Uncharted 3: Drake's Deception

Sony Computer Entertainment

PS3
Konsolisodan kovimpia aseita on yksinoikeuspelit, jotka eivät ilmesty kilpailijoiden pelilaitteilla. Siinä kahakassa Sonyn ja Playstationin tärkeimpiä tukijoita on ollut Sucker Punch, jonka toimintaseikkailu Uncharted 3: Drake's Deception on ollut vuoden odotetuimpia pelejä Pleikkarille.

Uncharted 3 on hyvin lähellä ykköstilaa, kun joulukuussa listaillaan vuoden parhaita pelejä.

Seikkailija Nathan Drake uskoo olevansa olevansa sir Francis Draken jälkeläinen. Kuuluisa tutkimusmatkailija on Nathanille suorastaan pakkomielle.

Nathan ja hänen kolme kumppaniaan etsivät tarunhohtoista Ubarin kaupunkia, jonka kerrotaan olevan tulvillaan uskomattomia rikkauksia. Seikkailu vie nelikkoa ympäri planeettaamme komeista maisemista upeisiin. Uncharted-sarjasta tulee väkisin mieleen Indiana Jones.

Jos haluatte tietää, missä pelimaailmassa mennään juuri nyt, Uncharted 3 kertoo sen täydellisesti. Enää ei riitä, että peli näyttää ja kuulostaa komealta ja että se toimii sujuvasti. Nämä vaatimukset Uncharted 3 täyttää itsestään selvästi ja komeasti.

Nyt vaaditaan kunnon tarina, joka on draamalliselta toteutukseltaan hyvää elokuvatasoa. Ihmisten pitää olla uskottavia ja mielenkiintoisia ja dialogin ja dubbauksen sekä luontevaa että näppärää. Näiden vaatimusten suhteen Uncharted 3:sta ei löydy pienintäkään valitettavaa.

Lopputulosta on helppo kutsua suureksi seikkailuksi, mutta se ei tarkoita pelkkää actionia. Jos jokin Uncharted 3:ssa ei ole jotakuinkin parasta koskaan, niin taisteleminen. Varsinkaan ampumisessa ei päästä parhaiden sotapelien tasolle. Itse ottaisin oikein mielelläni Unchartedin vaikka täysin ilman taistelemista.

Parhaimmillaan Uncharted 3 on jaksoissa, joissa kiipeillään ja etsitään oikeaa reittiä eteenpäin. Myös varjostamista ja hiipimistä on mukana. Rytmitys on kohdallaan täydellisesti. Toimintajaksoa seuraa seesteisempi osuus, yllätyksiä unohtamatta.

Älypulmat eivät ole valtavan vaikeita, mutta draaman taju näkyy niissäkin. Pelaaja ei voi jäädä jumiin, sillä peli jakaa vinkkejä anteliaasti. Jos pähkinä ei aukene, lopulta tarjotaan valmis oikea ratkaisu. Vinkkitoiminnon saa toki myös pois päältä.

Netti- ja moninpeliin on satsattu selvästi aiempaa enemmän. Itselleni Unchartedit ovat aina olleet ensisijaisesti yksinpelejä ja ovat yhä. Myös 3D-tuki löytyy.

Uncharted 3: Drake's Deception on upea kokemus, jossa on aito suuren seikkailun tunnelma. Juuri kun luulet, että peli ei voi pistää enää yhtään paremmaksi, se tekee juuri niin.

Harmi että en voi spoileripelkoisten vuoksi paljastaa suosikkiosuuksiani. Toisessa niistä on kuitenkin kuumat paikat ja toinen sijoittuu vesikulkuneuvojen hautausmaalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.