Youtube sensuroi StSandersin parodiavideot

Internetin videopalvelu Youtube on sensuroinut tamperelaisen Santeri "StSanders" Ojalan huumorivideot. Ojalan jo seitsemän miljoonaa katselijaa keränneet tuotokset poistettiin yllättäen verkosta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Viime vuoden keväästä saakka muun muassa Eddie Van Halenin, Steve Vain ja Carlos Santanan kaltaisia kitarasankareita Youtubessa parodioinut Ojala on noussut kansainväliseksi ilmiöksi.

Ojala on korvannut videoissaan alkuperäisen konserttitaltioinnin ääniraidan omalla, tarkoituksellisesti huonosti soitetulla kitaroinnillaan. Sen verran taitavasti 32-vuotias tamperelainen on sen kuitenkin tehnyt, että monet katselijoista ovat aluksi luulleet kitaratähtien soittavan oikeasti päin prinkkalaa.

Videot ovat herättäneet runsaasti kansainvälistä huomiota, sillä Ojalaa on haastateltu niiden tiimoilta viime syksynä muun muassa yhdysvaltalaisessa Guitar Player -lehdessä.

Tammikuun alussa Ojala kutsuttiin muutaman päivän varoitusajalla haastateltavaksi ja esiintymään suosittuun yhdysvaltalaiseen Jimmy Kimmel Live! -talk show'hun. Ojala jakoi ohjelmassa lavan Guns N' Roses - ja Velvet Revolver -yhtyeistä tutun Slashin kanssa. Slash on myös yksi Ojalan huumorin kohteeksi joutuneista.

Liian hyvää liian halvalla?

Santeri Ojala epäilee medianäkyvyyden kasvaneen niin suureksi, että joku taho, kuten jonkun parodioidun artistin takana oleva levy-yhtiö, on hermostunut asiasta.

- Youtube perusteli liikettä tekijänoikeussyillä. Tähän asti nämä ovat ovat silti menneet niin sanottuun fair use -kategoriaan, jonka vuoksi niitä on voinut näyttää Amerikan televisiossakin, Ojala viittaa taannoiseen talk show -vierailuunsa.

- Ehkä tässä on tarjottu jonkun mielestä liian hyvää liian halvalla.

Ojala ei luonnollisestikaan ole tapahtuneesta mielissään. Hän muistuttaa, että Youtube on edelleen täynnä erinäisten käyttäjien sinne luvatta lataamia musiikkivideoita. Siksikin StSanders-videoiden poistaminen ihmetyttää.

- Onhan se tyhmää, että yhdellä "töpselin irti vetäisyllä" saadaan hiljaiseksi kokonainen Youtube-kanava, jolla on ollut näin paljon katselijoita ja joka on saanut näin paljon positiivista palautetta.

Ojala kertoo saaneensa sensuroinnin jälkeen "hirvittävästi" sähköpostia, joissa ehdotellaan erilaisia vaihtoehtoisia tapoja videoiden julkisaamiseksi.

Yksi levityskanava suursuosioon nousseille parodioille voisi olla kaupallinen dvd-julkaisu.

- Jos sopiva taho löytyisi, niin totta kai olisin valmis siihen. Jotenkin tähän suureen kysyntään olisi hyvä vastata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Paula Vesala tv-ohjelmassa: “Lapsuuden jouluni olivat vaikeita”

Jyväskylässä treenaa yksi Suomen parhaista Counter-Strike-joukkueista – "Treenitila saatiin JAMKilta, eikä parempaa voisi toivoa"

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.