Vanhat kuvat: Nuorin ja vanhin torimyyjä Jyväskylän kauppatorilla

Kesällä 1959 Keskisuomalaisen toimittaja poikkesi vilkkaalla Jyväskylän torilla. Toimittaja kuvailee näkymää näin:

"Parhaana myyntiaikana tori on näkymä, joka värikkyydessä ja eloisuudessa hakee vertaistaan. Kauppiaat ovat levittäneet tavaransa ostajien nähtäväksi: vihanneksia, kukkia, hedelmiä ja kalaa on saatavana. Juuri saapuneita - päivän hinnat. Torin laidalla seisovat hevoset juurikasvein lastattuine rattaineen, jäätelökoju ja makkarakioski on pystytetty toiseen nurkkaukseen..."

Torimyyjien veteraaneja edusti jo 50 vuotta Jyväskylän torilla torikauppaa tehnyt palokkalainen 79-vuotias R. Rinta, joka möi hevoskärryistään perunaa asiakkaille.

 

Torin nuorin kauppias mahtoi olla 11-vuotias Tuula Ritvanen. Hän oli saapunut Rutalahdelta äitinsä Martta Ritvasen kanssa myymään äidin kutomia iloisenvärisiä mattoja. Toista päivää torikauppiaana ollut Tuula-tyttö harmitteli, kun matot eivät kuumassa kelissä menneet kaupaksi. 29 Aiemmin viikolla lehdessä julkaistujen torihintojen mukaan torilta sai ostaa uutta perunaa hintaan 350 mk/kg, uusia porkkanoita 60-70 mk/nippu ja sipulia 60 mk/nippu. Muikkua, ahventa ja silakkaa sai hintahaitarilla 60-200 mk/kg, mutta siiasta sai pulittaa jo 400 mk/kg ja lohi oli todellista arvokalaa, hinnaltaan 1000 mk/kg.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .