Vanhat kuvat: Pikapuhelin Haapamäen aseman junanlähettäjälle

Toukokuun lopussa 1959 Keskisuomalainen uutisoi Haapamäen aseman junanlähettäjän toimiston saaneen käyttöönsä ajanmukaisinta puhelintekniikkaa maassamme. Viisiviikkoisen asennusrupeaman jälkeen oli toiminnassa VR:n sisäistä puhelinliikennettä varten moderni junanlähettäjän pikapuhelin. Laitteistoon kuului puhelinlaite ja releteline, jossa oli 180 relettä pikapuhelimen toimintoja varten. Puhelimesta voitiin vain valintalevyä pyörittämällä olla yhteydessä kaikille liikennepaikoille, joissa oli käytössä linja-automaattipuhelin.

Laitteen kehuttiin helpottaneen puhelimessa asiointia: ennen junanlähettäjä tarvitsi kahdeksan käsiliikettä yhtä puhelua kohti, nyt vain kaksi. Koska laitteeseen kuului mikrofoni, kädet jäivät vapaaksi muistiinpanojen tekemistä varten.

Uusi puhelinlaite sisälsi kaksi nauhalinjaa, eli vaikkapa junanlähettäjä ja junanohjaaja voivat samanaikaisesti puhua puhelimessa. Laitteeseen kuuluneet magnetofonit tallensivat keskustelut noin vuorokaudeksi, minkä jälkeen tallenteet pyyhkiytyivät automaattisesti pois.

Puhelinlaitteeseen sisältyi myös kuulutuslinja - mikrofonin välityksellä voitiin kuuluttaa tiedot junien lähtö- ja tuloajoista, jotka kaikuivat matkustajien kuuluville aseman kovaäänisistä.

Kuvassa junanlähettäjä, kirjuri Jorma Mattila on uuden pöytäkojeen ja mikrofonin ääressä Haapamäen aseman junanlähettäjän toimistossa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .