Vanhat kuvat: Kuvaamataidekurssilta apua materialismin paineeseen Laukaassa

Keskisuomalainen kertoi 15.8.1959 Laukaan kirkonkylän kansakoululla järjestetystä kuvaamataidekurssista. Kurssi oli kaksiviikkoinen ja nuorisotyö- ja raittiuslautakuntien järjestämä. Opettajana toimi taiteilija Erkki Heikkilä (1933-1996).

Osallistujia oli 14, joista kolme poikia. Kurssilaiset hakivat aiheensa luonnosta, ja koulun ympäristö tarjosi hyvät mahdollisuudet laajoine näköaloineen.

Kyllikki Hirvinen oli varma, että kurssilla opitaan saamaan sanottava ”esiin yksinkertaisesti, ja opimme löytämään rikkaita värejä”.

Kansakoulun opettaja Kyllikki Kovanen toivoi saavansa oppia, jotta voisi opettaa omia oppilaitaan paremmin.

 

Kurssilla oli myös kolmas Kyllikki, sukunimeltään Ahonen. Hän oli vasta äskettäin innostunut piirtämiseen.

Kurssilaiset vakuuttavat, etteivät pelkää viedä töitään arvosteltaviksi. Kurssin opettaja osoittaa työn hyvät ja huonot puolet jokaisesta maalauksesta.

– On opettavaista nähdä oma työ toverin työn rinnalla ja kuulla molemmista puolueeton arvostelu, kertoi monta vuotta maalaamista harrastanut Pauli Kukko.

Taiteilija Heikkilä selvensi toimittajalle, että ”taidetta ei voi opettaa. Voi vain antaa sysäyksiä ja herättää näkemään".

Laukaan kunnan suhtautumista nuorisotyöhön Heikkilä kiitteli. Henkisten arvojen vaaliminen aineellistuvassa ja koneellistuvassa maailmassa on ihmisen kehitykselle tärkeää, ne ovat ”ilmanottoaukkoja” materialismin paineessa, Heikkilä pohti.

Heikkilä maalasi myöhemmin urallaan julkista taidetta, mm. seinämaalauksen Jyväskylän Cygnaeus-kansakouluun 1963, lasimaalauksen Tammisalon kappeliin 1970 sekä seinämaalauksen Helsingin rautatieaseman yläravintolaan 1982, kerrotaan kuvataiteilijamatrikkelissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .