoittaneet yleisöä vanhojen hittien lailla. Tuhansia ja taas tuhansia myyneiden menestyslevyjen sekä radioiden soittolistojen vakiomateriaaliksi muodostuneiden vanhempien kappaleiden rinnalla uuden levyn, sinällään vertailua kestävät kappaleet eivät ole iskostuneet kansakunnan tajuntaan samalla mitalla. Siili, Kaunis ja ylpee, Rubikin kuutio ja Itket ja kuuntelet edustavat äänimaailmaltaan monitahoisempaa, jopa pidemmälle vietyä tyyliä. Aikaisempien levyjen yksinkertainen kaikki mukaan -suuntaus Hauen malliinon tehnyt tilaa monimutkaisemmille melodioille ja vaihtelevimmille sovituksille.

Määrä korvaa laadun


UB:n suuri soundi oli edelleen tallella. Lutakossa ei päästy perjantaina aivan samanlaiseen intensiteettiin kuin kahdentoista hengen ryhmällä olisi mahdollista. Sointi ei ollut parhaassa terässään, ja mikserille viittilöitiinkin ahkerasti milloin mistäkin viasta. Välillä laitteet alkoivat kiertämään, ja äänimaailma oli muutenkin tunkkaisen oloinen.

Laulajien moniäänimiksaus oli epätasapainossa. Soolo-osuudet sujuivat kuitenkin kunnialla.

Jos laatu välillä ei ollutkaan aivan yleisellä tasolla, niin määrä kompensoi parhaansa mukaan tätä puutetta. UB möi tuvan täyteen myös toisena keikkapäivänään lauantaina.

Perjantain keikka oli ainakin riittoisa. Pitkän setin päätteeksi UB soitti vielä kolme encorea. Ja saatiinhan se yleisö liikkeeseen lopuksi. Nasevasti vihoviimeisenä kappaleena soitettu Sinä lähdit pois sai aikaan sitä kaivattua säpinää.

Loppukiri nosti yleisvaikutelman plussan puolelle, ja alkuvaikutelmasta huolimatta Ultra Bra porskuttaa vieläkin vesirajan yläpuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Marko Ahosen tärpit: Uusi brittisarja Onnettomuus lupaa enemmän kuin lopulta antaa

Pentti Rasinkangas tapasi isänsä ensimmäisen kerran vasta 61-vuotiaana, mutta ei ole katkera – lastenmusiikin konkari vihjaa nyt tehneensä viimeiset laulunsa

Jyväskyläläinen Aallon perhe rakensi hätkäyttävän pihakoristeen: valtava kuusimetrinen dinosaurus kääntää ohikulkijoiden päät

Kolme keskisuomalaista taistelee moottorisahoin karhunveiston mestaruudesta – seuraa live-lähetystä tapahtumasta

17-vuotias näyttelijälupaus sai Jussi-palkinnon jo 13-vuotiaana – Eden-elokuvassa uhmakasta Jennaa näyttelevä Linnea Skog oppi isältään ja vaariltaan, että teatteri ja elokuva ovat leikkiä

Marko Ahosen tärpit: Lain Vartija on Hollywoodin poliisielokuvan perusteoksia

Korona siirsi Kuutamokeikka-esityksen Kivijärveltä Helsinkiin – Teatterimies Ville Virkkunen kirjoittaa eduskuntatyön ohessa

Moniaistiseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas – Näissä kohteissa on Tuusulan asuntomessujen elämyksellisimmät saunat

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.