Viikate pisti videot pakettiin

Kouvolasta alun perin ponnistaneen Viikatteen laulajakitaristi Kaarle Viikate, omaa sukua Kalle Virtanen, seisoo ryhdikkäänä Kouvolan pian viisikymmentävuotiaan teatterin lavalla. Hänen vieressään loistaa juontajapari Katja Ståhl, joka näyttää erehdyttävästi Marilyn Monroelta. Kaksikko on parhaillaan spiikkaamassa käyntiin "jokavuotista V-videogaalaa, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa".

- Sehän oli mainio suoritus! Mutta otetaan silti vielä kerran, ohjaajan pallilla istuskeleva, Stam1nan laulajakitaristinakin tunnettu Antti Hyyrynen nyökkäilee ja jatkaa:

- Kuvaaminen on ehkä siisteintä toimintaa ikinä. Varsinkin Viikatteen kanssa filmaaminen!

Kaihoisan ja raskaan rautalankarockin lähettiläät ikuistavat dvd:lle päätyvää materiaalia vanhassa kotikaupungissaan, vaikka orkesterin muusikot asuvatkin nykyään muissa maisemissa. Bändi on muutenkin säilyttänyt läheiset suhteet entisiin kotikulmiinsa. Viikate esimerkiksi treenaa yhtyeen tuotannon äänittäneen Jari-Jukka Nippalan vanhan asuintalon pihamökissä. Puurakennuksen akustiikka on varsin hyvä - toisin kuin Viikatteen ensimmäisessä treenikämpässä yli kymmenen vuotta sitten.

- Se oli sellainen tyly betonibunkkeri. Rummuista lähti tietysti hirveä möykkä, joten pientä kitaravahvistinta piti huudattaa täysillä. Sitä melun määrää voi vain arvailla, nauraa rumpali Simo "Simeoni Viikate" Kairistola.

Omalla vastuulla

Kuten jo ingressissä ehdittiin mainita, Viikate tunnetaan näyttävistä musiikkivideoistaan. Bändi ja ohjaaja Joonas Berghäll ovat usein ammentaneet ideoita suosikkielokuvistaan; muun muassa Komisario Palmun etsivätoimiston tunnelmasta tai Spede Pasasen lännenelokuvien maailmasta.

Myöhemmin tänä vuonna Viikate siis julkaisee kaikki kymmenen promovideotaan samassa paketissa.

- Kehiteltiin viitekehykseksi tällainen V-videogaala, jonka aikana palkitsemme tai moitimme omia tekeleitämme. Saadaan vähän erikoisempi meininki verrattuna moniin muihin dvd-julkaisuihin, Kalle kertoo.

- Gaalapalkintojen jakamisesta vastaavat monet tutut kasvot. Omien roolihahmojemme lisäksi lavalla nähdään myös muita suomalaisia rockmuusikoita. Pystejä saavat muun muassa Viikatteen mustavalkoisin tekele, mahtavin playback-musiikki ja paras eli kallein video.

Kuka sitten vastaa tulevan julkaisun alkuperäisestä ideoinnista? Virtanen hymähtää.

- Nyt täytyy kyllä ottaa vastuu omille harteille. Vietin sopivaksi katsotun verran laatuaikaa Hyyrysen Antin kanssa ja sieltähän se sopivan humoristinen käsikirjoitus sitten lopulta pulpahti ihmisten ilmoille.

Kummallisia lomalaisia

V-videogaalan juontomateriaalin kuvaamiseen uppoaa lopulta pari päivää ja aikataulu paukkuu tiukkana alusta loppuun asti. Laulajakitaristi Virtanen tullaan näkemään dvd:llä monessa eri roolissa ja sama koskee muitakin Viikatteen pelimanneja. Basisti Erkka "Ervo Viikate" Koskinen ja kitaristi Ari "Arvo Viikate" Taiminen saavat kiskoa päällensä esimerkiksi sukelluspuvut.

- Eihän sitä kumiasua tahtonut saada millään päälle. Olisi kai pitänyt sivellä jotakin öljyä iholle luiston lisäämiseksi, Erkka pudistelee päätään onnistuneiden roolisuoritusten jälkeen.

Mutta miksi ihmeessä juuri sukelluspuku?

- Mehän siis esitimme kummallisia lomalaisia, jotka on hälytetty pikavauhdilla palkintogaalaan. Lopullinen juoni selviää sitten dvd:ltä, joka muuten ilmestyy näillä näkymin lokakuussa, Ari naurahtaa.

Videogaalan ohella Viikatteen dvd:lle pakataan myös runsaasti lisämateriaalia.

- Luultavasti sinne päätyy niin paljon bonuksia kuin dvd:lle vain suinkin mahtuu. Materiaalia löytyy kasapäin, joten joudumme pikemminkin karsimaan kuin haalimaan puolikuntoista aineistoa, Virtanen päättää.