Worms Collection – Team 17

Myydyimpien pelien tilastoissa keikkuu nykyisin ennätyksellisen paljon suosittujen hittipelisarjojen jatko-osia. Pelimarkkinat ovat kahden vuosikymmenen aikana kypsyneet nopeasti kannattavaksi liiketoiminnaksi, jossa yhä useampi kassamagneetti kuuluu tunnettuun, suurella rahalla rakennettuun pelibrändiin.

Viime vuosituhannen puolella peliviihteen markkinat olivat huomattavasti vaatimattomammat. Verrattain pienellä budjetilla rakennettu peli saattoi nousta hitiksi, mikäli sen taustalta löytyi tarpeeksi laadukkaasti toteutettu, mielenkiintoinen peli-idea.

Brittiläisen Team 17 -pelitalon Worms on mainio esimerkki pelisarjasta, joka nousi 1990-luvulla maailmanmaineeseen huomattavan pienellä budjetilla. Loistavasti menestyneet ensimmäiset Worms-osat kuuluvat useimpien peliveteraanien nuoruusmuistoihin. Myöhemmin saagan uudistumisyritykset ovat epäonnistuneet, eivätkä myyntiluvut ole enää nousseet totutulle tasolle markkinointiponnisteluista huolimatta.

Alun perin Amiga- ja pc-alustoille lanseeratun Worms-pelisarjan kantavana ideana on hampaisiin asti aseistettujen matojoukkueiden kisailu. Vastapuolen joukkueita rangaistaan mitä mielikuvituksellisimmilla aseilla, sillä konventionaalisten kuritusmuotojen lisäksi tarjolla on esimerkiksi banaanipommeja, räjähtäviä lampaita ja ilmaiskuja.

Vuoropohjaisen taistelun peli-idea on yksinkertaisuudestaan huolimatta nerokas. Vastapuolen nöyryyttäminen vaatii taktikointia ja osaamista, sillä esimerkiksi pommituksissa pelaajan täytyy ottaa huomioon lentoaikojen ja -reittien lisäksi myös tuulen suunta ja maaston rakenne.

Pelisarjan ensimmäiset 1990-luvun alkupuolella nähdyt osat ovat nykymittapuulla äärimmäisen alkeellisia, mutta itse peli-idea on säilynyt vuosikymmenien saatossa muuttumattomana. Worms Collection kerää yhteen pakettiin kolme pelisarjan edistyksellisempää konsolikäännöstä: mukana on perinteisten sivulta kuvattujen osien lisäksi myös sarjan pelihahmon silmin kuvattu 3d-versio. Worms-perheen virheaskeleeksi osoittautunut epäonnistuminen on myöhemmin myönnetty myös sarjaa kehittelevän Team 17 -pelitalon sikariportaassa, sillä sittemmin Wormseissa on palattu perinteiseen konseptiin.

Worms-sarjan faneille matohupailuja yhteen koteloon kokoava Worms Collection on hyvä hankinta. Vuodet eivät ole syöneet nerokkaan peli-idean kiehtovuudesta muruakaan: hervoton matosota on edelleen äärimmäisen viihdyttävää ajanvietettä.

Kokoelmaversion suuri ongelma on sisällön kierrätys: kattauksen parhaat palat ovat poimittavissa muutamilla euroilla myös konsolien verkkopalveluiden kautta. Pelisarjan takana on loistava historia, mutta samalla tulevaisuus vaikuttaa synkältä: lähihistoriassa Team 17 on saanut markkinoille lähinnä vanhojen osien haaleita uusintapainoksia.

Uusimmat

Tänään

Jyväskyläläinen DJ Ulrika, 21, soittaa Suomen suurimmissa yökerhoissa – "Koulussa istuin takarivissä kuunnellen salaa musiikkia"

Kolumni: Jouluelokuvat luottavat kliseisiin

Kolumni: Onhan se nyt väärin, että toisilla on kivaa

"Kun miehet vanhenevat kysytään, onko tässä mitään järkeä!" – Jyväskyläläinen Swallow the Sun julkaisee levyn neljän vuoden tauon jälkeen

Jyväskyläläinen baarimestari Ella Lappalainen haki drinkkioppia Euroopasta: "Valomerkki tuli sitten, kun asiakkaat halusivat poistua"

Jyväskylän Vanhan Hautausmaan työnjohtaja Liisa Kontunen on ollut töissä hautausmaalla 17-vuotiaasta – itselleen hän ei hautaa halua ollenkaan

Konnevedellä lapsuuskesiään viettänyt kokki Pipsa Hurmerinta laittaa uuden vaihteen silmään

66-vuotias ylilääkäri lenkkeilee työmatkansa Keski-Suomen keskussairaalalle joka päivä noukkien roskia – kilometrejä kertyy vuodessa toista tuhatta

Suomalaisessa aikuisviihteessä on paljon pielessä, sanoo alalla työskennellyt Mira Villman

"Minä odotin ja odotin 20 vuotta" – Isä jo ihmetteli, mikä alle parikymppistä tytärtä vaivaa, kun tämä vain kuunteli huoneessaan Veikko Ahvenaisen levyjä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.