Vaatemallin jokainen liike on harjoiteltu etukäteen –  Siitä huolimatta mallin tulee viestiä olemuksellaan läsnäoloa ja levollisuutta

Vaikka yleisöstä huudeltaisiin negatiivisia kommentteja, kokenut malli ei välitä. Tuki tulee lavan takaa mallikollegoilta.

Yy kaa koo nee. Nyt käänny vähän sivuttain, jotta vaate laskeutuu kauniisti, Johanna Soilu opastaa Saija Tiaista, 42.

Jesse Sironen, 19, saa neuvon vapauttaa suu ja rentouttaa oikea olkapää.

Tiainen ja Sironen ovat tänä viikonloppuna pidettävän Muotipäivät-tapahtuman vaatemalleja. Tiainen on päivät töissä toimistossa. Sironen on tuore ylioppilas ja menossa pian armeijaan. Lavakoreografian viimeiset harjoitukset olivat keskiviikkona.

Soilun mukaan tänä vuonna muotinäytöksissä on mukana ennätysmäärä yrityksiä, yli 40.

Reilusta 30 näytösmallista suurin osa on naisia. Jotkut vaateliikkeet valitsevat itse suosikkinsa Fashion Unitin listoilta. Soilun mukaan vaateliikkeet haluavat myös pysyä ajan hermolla ja toivovat malleillekin vaihtuvuutta, joten tänään nähtävistä malleista puolet on uusia.

Näytösmalliksi tullaan kurssin kautta. Valtaosa kurssilaisista ei kuitenkaan tähtää lavoille vaan hakee itsevarmuutta ja jaksamista arkeen ja työelämään.

Catwalkilla vartalon tulee olla jatkuvassa liikkeessä, jotta vaatteet näyttävät hyvältä.

– Malli kävelee kuin kapeaa viivaa pitkin asettamalla jalan hieman ristiin toisen jalan eteen. Silloin vartalo näyttää elastiselta. Selän ja vatsan pysty- ja vaakalihaksilla lantiota työnnetään hieman eteenpäin, jolloin kädet putoavat luontevasti sivulle ja vartalo aukeaa eteenpäin, Soilu selvittää catwalk-kävelyn saloja.

Kaikki mallit kehittävät lihaksiaan kuntosalilla. Soilun mukaan yhtä tärkeää on kehonhuolto, esimerkiksi voimajooga tai pilates, jotta vartalo pysyy rentona ja elastisena.

Pää pidetään ylhäällä ja katse suoraan edessä. Toisinaan mallit ottavat kontaktia yleisöön, mutta silloin valokuviin voi tulla epäedullisia kuvakulmia.

Mallin läsnäolo näkyy levollisuutena.

– Vaikka suu ei hymyilisi, silmät hymyilevät. Takana on hyvin nukuttu yö ja sitten lavalla annat kaikkesi. Olet sillä hetkellä paras ikinä, Soilu antaa vinkkejä.

Saija Tiainen on ollut mukana Muotipäivillä kuuden vuoden ajan. Hän haki tyylikurssilta naisellisuutta.

– Olin nuorempana hevostalleilla työskentelevä poikatyttö, enkä esimerkiksi meikannut arkena ollenkaan.

Vaikka Tiainen sanoo olevansa yksityiselämässään enemmänkin introvertti kuin itseään esille tuova, lavalla olosta hän nauttii.

– Kun valot syttyvät, musiikki alkaa ja näen yleisömäärän, ajattelen että vitsi tää on siistiä. Silloin ei tarvitse enää paljon hakea hymyä.

Tiainen ottaa kontaktia yleisöön, jos näkee esimerkiksi jonkun nostavan peukkua. Yleensä hän hakee kiintopisteekseen kameran yleisön takana. Hän ei myöskään välitä, vaikka yleisö reagoisi negatiivisesti.

– Joskus kuulee päihtyneeltä jotain puolihävytöntä. Lavalla tiedän kuitenkin olevani myös kritiikin kohteena, ja se pitää hyväksyä.

Tiainen toteaa, että ikä tuo itseluottamusta. Hän korostaa, että yleisö tekee tunnelman, mutta tuen esiintymiseen esiintyjä saa malliverkostolta lavan takaa.

– Tämä on työtä, ja tehtäväni on esitellä asiakkaiden vaatteita, hän tiivistää.

Myös Jesse Sironen sanoo kohdistavansa katseensa ihmisten yli kuvaajaan.

– Silloin saa parhaita kuvia asiakkaiden käyttöön.

Yleisöstä hän ei ole saanut ikäviä kommentteja.

– Jos on kavereita katsomossa, niin sen kyllä kuulee: Hyvä Jesse, he huutavat.

Sironenkin saa tsemppiä lavan takaa kollegoilta. Siellä mallit myös auttavat toinen toisiaan pukemisessa.

– Jos jollakin on erityisen nopeat vaatteiden vaihdot, yksi ottaa häneltä kengät pois ja toinen laittaa uudet tilalle.

Johanna Soilun ja Fashion Unitin stylisti Tia Kakkolan mukaan mallimuoti on nyt luonnollinen ja kehopositiivinen. Toisin sanoen catwalkeille hyväksytään muutkin kuin yli 180-senttiset, langanlaihat ja samannäköiset naismallit.

– Tällä kertaa kuitenkaan aikuisia plusmalleja ei nähdä lavalla, sillä vaateliikkeet eli asiakkaat korostavat nyt lasten ja miesten pukeutumista. Miesmalleilta toivotaan rouheutta, iättömyyttä ja miesmäisyyttä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .