Vakavasti sairas Jukka Virtanen esiintyi Jämsässä – "Välillä ollaan hyvin surullisia, välillä menee perkeleen hyvin"

– Paljon olen päässyt tekemään mielenkiintoisia asioita ihan säkällä. En oikeastaan ole pyrkinyt mihinkään. Jos joku on pyytänyt tekemään näytelmän, olen tehnyt sen äkkiä pois alta, kertoi kulttuurin, viihteen ja urheilun monitoimimies Jukka Virtanen rentoon tyyliinsä elämäurastaan miesten kotaillassa Jämsässä.

Kuhmoisten seurakunnan miestyöhön kuuluva kotailta pidettiin perjantaina Arvajan urheilutalolla. Yleisöä oli salintäysi, 110 henkeä.

Lukuisten televisio- ja elokuvatöidensä lisäksi Virtanen on kirjoittanut kymmenkunta kirjaa ja kolme oopperalibrettoa. Viihdekulttuurin pariin hän ajautui mentyään opiskeluaikoinaan hämäläisosakunnan näytelmäkerhoon. Sen vetäjä pani Virtasen opiskelemaan kaiken senaikaisesta elokuvasta.

– Tykkäsin leikkauksesta. Leikkasin Chaplinin Kuningas New Yorkissa -elokuvasta pois 11 minuutin poliittisen saarnakohtauksen ilman että puhe katkesi. Olen siis parannellut Chaplinin elokuvaa, se on mun suuria saavutuksia, hän nauratti yleisöä.

"Välillä ollaan hyvin surullisia, välillä menee perkeleen hyvin"

Leikkaajan näkökulma on ollut hyvä ohjenuora myös myöhemmissä näytelmien teossa. Laulunsanoituksia hän on tehnyt 300 ja suomentanut paljon tekstejä. Siinä on auttanut armeijassa saatu hyvä sähköttäjäntaito.

Pitkälle uralle mahtuu monia sattumuksia  ja kohtaamisia, tv-juontaja Niilo Tarvajärvestä puolalaisnäyttelijä Zbigniew Cybulskiin.

– Cybulski sanoi, ettet sinä ole suomalainen, vaan slaavi. Räjähdin nauruun ja hän yritti lyödä minua haarukalla. Mutta sitten meistä tuli tosi hyvät ystävät.

– On ollut ihan mukava elämä, mutta on siinä ollut vastoinkäymisiäkin, hän summasi.

Yksi niistä on kaksisuuntainen mielialahäiriö, joka on vaivannut pitkään.

– Välillä ollaan hyvin surullisia, välillä menee perkeleen hyvin. Olen mää ollut hullujenhuoneessakin, kun meno oli pahimmillaan. Churchillkin sairasti sitä ja kaikki suurmiehet. Mutta elämä on ollut mukava retki.

Urheilu ja liikunta pitivät kasassa

Urheilu ja liikunta on ollut tärkeää, se on pitänyt kasassa.

– Olen perustanut kaksi urheiluseuraa, Zoomin ja Kansainväliset koskelaiset, on käyty pelaamassa pitkin maailmaa jääkiekkoa ja muuta.

Virtanen on aina korostanut jämsänkoskelaisuutta tärkeänä kasvuympäristönä. Valtaosin keski-iän ylittänyt yleisö kuunteli ja kyseli tarkoin, monelle Virtasen vaiheet olivat hyvin tuttuja ja yhteisiä kosketuspintojakin löytyi. Erkki Lehmus kertoi, kuinka oli nuorena miehenä päässyt statistiksi Kaipolan paperitehtaalla kuvattuun Virtasen ohjelmaan Viira – viihdettä paperitehtaalta.

– Sinä komensit, että menes poika tuonne taukotilaan syömään eväitä, ja kun ylimestari sen kuuli, hän määräsi hakemaan uudet työvaatteet. Myöhemmin olinkin sitten 30 vuotta viiratehtaan päällikkö, Lehmus muisteli.

"Partasienivalssi" päätti illan

Illan päätteeksi Virtanen lauloi Heikki Lahden ja Katja Lampisen säestämänä sanoittamansa Partasienivalssin, Partisaanivalssina paremmin tunnetun.

– Lukihäiriöisenä luin sen ensin Partasienivalssiksi.

Hauskasti se soi Partasienivalssin sanoillakin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .