Vanhat kuvat: Ykköset päällä ammattikouluun pyrkimässä

Keski-Suomen keskusammattikoulun pääsykokeet järjestettiin 2.6.1959 Jyväskylässä. Ammattikouluun pyrki yhteensä 857 nuorta, hakijoista yli kolmesataa oli tyttöjä.

Kuvan nuorella miehellä on tavoitteena päästä opiskelemaan keskusammattikoulun graafiselle osastolle. Kuvatekstin mukaan testi näytti jännittävän opettajaa yhtä paljon kuin oppilastakin

 

Pyrkineistä noin 400 valittiin opiskelemaan ammattiin. Suosituin linja oli autonasentajalinja, jolle pyrki 119 oppilasta. Pyrkijöiden alaikäraja oli 15 vuotta, muutamilla linjoilla, kuten keittäjä- ja rakennusalalla ikäraja oli tätä korkeampi.

Hakijoilla tuli olla kansakoulun päästötodistus tai sitä vastaava oppimäärä. Pyrkijät saivat valita kaksi vaihtoehtoista linjaa, joista lopullisen valinnan ratkaisi pääsykokeen tulos ja sopivaisuustesti. 29 Keskisuomalaisen toimittaja kävi haastattelemassa pyrkijöiden tunnelmia koulun pihalla, jossa parhaimpiinsa pukeutuneet pyrkijät rentoutuivat ja lepuuttivat hermojaan testien jälkeen. Tytöillä oli päällään mekot, pitkät takit ja korkokengät. Pojilla oli päällään puku tai vähintäänkin pikkutakki ja suorat housut ja kravatti tietenkin kaulassa. 29 Pyrkijöiden mielialat vaihtelivat toimittajan mukaan täysin rauhallisesta hirveän jännittyneeseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .