Vuosi elämää aarniometsässä

Sankat metsät levittäytyivät muinoin yli koko pohjoisen Euroopan. Teollistuminen on tuhonnut suurimman osan metsistä, mutta paikka paikoin pieniä aarniometsiä on yhä jäljellä, ja ne ovat villisikojen, isokauriiden ja kettujen turvapaikkoja.

Metsä täytyy pesänrakennuspuuhista keväisin, ja kuhina käy myös valtavissa muurahaiskeoissa. Ukkonen sytyttää nopeasti leviävän metsäpalon. Eläimet pakenevat tai suojautuvat maakoloihin, mutta kevätkukat toipuvat nopeasti ennalleen.

Upeasti kuvattu dokumentti hyödyntää muun muassa time lapse -tekniikkaa ja teräväpiirtoa.

Avara luonto:
Metsän valtakunta
TV1 klo 18.45

Huippukokki sai tv-sarjan

Ainakin itseltäni on aiemmin jäänyt huomaamatta TV5:n ruuanlaitto-ohjelma Akselin hauskat ateriat. Kyseinen Akseli on ensimmäisen Top Chef -kisan voittanut Akseli Herlevi.

Ohjelmassa vierailee julkkiksia, ja jokaisessa jaksossa on oma teemansa. Tänään Akselin vieraina ovat sisarukset, radiojuontaja Annika Metsäketo ja laulaja Tomi Metsäketo. Akseli neuvoo uuden hyvän reseptin sisarusten keskeiselle illalliselle.

Akselin hauskat ateriat
TV5 klo 14.15

Mahler, Paasikivi ja Kortekangas

Kausikortin tähtinä laulavat mezzosopraano Lilli Paasikivi ja baritoni Jaakko Kortekangas. He esittävät Gustav Mahlerin lauluja kokoelmasta Des Knaben Wunderhorn. RSO:ta johtaa kapellimestari Sakari Oramo. Konsertti on taltioitu Musiikkitalossa 6. lokakuuta.

Ohjelmassa nähdään myös Paasikiven ja Kortekankaan haastattelut. Miltä tuntuukaan hypätä lavalle esiintymään, kun keikka on buukattu saman päivän aamuna?

Kausikortti:
Paasikivi & Kortekangas
Yle Teema klo 20.00

Bilettäjä löytää elämän tarkoituksen

Canal+:n uusi HBO-sarja Enlightened alkoi USA:ssa noin kuukausi sitten ja on ainakin pieni tv-tapaus. Nelikymppinen Amy Jelicoe (Laura Dern) on kova bilettämään ja pitää ulkonäköään hyvin tärkeänä asiana. Sitten iskee ikäkriisi. Amy ryhtyy pohtimaan elämän tarkoitusta havaijilaisella maatilalla. Kuukautta myöhemmin hän palaa kotiin täysin muuttuneena, henkistyneenä ihmisenä. Tyylilaji on draamakomedia.

Amy Jelicoe
Canal+ Series klo 13.05

Ilta päättyy rock´n´rollilla

TV2:n illan päättää kahden yhtyeen konserttitaltiointi viime kesän Roskilden rock-festivaaleilta. Ensin lauteille nousee norjalainen Kaizers Orchestra ja sitten brittibändi Arctic Monkeys.

Norjalaisesta rock-musiikista tulee mieleen kirkonpoltto-heavy, mutta Kaizers Orchestra on toista maata. Vuonna 2000 perustettu yhtye laulaa norjaksi, ja on silti noussut suosioon myös kotimaansa ulkopuolella. Erinomaisena live-yhtyeenä tunnetun Kaizers Orchestran musiikkia on usein kutsuttu mustalais-rockiksi.

Indie-rockia soittava Arctic Monkeys oli ensimmäisiä yhtyeitä, joka nousi suureen suosioon ja hittilistoille internetin avustuksella. Vuonna 2005 julkaistu single I Bet You Look Good on the Dancefloor oli brittilistan ykkönen. Sitä seurannut albumi menestyi myös erinomaisesti ja sai useita musiikkialan palkintoja.

Yle Live: Kaizers Orchestra
TV2 klo 00.05
Yle Live: Arctic Monkeys
TV2 klo 00.45

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Marko Ahosen tärpit: Komisario Montalbano palaa telkkariin vuosien poissaolon jälkeen

Nallehaaste innosti aikuisetkin leikkimään – poikkeusolojen leluleikkiin liittyy kaksi merkittävää tekijää

Runoilija Katariina Vuorinen jäi koronajumiin Chileen yli kahdeksi kuukaudeksi: "En osannut pelätä, olo oli kuin herran kukkarossa – tai rouvan"

Taiteilija Pekka Luukkonen kiittelee ratkaisuaan, jonka jälkeen maanantait ovat olleet mukavia – hänen mukaansa taideteoksen syntyvaiheissa on usein paljon samaa kuin parisuhteessa

Marko Ahosen tärpit: Kasarikankkunen syntyy vain, mikäli katsoja itse muistaa 1980-luvun

Suomessa katoaa ihminen joka päivä – Heistä moni löytyy nopeasti, mutta osa ei koskaan

Jyväskyläläisen ohjaajan dokumenttisarja nyt televisiossa – retkiä Jyväskylän Älylään, Päijänteelle ja Saarijärvelle

Marko Ahosen tärpit: Benjamin Button syntyi vanhuksena ja kuoli vanhuuteen vauvana

Näinkin voi käydä: Tankero-englanti nosti jyväskyläläisen selostajan kansainväliseen valokeilaan – "Vedimme homman tahallaan överiksi"

Radio Keskisuomalainen tuo heinäkuun lauantai-iltoihin kuulijoita ihastuttaneen toivekonsertin – "En ole koskaan saanut niin paljon positiivista palautetta"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.