Videopelit mullistanut klassikko on jo 30-vuotias ja yhä ajankohtainen

Syyskuun 13. päivä vuonna 1985 oli käännekohta videopeleille. Silloin Japanissa julkaistiin Shigeru Miyamoton sydänprojekti Super Mario Bros., joka mullisti niin tasohyppypelit kuin alan laajemminkin.

Super Mario Bros.:n monipuoliset kentät, persoonalliset viholliset ja upea esillepano muuttivat käsityksen siitä, mitä pelin toivottiin tarjoavan.

Keskiössä oli pelin tähti, Super Mario. Hahmon tarkka ja vauhdikas ohjaaminen tuntui luontevalta ja antoi mahdollisuuden kehittyä taitavaksi pelaajaksi haastavien kenttien parissa. Samalla Super Mario Bros. oli kuitenkin helposti lähestyttävä vasta-alkajallekin. Tasohyppelyn suursuosittu kantateos avasikin videopelit suurelle yleisölle.

Marion yllättävä ominaispiirre sai myös pelin erottumaan edukseen. Mario keräsi erikoisesineitä, jotka kasvattivat hänen kokoaan ja antoivat kyvyn heitellä tulipalloja. Ne muuttivat pelattavuutta ja antoivat pelaajalle tuoreita tapoja kenttien läpäisyyn. Tällaisesta hahmonkehityksestä on tullut sittemmin oleellinen osa videopelejä.

Harva 1980-luvun peli on yhtä legendaarinen tai kestänyt aikaa yhtä kunniakkaasti. Saavutuksesta tekee vielä hienomman se, että kyseessä on peli, joka on aina ollut muille malliksi. Harva on kuitenkaan ylittänyt alkuperäisen, jonka pelaaminen tuntuu yhä hauskalta. Siitä alkoi myös pelisarja, joka on noin 300 miljoonalla myydyllä pelillä kaikkien aikojen suosituin.

30 vuoden merkkipaalua juhliva Super Mario Bros. on ajankohtaisempi kuin aikoihin, sillä merkkipäiväksi saapunut Wii U:n Super Mario Maker antaa rakentaa ensimmäistä kertaa omia Mario-kenttiä.

Lue Super Mario Makerin arvio keskiviikon 16.9. Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.