Vain yksi bändi teki voittoa ulkomailla viime vuonna

Suuri osa suomalaisartisteista teki tappiota ulkomaankiertueillaan viime vuonna. Tieto ilmenee dokumenteista, jotka Sunnuntaisuomalainen pyysi suomalaisen musiikin vientiorganisaatiolta Music Finlandilta.

Niissä 29 viime vuonna kiertuetukea saanutta yhtyettä ja artistia raportoi esiintymissarjansa taloudellisen tuloksen.

Voittoa teki vain metalliyhtye Korpiklaani, 28 artistin tulos painui kulujen jälkeen miinukselle. Tappiota tehneiden joukossa on Suomen tunnetuimpia artisteja ja yhtyeitä, kuten Michael Monroe, Von Hertzen Brothers ja Sunrise Avenue.

Kiertuetuki on opetus- ja kulttuuriministeriön verovaroista tilittämä avustus, jota Music Finland jakaa uutta levyään ulkomaankiertueella markkinoiville artisteille. Viime vuonna tukea maksettiin yhteensä 233 000 euroa.

Rockyhtye Poets of the Fallin kiertueen kulut olivat lähes 34 000 euroa suuremmat kuin tulot, ja yhtye sai Music Finlandilta esitystä kohden isoimman tuen. Kutakin yhtyeen kuudesta Saksan-keikasta tuettiin 2 500 eurolla.

Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen muistuttaa, että julkaisukiertuetuen tarkoitus on edistää artistin uraa uusilla markkinoilla ja uudelle yleisölle. Monet yhtyeet kiertävät maailmalla tulevien tuottojen toivossa.

– Lähtökohta ei ole se, että tukisimme artisteja, jotka tietävät ennakkoon tekevänsä kiertueilla voittoa.

Dokumenteista ilmenevät myös artisteille maksetut keikkapalkkiot. Rockyhtye Disco Ensemblen keskimääräinen esiintymispalkkio oli Euroopan-kiertueella noin 900 euroa. Helsinkiläinen metalliyhtye Battle Beast teki kemiläislähtöisen Sonata Arctican lämmittelybändinä 20 keikkaa ilmaiseksi.

Lue lisää sunnuntain 1.9. Keskisuomalaisesta.

Edit 2.9.2013: Toisin kuin jutussa kerrotaan, Music Finlandin suomalaisartisteille jakamaa julkaisukiertuetukea ei myönnetä verovaroista, vaan veikkausvoittovaroista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Bändi syntyi Jyväskylässä ja ukkosen isku vei sen maailmankartalle – Steve ’n’ Seagulls kiertää Pohjois-Amerikkaa jo seitsemättä kertaa

Excalionin palaset loksahtivat Laukaassa kohdilleen – Konneveden lahja metallimusiikille julkaisee uuden levyn syyskuussa

Lempi leiskui festareilla – mies kosi Tuomistonlammen laiturilla: "Ainakin vuoden verran olen miettinyt, että Naamoilla kosin"

Ukkometson tulipalo vuonna 1981 toi Jyväskylän keskustaan dramaattisen näyn – eliittiravintolan toiminta päättyi liekkeihin, mutta tarinat elävät

Päijännepurjehduksen tuuletukset nähdään tänä vuonna Säynätsalossa – venekunnat aloittavat 118 kilometrin urakkansa Padasjoelta

Katso kuvat: John Smith Rock Festivalin perjantai oli loppuunmyyty – "Tämä on vain kerta kaikkiaan aivan todella hyvin järjestetty festari"

"Pelkopalautetta on tullut monesta sarjasta" – Möröt ja nallet ovat aikansa kuvia

Palkittu uuraislainen hevoskuvaaja kokoaa näyttelyn lapsuusmaisemiinsa – katso täältä parhaita paloja

Metrilaku, bajamaja, muikut – katso tästä, kuinka hyvin pärjäät kesäbingossa

Melodista metallia soittava Arion aloitti John Smith Rock -festarin Laukaassa – katso kuvasarja

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.