Viikate pisti videot pakettiin

Kouvolasta alun perin ponnistaneen Viikatteen laulajakitaristi Kaarle Viikate, omaa sukua Kalle Virtanen, seisoo ryhdikkäänä Kouvolan pian viisikymmentävuotiaan teatterin lavalla. Hänen vieressään loistaa juontajapari Katja Ståhl, joka näyttää erehdyttävästi Marilyn Monroelta. Kaksikko on parhaillaan spiikkaamassa käyntiin "jokavuotista V-videogaalaa, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa".

- Sehän oli mainio suoritus! Mutta otetaan silti vielä kerran, ohjaajan pallilla istuskeleva, Stam1nan laulajakitaristinakin tunnettu Antti Hyyrynen nyökkäilee ja jatkaa:

- Kuvaaminen on ehkä siisteintä toimintaa ikinä. Varsinkin Viikatteen kanssa filmaaminen!

Kaihoisan ja raskaan rautalankarockin lähettiläät ikuistavat dvd:lle päätyvää materiaalia vanhassa kotikaupungissaan, vaikka orkesterin muusikot asuvatkin nykyään muissa maisemissa. Bändi on muutenkin säilyttänyt läheiset suhteet entisiin kotikulmiinsa. Viikate esimerkiksi treenaa yhtyeen tuotannon äänittäneen Jari-Jukka Nippalan vanhan asuintalon pihamökissä. Puurakennuksen akustiikka on varsin hyvä - toisin kuin Viikatteen ensimmäisessä treenikämpässä yli kymmenen vuotta sitten.

- Se oli sellainen tyly betonibunkkeri. Rummuista lähti tietysti hirveä möykkä, joten pientä kitaravahvistinta piti huudattaa täysillä. Sitä melun määrää voi vain arvailla, nauraa rumpali Simo "Simeoni Viikate" Kairistola.

Omalla vastuulla

Kuten jo ingressissä ehdittiin mainita, Viikate tunnetaan näyttävistä musiikkivideoistaan. Bändi ja ohjaaja Joonas Berghäll ovat usein ammentaneet ideoita suosikkielokuvistaan; muun muassa Komisario Palmun etsivätoimiston tunnelmasta tai Spede Pasasen lännenelokuvien maailmasta.

Myöhemmin tänä vuonna Viikate siis julkaisee kaikki kymmenen promovideotaan samassa paketissa.

- Kehiteltiin viitekehykseksi tällainen V-videogaala, jonka aikana palkitsemme tai moitimme omia tekeleitämme. Saadaan vähän erikoisempi meininki verrattuna moniin muihin dvd-julkaisuihin, Kalle kertoo.

- Gaalapalkintojen jakamisesta vastaavat monet tutut kasvot. Omien roolihahmojemme lisäksi lavalla nähdään myös muita suomalaisia rockmuusikoita. Pystejä saavat muun muassa Viikatteen mustavalkoisin tekele, mahtavin playback-musiikki ja paras eli kallein video.

Kuka sitten vastaa tulevan julkaisun alkuperäisestä ideoinnista? Virtanen hymähtää.

- Nyt täytyy kyllä ottaa vastuu omille harteille. Vietin sopivaksi katsotun verran laatuaikaa Hyyrysen Antin kanssa ja sieltähän se sopivan humoristinen käsikirjoitus sitten lopulta pulpahti ihmisten ilmoille.

Kummallisia lomalaisia

V-videogaalan juontomateriaalin kuvaamiseen uppoaa lopulta pari päivää ja aikataulu paukkuu tiukkana alusta loppuun asti. Laulajakitaristi Virtanen tullaan näkemään dvd:llä monessa eri roolissa ja sama koskee muitakin Viikatteen pelimanneja. Basisti Erkka "Ervo Viikate" Koskinen ja kitaristi Ari "Arvo Viikate" Taiminen saavat kiskoa päällensä esimerkiksi sukelluspuvut.

- Eihän sitä kumiasua tahtonut saada millään päälle. Olisi kai pitänyt sivellä jotakin öljyä iholle luiston lisäämiseksi, Erkka pudistelee päätään onnistuneiden roolisuoritusten jälkeen.

Mutta miksi ihmeessä juuri sukelluspuku?

- Mehän siis esitimme kummallisia lomalaisia, jotka on hälytetty pikavauhdilla palkintogaalaan. Lopullinen juoni selviää sitten dvd:ltä, joka muuten ilmestyy näillä näkymin lokakuussa, Ari naurahtaa.

Videogaalan ohella Viikatteen dvd:lle pakataan myös runsaasti lisämateriaalia.

- Luultavasti sinne päätyy niin paljon bonuksia kuin dvd:lle vain suinkin mahtuu. Materiaalia löytyy kasapäin, joten joudumme pikemminkin karsimaan kuin haalimaan puolikuntoista aineistoa, Virtanen päättää.

Uusimmat

Tänään

Kolumni: Aika jolloin uskallettiin olla hitaita – tältäkö tuntui kun televisio-ohjelmat antoivat katsojalle tilaa käyttää omaa mielikuvitusta

Uusi KSML.fi-visa testaa maakunnallisen tietämyksesi – kokeile miten hyvin tunnet knoppitietoa Keski-Suomesta

Kolumni: Sohvaperunat on tv-ohjelmien aatelia – legendaarinen lausekin olisi jäänyt syntymättä ilman ohjelmaa

"Virkamieshän minusta lopulta tuli" – liikunnan elämäntyöläisestä Erkki Huovisesta, 70, on tullut eläkkeellä autonkuljettaja, lastenhoitaja ja osa-aikainen talonmies

Kolumni: Ei ole olemassa huonoa ideaa tv-sarjalle

Surffari Annikan maailma muuttui, kun selkään ilmestyi haava – edessä oli uuden elämän opettelu ilman sormia ja varpaita

Jyväskyläläinen Markku Latvala kohtasi golfkerholla formulatähden – "Rennon ja vaatimattoman oloinen mies"

Mikke Valkonen, 23, painoi niin paljon, että kuntosalin vaaka näytti erroria – nyt ihmisen verran kiloja karistanut mies valmistuu ammattikoulusta ja aikoo personal traineriksi

Entiseltä JYP-valmentajalta kirja jääkiekon ja elämän kulmakivistä

230-vuotias tykki juhlisti 50-vuotiasta yhdistystä – Valmetin eläkeläiset ovat aktiivisia ja jopa kokoustilat meinaavat jäädä toisinaan ahtaiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.