Videopeleistä tehdään uusintoja – katso mitkä ovat onnistuneet

Kun alkuperäisistä ideoista on pulaa, käännytään helposti uusintaversioiden puoleen. Peleistä tehdäänkin kiihtyvällä tahdilla uusvanhoja painoksia, ja joukossa on niin laatua kuin kyvyttömyyttäkin. Tässä viisi parasta esimerkkiä siitä, kuinka uusintaversio tulisi tehdä.

Super Mario All-Stars (Nintendo, 1993)

Nintendo on näyttänyt mallia monessa pelialan teknisessä innovaatiossa ja pelimekaniikan kehityksessä. Niin myös uusintaversioissa – yksi ensimmäisistä asettikin riman heti korkealle. Super Mario All-Stars sisälsi numerojärjestyksessä kolme ensimmäistä Mario-tasohyppelyä ja remasteroi niiden ulkoasut ja äänet upeasti uudelle vaatimustasolle, hioi pelattavuutta sekä lisäsi uuden tallennussysteemin. Mukana oli myös haastava Super Mario Bros.: The Lost Levels (1986), jota ei oltu aiemmin julkaistu Japanin ulkopuolella.

Metal Gear Solid: The Twin Snakes (Silicon Knights, 2004)

Hideo Kojiman alkuperäinen Metal Gear Solid (1998) on yksi suurimmista peliklassikoista, ja sitä on vaikea ylittää. Eikä The Twin Snakes -uusintaversio siihen pystykään, mutta sen uusitut grafiikat ja äänet sekä muutokset pelihahmon kykyihin ja vihollisten käyttäytymiseen tarjoavat silti mielenkiintoisen vaihtoehdon. Elokuvaohjaaja Ryuhei Kitamura puolestaan ohjasi välianimaatiot tyylikkäästi uusiksi.

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD (Nintendo 2013)

Elävää piirrettyä imitoiva The Legend of Zelda: The Wind Waker (2002) tarjoaa yhä säväyttävän kokemuksen, mutta sen erinomainen uusintaversio on yksi kauneimmista peleistä koskaan. Nintendo siirsi klassikon harvinaisen taidokkaasti moderniin Full HD -aikaan ja muokkasi samalla pelirytmiä ja lisäsi ominaisuuksia. Näistä oleellisin oli pelikartan siirtäminen Wii U:n tablettiohjaimelle – merellä seilaaminen oli luontevampaa, kun enää ei tarvinnut pysähtyä tutkimaan reittejä.

Another World: 20th Anniversary (The Digital Lounge, 2014)

Éric Chahin elokuvallinen 2D-toimintaseikkailu Another World oli niin paljon edellä aikaansa vuonna 1991, että se tuntuu yhä tuoreelta. Se myös näyttää siltä, sillä juuri näin uusintaversioiden toivoisikin suhtautuvan ulkoasuun: grafiikka uusittiin kokonaan, mutta alkuperäistä kunnioittaen. Nyt peli näyttää täydessä teräväpiirrossa siltä, miltä sen nostalgisissa ajatuksissa muistaakin näyttävän. Lisätty vaikeustaso haastaa puolestaan alkuperäisenkin version taitajat uppoutumaan jälleen tähän minimalistisen kerronnan merkkipaaluun.

3D After Burner II (M2, 2015)

Pieni japanilainen pelitalo M2 on ilahduttanut peliharrastajia tekemällä säntillisiä käännöksiä Segan 1980- ja 90-lukujen kolikko- ja konsolipeleistä Nintendo 3DS:lle. 3D Galaxy Force II:n ohella näistä paras on 3D After Burner II, joka osoittaa, miten tärkeää tällainen pelikulttuurin taltiointi on – näin voidaan kokea harvinainen kolikkopeli, mikä muuten olisi nykypäivänä miltei mahdotonta. 3D After Burner II näyttää lisäksi fantastiselta konsolin 3D-tehosteella ja mukana on myös uusi pelimuoto, jossa 2D-räiskintöjen maestro Hiroshi Iuchi saa kunnioittaa alkuperäistä.

Lue keskiviikon 18.2. Keskisuomalaisesta arvio The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D -uusintaversiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Pentti Rasinkangas tapasi isänsä ensimmäisen kerran 61-vuotiaana – on saanut saman palkinnon kuin Röllin luoja ja kertoo nyt tehneensä viimeiset laulunsa

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

Marko Ahosen tärpit: Bond-seikkailu Mustekala muistuttaa nimeään ja on kovin vetelä esitys

Sienimetsässä näyttää nyt todella hyvältä – asiantuntija Jenna Purhonen kertoo, miten limanuljaska nyljetään oikeaoppisesti

Nämä olympialaiset järjestetään koronasta huolimatta – Jämsään odotetaan satoja juoksijoita

Jyväskylässä työskennellyt lääkäri Pippa Laukka panee 11 julkkiksen elämän kuntoon – Elämäntaparemontissa keuruulaisille tuttu Jippu

Jyväskylän Rock In The City peruuntui, kaksi sinne buukattua kotimaista kärkibändiä sai äkkipestin samalle viikonlopulle Lutakon Lippaan

Pieni pintaremontti voi nostaa myytävän asunnon kiinnostavuutta hurjasti – "Asiat, jotka ovat häirinneet asukasta, haittaavat todennäköisesti myös ostajaa"

Marko Ahosen tärpit: James Bond ottaa pitkän askeleen vähemmän höpsömpään suuntaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.