Worms Collection – Team 17

Myydyimpien pelien tilastoissa keikkuu nykyisin ennätyksellisen paljon suosittujen hittipelisarjojen jatko-osia. Pelimarkkinat ovat kahden vuosikymmenen aikana kypsyneet nopeasti kannattavaksi liiketoiminnaksi, jossa yhä useampi kassamagneetti kuuluu tunnettuun, suurella rahalla rakennettuun pelibrändiin.

Viime vuosituhannen puolella peliviihteen markkinat olivat huomattavasti vaatimattomammat. Verrattain pienellä budjetilla rakennettu peli saattoi nousta hitiksi, mikäli sen taustalta löytyi tarpeeksi laadukkaasti toteutettu, mielenkiintoinen peli-idea.

Brittiläisen Team 17 -pelitalon Worms on mainio esimerkki pelisarjasta, joka nousi 1990-luvulla maailmanmaineeseen huomattavan pienellä budjetilla. Loistavasti menestyneet ensimmäiset Worms-osat kuuluvat useimpien peliveteraanien nuoruusmuistoihin. Myöhemmin saagan uudistumisyritykset ovat epäonnistuneet, eivätkä myyntiluvut ole enää nousseet totutulle tasolle markkinointiponnisteluista huolimatta.

Alun perin Amiga- ja pc-alustoille lanseeratun Worms-pelisarjan kantavana ideana on hampaisiin asti aseistettujen matojoukkueiden kisailu. Vastapuolen joukkueita rangaistaan mitä mielikuvituksellisimmilla aseilla, sillä konventionaalisten kuritusmuotojen lisäksi tarjolla on esimerkiksi banaanipommeja, räjähtäviä lampaita ja ilmaiskuja.

Vuoropohjaisen taistelun peli-idea on yksinkertaisuudestaan huolimatta nerokas. Vastapuolen nöyryyttäminen vaatii taktikointia ja osaamista, sillä esimerkiksi pommituksissa pelaajan täytyy ottaa huomioon lentoaikojen ja -reittien lisäksi myös tuulen suunta ja maaston rakenne.

Pelisarjan ensimmäiset 1990-luvun alkupuolella nähdyt osat ovat nykymittapuulla äärimmäisen alkeellisia, mutta itse peli-idea on säilynyt vuosikymmenien saatossa muuttumattomana. Worms Collection kerää yhteen pakettiin kolme pelisarjan edistyksellisempää konsolikäännöstä: mukana on perinteisten sivulta kuvattujen osien lisäksi myös sarjan pelihahmon silmin kuvattu 3d-versio. Worms-perheen virheaskeleeksi osoittautunut epäonnistuminen on myöhemmin myönnetty myös sarjaa kehittelevän Team 17 -pelitalon sikariportaassa, sillä sittemmin Wormseissa on palattu perinteiseen konseptiin.

Worms-sarjan faneille matohupailuja yhteen koteloon kokoava Worms Collection on hyvä hankinta. Vuodet eivät ole syöneet nerokkaan peli-idean kiehtovuudesta muruakaan: hervoton matosota on edelleen äärimmäisen viihdyttävää ajanvietettä.

Kokoelmaversion suuri ongelma on sisällön kierrätys: kattauksen parhaat palat ovat poimittavissa muutamilla euroilla myös konsolien verkkopalveluiden kautta. Pelisarjan takana on loistava historia, mutta samalla tulevaisuus vaikuttaa synkältä: lähihistoriassa Team 17 on saanut markkinoille lähinnä vanhojen osien haaleita uusintapainoksia.